ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΝΕΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΝΕΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Στον απόηχο της υγειονομικής κρίσης, οι επιχειρήσεις κάθε μεγέθους προσπαθούν να βρουν ξανά το βηματισμό τους και να προσαρμοστούν σε μια νέα πραγματικότητα. Βεβαίως, υπάρχει ακόμη ανάγκη για τη διαχείριση των επιπτώσεων που προκάλεσε η πανδημία. Η Πολιτεία έχει λάβει αρκετά μέτρα μέχρι τώρα, για την υποστήριξη των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας. Θα απαιτηθεί,

Στον απόηχο της υγειονομικής κρίσης, οι επιχειρήσεις κάθε μεγέθους προσπαθούν να βρουν ξανά το βηματισμό τους και να προσαρμοστούν σε μια νέα πραγματικότητα.
Βεβαίως, υπάρχει ακόμη ανάγκη για τη διαχείριση των επιπτώσεων που προκάλεσε η πανδημία.
Η Πολιτεία έχει λάβει αρκετά μέτρα μέχρι τώρα, για την υποστήριξη των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας.
Θα απαιτηθεί, ωστόσο, προσεκτικός σχεδιασμός, ώστε να υποστηριχθεί και η περίοδος «ανάρρωσης» της οικονομίας, μετά την απόσυρση αυτών των μέτρων.
Είναι απαραίτητο να υπάρξουν στοχευμένες παρεμβάσεις, που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να σταθούν γρηγορότερα στα πόδια τους και να διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας.
Η επανεκκίνηση της οικονομίας πρέπει να συνδεθεί με τη μετάβαση σε ένα νέο περισσότερο διαφοροποιημένο και ανθεκτικό παραγωγικό μοντέλο.
Οι επιχειρήσεις της χώρας μπορούν να πρωταγωνιστήσουν σε αυτή την προσπάθεια, εφόσον αντιμετωπιστούν μια σειρά από προβλήματα που περιορίζουν την ανταγωνιστικότητα και την αναπτυξιακή τους δυναμική.
Μεταξύ των κυριότερων ,είναι το έλλειμμα κρίσιμης μάζας, η υστέρηση των πάγιων εταιριών επενδύσεων, η δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση με ανταγωνιστικό κόστος από το τραπεζικό σύστημα, η έλλειψη σύγχρονων δεξιοτήτων, καθώς και το υψηλό κόστος που δημιουργούν στην επιχειρηματικότητα θεσμικά εμπόδια, όπως η γραφειοκρατία, η πολυνομία, η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης κ.ά.
Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι μια εξαιρετική ευκαιρία, για να επιτύχουμε το στόχο του παραγωγικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας. Μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα να πραγματοποιήσει το «επενδυτικό άλμα», που χρειάζεται.
Ωστόσο, η επιτυχία αυτής της προσπάθειας δεν εξαρτάται μόνο από την παροχή κινήτρων.
Εξαρτάται από το αν θα καταφέρουμε να διαμορφώσουμε ένα επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίζεται από αξιοπιστία, προβλεψιμότητα, ποιοτική λειτουργία της διοίκησης και των θεσμών.
Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, έχοντας αντέξει στις πιέσεις, είναι έτοιμος να ανταποκριθεί στη νέα εθνική πρόκληση: αυτή που αφορά την ταχύρρυθμη και διατηρήσιμη ανάπτυξη της επόμενης μέρας.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν