Ροή ειδήσεων

Προσπαθεί να επιβιώσει πολιτικά ο Αλέξης Τσίπρας

Το ένστικτο της πολιτικής επιβίωσης ενεργοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας και πρότεινε για γραμματέα του κόμματος τον στενό του συνεργάτη Δημήτρη Τζανακόπουλο προκειμένου να διατηρήσει τα «κλειδιά» του κόμματος σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για το κόμμα. Παράλληλα, έθεσε επ’ αόριστον την διενέργεια του Συνεδρίου που αρχικά ήταν προγραμματισμένη για το Πάσχα, αλλά λόγω κορωνοϊού αναβλήθηκε και δεν ετέθη ποτέ ξανά. Ο λόγος απλός και προφανής: Δεν θέλει να ακουστούν οι εσωκομματικές φωνές, ειδικά τώρα που το δύσκολο φθινόπωρο για την κυβέρνηση θα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Αλέξη να ανακάμψει πολιτικά.

Γράφει ο Περικλής Σωτηρίου

Παράλληλα, για να «χρυσώσει» το χάπι στον τωρινό γραμματέα και άσπονδο σύντροφό του Πάνο Σκουρλέτη του πρότεινε την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Για εκπρόσωπο του κόμματος πρότεινε τον Νάσο Ηλιόπουλο, αλλά ο ίδιος θέλει να ασχοληθεί με την δημοτική παράταξη στην Αθήνα. Όπως λένε, στο περιβάλλον του κόμματος ήταν ένας άλλος τρόπος για να κρύψει την απροθυμία του να συμπορευτεί με τον Αλέξη Τσίπρα. Στην ίδια θέση εξετάζεται και μία περίπτωση δημοσιογράφου – αρθρογράφου.

Οι αλλαγές στους τομεάρχες

Πριν την άνοδό του στη Θεσσαλονίκη για την Διεθνή Έκθεση θα έχει «κλειδώσει» και τις αλλαγές στους τομεάρχες. Πρώτο ρόλο στον «ανασχηματισμό» των τομεαρχών θα παίξει η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία λειτουργεί ως το δεύτερο ήμισυ του νέου προτεινόμενου Δ. Τζανακόπουλου ενώ θα πρέπει να κρατήσει ικανοποιημένο και τον σημερινό του εσωκομματικό αντίπαλο Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο Αλέξης Χαρίτσης, μάλλον, θα πάρει παραγωγικό τομέα, ίσως τα θέματα ανάπτυξης και επενδύσεων. Ο Νίκος Παππάς, μάλλον θα υποβαθμιστεί και θα λάβει κάποιον επουσιώδη τομέα…

Το παρασκήνιο, όμως, είναι συγκεκριμένο. O Aλέξης Τσίπρας έχει χάσει κάθε σοβαρό έρεισμα στο κόμμα και κυρίως έχει χάσει σοβαρά στελέχη που θα μπορούσαν να του δώσουν μία κεντροαριστερή βαρύτητα.

Σε ειδική αποστολή…

Εξηγούμαστε: Η άρνηση της Λούκας Κατσέλη να συνεργαστεί με τον Αλέξη Τσίπρα με σκοπό να δημιουργήσει μία κεντροαριστερή «επιτροπή Πισσαρίδη» ήταν κάτι που δεν περίμενε. Για να προσεγγίσει την Λούκα Κατσέλη, η οποία έχει άκρες στο οικονομικό και τραπεζικό κατεστημένο της χώρας, έθεσε σε ειδική αποστολή την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου με την οποία η Λούκα διατηρεί παλιά και στενή σχέση. Ωστόσο, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της, ο «Αλέξης δεν είναι πλέον ελκυστικό πολιτικό προϊόν» στην σημερινή πολιτική σκηνή. Επιπλέον, η ίδια δεν θα μπορούσε να συνυπάρξει μαζί με στελέχη και λογικές τύπου Πολάκη και Καρανίκα.

Με την ίδια λογική σκέφτηκε και ο Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες ήρθε κοντά με τον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να συζητήσουν για την επάνοδό του. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρωτεργάτης της εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε ξανά στο προσκήνιο λόγω της συμφωνίας Ελλάδας και Αιγύπτου για τον καθορισμό της ΑΟΖ. Ήταν κατά της συμφωνίας και το τόνισε από την πρώτη στιγμή. Μάλιστα ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να την καταψηφίσει ξεκάθαρα στην Βουλή. Εκείνος δεν τον άκουσε και ψήφισε «παρών» κρατώντας μία αμφιλεγόμενη στάση φοβούμενος μην χαρακτηριστεί ως διασπαστής της εθνικής ομοψυχίας. Αυτό εξόργισε τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος αποφάσισε να αποσυρθεί εκ νέου και να προχωρήσει σε αυτόνομη πορεία ενεργοποιώντας ξανά το «Πράττω».

Σύμφωνα με τις δικές μας πηγές οι δύο παραπάνω αρχίζουν να έχουν ξανά επαφή με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος παραμένει στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. χωρίς ακόμα να γνωρίζουμε τις προθέσεις τους στην ευρύτερη κεντροαριστερά. Δεν είναι, επίσης, τυχαίο που η Φώφη Γεννηματά θεώρησε σωστό να ξεκαθαρίσει πριν λίγες μέρες ότι θα ηγηθεί του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στις επόμενες εκλογές. Γιατί να θέσει τέτοιο ζήτημα; Υπάρχει κάποια άλλη σκέψη ή πρόθεση από στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ.;

Το θέμα είναι ότι δύο χρυσές εφεδρείες χάθηκαν για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αδυνατεί να κατανοήσει πλέον ότι δεν είναι παντοδύναμος και πως υπάρχει ώριμη εσωκομματική αντιπολίτευση των 53+ και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος με πρόσφατο άρθρο του στην «Αυγή» σήκωσε το γάντι που του είχαν πετάξει οι προεδρικοί μέσω του Παύλου Πολάκη… Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ κολλημένο ανάμεσα στο 18%-20% και αυτή η κάμψη στα ποσοστά εντείνει τις φωνές της αμφισβήτησης. Ο ίδιος ο πρόεδρός του θα δώσει τα ρέστα του να ανακάμψει το κόμμα συνολικά μέσα στο δύσκολο φθινόπωρο που έρχεται.

Check Also

ΣΥΡΙΖΑ: 60 βουλευτές ζητούν να ανάψει το “πράσινο φως” για τα μονοκλωνικά αντισώματα

Την ανάγκη ενσωμάτωσης των μονοκλωνικών αντισωμάτων στη θεραπευτική στρατηγική της χώρας, μετά τη σχετική γνωμοδότηση …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *