Ροή ειδήσεων

Πόση βαρύτητα αντέχει το ανθρώπινο σώμα;

Αν θέλουμε να αποικίσουμε έναν άλλο κόσμο, η εύρεση ενός πλανήτη με βαρυτικό πεδίο στο οποίο οι άνθρωποι θα μπορούν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν, θα είναι καθοριστικής σημασίας. Εάν η βαρύτητά του είναι πολύ ισχυρή, το αίμα μας θα κατέβει στα πόδια μας, τα οστά μας θα σπάσουν και θα μπορούσαμε ακόμη και να “κολλήσουμε” στο έδαφος.

Η εύρεση του ορίου βαρύτητας του ανθρώπινου σώματος είναι κάτι που πρέπει να βρούμε πριν προσγειωθούμε σε έναν τεράστιο νέο πλανήτη. Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο arXiv, τρεις επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η μέγιστη βαρύτητα στην οποία θα μπορούσαν να επιβιώσουν οι άνθρωποι μακροπρόθεσμα, είναι τεσσερισιμιση φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης.

Ανθρώπινα όρια

Για να βρουν την απάντηση σε αυτό το ερώτημα, ο φυσικός Nikola Poljak από το Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ στην Κροατία και οι συνάδελφοί του υπολόγισαν πρώτα την αντοχή στη συμπίεση ενός ανθρώπινου οστού. Με βάση ένα μέσο οστό θηλαστικού, υπολόγισαν ότι ένας ανθρώπινος σκελετός θα μπορούσε να υποστηρίξει μια βαρυτική δύναμη πάνω από 90 φορές τη βαρύτητα της Γης. Αλλά αυτό ισχύει όταν στεκόμαστε ακίνητοι. Μόλις αρχίσουμε να τρέχουμε, η πίεση στα οστά μας – καθώς κάμπτονται και λυγίζουν – αυξάνεται κατά δέκα φορές. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να τρέξουμε σε έναν πλανήτη με ένα πεδίο βαρύτητας περίπου δέκα φορές από αυτό της Γης πριν να αρχίσουν να σπάνε τα οστά μας.

(YouTube)

Η επιστημονική ομάδα στράφηκε στον Ισλανδό Hafþór Júlíus Björnsson, τον πιο δυνατό άντρα στον κόσμο που έγινε ευρύτερα γνωστός από τον ρόλο του «Το βουνό» στην σειρά «Game of Thrones».

Με βάση το βάρος του, ο Poljak εκτιμά ότι ο Björnsson θα μπορούσε να κάνει μερικά βήματα σε έναν εξωπλανήτη με βαρυτικό πεδίο περίπου 4,6 φορές όσο της Γης.

Ο Björnsson έχει ύψος 1,80 ζυγίζει πάνω από 180 κιλά και το 2018 έγινε ο πρώτος αθλητής που κατέκτησε την πρώτη θέση στον διαγωνισμό Arnold Strongman Classic καθώς και τους τίτλους του πιο δυνατού ανθρώπου στην Ευρώπη και του κόσμου, την ίδια χρονιά.

Ο Poljak και οι συνάδελφοί του εκτιμούν ότι ένας μέσος άνθρωπος θα μπορούσε να επιβιώσει σε έναν εξωπλανήτη που έχει 3 με 4 φορές τη βαρύτητα της Γης, αλλά θα χρειαζόταν ακόμη αυστηρή προπόνηση για να ενισχύσει τη μυϊκή του δύναμη, σε σχέση με έναν κορυφαίο αθλητή.

Ο Poljak ελπίζει ότι αυτή η έρευνα θα βοηθήσει στην αναζήτηση για κατοικήσιμο εξωπλανήτη. «Τώρα γνωρίζουμε ότι δεν έχει νόημα να ελπίζουμε ότι θα μπορούσαμε να εγκατασταθούμε σε πλανήτες με υψηλές τιμές g», λέει.

Ωστόσο, είναι δύσκολο να υπολογίσουμε τη βαρύτητα σε έναν άλλο κόσμο, καθώς η πυκνότητα μπορεί να διαφέρει μεταξύ των πλανητών. Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη σχεδόν 4.300 εξωπλανητών, 594 εκ των οποίων έχουν τις γνωστές ακτίνες και μάζες που απαιτούνται για τον προσδιορισμό της βαρύτητάς τους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Poljak, 422 από αυτούς έχουν βαρυτικό πεδίο ίσο ή μικρότερο κατά 3,5 φορές από το γήινο.

ΠΗΓΗ: Astronomy

www.ertnews.gr

Check Also

Η θεραπευτική επίδραση των «μεταθανάτιων επισκέψεων»

Ο Ίαν και η Μισέλ Χορν ήταν ένα αγαπημένο ζευγάρι που ήταν παντρεμένο σχεδόν 10 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *