Ροή ειδήσεων

Πόση ζέστη μπορούμε να αντέξουμε; Ένας και μόνο παράγοντας «κλειδί» το καθορίζει ― Οι 6 «δυσκολότερες» περιοχές της γης

Τελικά, ποια είναι η υψηλότερη θερμοκρασία στην οποία μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Με δεδομένο το ότι η η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις θερμοκρασίες σε όλο τον πλανήτη, η ακραία ζέστη καθίσταται όλο και μεγαλύτερη απειλή για την υγεία. Και ναι μεν το ανθρώπινο σώμα είναι ανθετικό, υπάρχουν ωστόσο και τα όριά του.

Η απάντηση, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι τόσο σύνθετη. Για την σχετική εξήγηση και τις ανάλογες απαντήσεις, μελετάται η θερμότητα, όσο όμως και κάτι εξίσου σημαντικό: η υγρασία.

Ειδικότερα, όσο μεγαλύτερη είναι η υγρασία, τόσο περισσότερο το νερό στον αέρα. Ως εκ τούτου, είναι πιο δύσκολο για τον ιδρώτα να εξατμιστεί από το σώμα και να πέσει η θερμοκρασία σε έναν άνθρωπο.

Εάν η υγρασία είναι χαμηλή αλλά η θερμοκρασία είναι υψηλή ή το αντίστροφο, η αισθανόμενη θερμοκρασία δεν θα πλησιάζει το «σημείο αντοχής» του ανθρώπινου σώματος, επισημαίνει ο Colin Raymond, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA, που ασχολείται επισταμένως με την μελέτη της υπερβολικής ζέστης και των συνεπειών της.

Αντίθετα, όταν τόσο η υγρασία όσο και η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλές, η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ακόμα πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Raymond, ο λόγος που οι άνθρωποι δεν μπορούν να επιβιώσουν σε υψηλή θερμότητα ταυτοχρόνως με υψηλή υγρασία, είναι λόγω του ότι δεν είναι εφικτό πλέον να ρυθμιστεί η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος.

Εντέλει, σημειώνει ο ίδιος, χάρη στον κλιματισμό ο άνθρωπος «σώζεται» από τις όχι πάντα ιδανικές θερμοκρασιακά συνθήκες, ωστόσο δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι πρόσβαση σε αυτόν. Συν τοις άλλοις, ακόμη και σε μέρη όπου πολλοί άνθρωποι διαθέτουν κλιματισμό, το ηλεκτρικό δίκτυο μπορεί να είναι αναξιόπιστο και να τους «προδώσει».

Οι «δυσκολότερες» κλιματολογικά περιοχές της γης

Σε κάποιες δυσοίωνες προβλέψεις του επιστήμονα περιλαμβάνεται και η εκτίμηση, λόγω πάντα της κλιματικής αλλαγής, ότι «θα είναι αναπόφευκτο σε κάποιες περιοχές, όπως το Πακιστάν, ο Περσικός Κόλπος, το βορειοδυτικό Μεξικό, η βόρεια Ινδία, η Νοτιοανατολική Ασία και η Δυτική Αφρική, να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα (της «αντοχής») στο άμεσο μέλλον».

«Ελπίζω να μην προστεθούν περισσότερα μέρη στον κατάλογο», προσθέτει σχετικά ο Raymond.

Με πληροφορίες από LiveScience

www.ertnews.gr

Check Also

ΕΚ: Σταδιακή κατάργηση της χρήσης των ζώων στην έρευνα

Σχέδιο δράσης σε επίπεδο ΕΕ με φιλόδοξους και εφικτούς στόχους καθώς και χρονοδιαγράμματα για τη …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *