ΠΟΥ: Η ευλογιά των πιθήκων παραμένει κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ανησυχίας

ΠΟΥ: Η ευλογιά των πιθήκων παραμένει κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ανησυχίας

Παραμένει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ανησυχίας η ευλογιά των πιθήκων παρά την κατακόρυφη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν θα άρει τη διεθνή κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία ύστερα και την από σύσταση του ανεξάρτητου συμβουλίου εμπειρογνωμόνων

mpx

Παραμένει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ανησυχίας η ευλογιά των πιθήκων παρά την κατακόρυφη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στην εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν θα άρει τη διεθνή κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία ύστερα και την από σύσταση του ανεξάρτητου συμβουλίου εμπειρογνωμόνων καθώς υπάρχουν ακόμη κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων (Mpox) σε περισσότερες από 30 χώρες, δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Δρ. Τένδρος.

Τόνισε ότι «η πιθανή υποαναφορά και η ελλιπής αναφορά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε ορισμένες περιοχές προκαλεί ανησυχία, ιδιαίτερα σε χώρες όπου έχει αναφερθεί προηγουμένως μετάδοση της νόσου Mpox από ζώο σε άνθρωπο» και κάλεσε όλες τις χώρες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση. Με αυτό το επίπεδο συναγερμού, ο ΠΟΥ θέλει να ευαισθητοποιήσει τις κυβερνήσεις ενάντια σε μια απειλή και οι χώρες αποφασίζουν μόνες τους ποια μέτρα θα λάβουν.

Την εβδομάδα 6-12 Φεβρουαρίου 2023, αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ 270 κρούσματα σε όλο τον κόσμο. Συνολικά, έχουν καταγραφεί περίπου 86.000 μολύνσεις και πάνω από 90 θάνατοι από τις αρχές του 2022.

Υπενθυμίζεται ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε τις 23 Ιουλίου 2022, μετά τον ξαφνικό εντοπισμό της ευλογιάς των πιθήκων σε πολλές χώρες, η οποία μέχρι τότε ήταν γνωστή ότι εμφανιζόταν μόνο σε λίγες αφρικανικές χώρες.

ΕΡΤ: Κώστας Δαβάνης

www.ertnews.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν