ΠΟΥ: Οι ασυμπτωματικοί νέοι είναι οι κύριοι μεταδότες του κορονοϊού

ΠΟΥ: Οι ασυμπτωματικοί νέοι είναι οι κύριοι μεταδότες του κορονοϊού

Αύξηση σε παγκόσμια κλίμακα παρουσιάζει -σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας– το ποσοστό των νεότερων ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2. Το γεγονός ότι κύριοι μεταδότες του νέου κορονοϊού είναι πλέον άτομα ηλικίας από 20 έως 40 χρόνων προβληματίζει τους ειδικούς που θεωρούν ότι οι πιο νέοι σε ηλικία μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού. Αυτό σημαίνει ότι, εάν έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό και δεν το γνωρίζουν, υπάρχει πιθανότητα να τον μεταδώσουν σε άτομα ευπαθών ομάδων, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, όσοι πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, όσοι ζουν σε περιοχές με ελλείπεις υγειονομικές υπηρεσίες κ.α.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε μέσω διαδικτύου, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την περιοχή Δυτικού Ειρηνικού, Τακέσι Κασάι, ανέφερε: «Η επιδημία αλλάζει. Οι εικοσάχρονοι, τριαντάχρονοι και σαραντάχρονοι γίνονται ολοένα και περισσότερο οι κύριοι μεταδότες του ιού. Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί». «Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης στους πιο ευάλωτους».

Την ώρα που οι επιστήμονες ανά τον κόσμο δίνουν αγώνα για την εύρεση ενός εμβολίου που θα καταπολεμήσει αποτελεσματικά τον SARS-CoV-2,  ορισμένες χώρες (κυρίως αυτές στις οποίες παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού) επιβάλουν νέα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σε χώρες όπου η εξάπλωση της νόσου Covid-19 είχε αρχικά περιοριστεί, παρατηρείται σήμερα αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και το Βιετνάμ, το οποίο μέχρι πρόσφατα είχε τρεις μήνες να αντιμετωπίσει εγχώρια μετάδοση του ιού.

«Αυτό που παρατηρούμε δεν είναι απλώς μια αναζωπύρωση. Πιστεύουμε ότι είναι μια ένδειξη ότι εισήλθαμε σε μια νέα φάση της πανδημίας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τ. Κασάι. Σύμφωνα με τον ίδιο, παρότι έχουν παρατηρηθεί μεταλλάξεις στον ιό, ο ΠΟΥ εξακολουθεί να τον θεωρεί «σχετικά σταθερό».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο νέος κορονοϊός έχει, μέχρι στιγμής, προκαλέσει τον θάνατο σε περισσότερους από 770.000 ασθενείς και έχει προσβάλλει σχεδόν 22 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.


Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Φωτογραφία: Associated Press

 

 

 

 

www.ert.gr

Check Also

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ο πρώτος Ευρωπαϊκός Ρομποτικός Βραχίονας

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έφτασε ο Ευρωπαϊκός Ρομποτικός Βραχίονας ο οποίος μεταφέρθηκε στο διάστημα με …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *