ΠΟΥ Ευρώπης: Νέες συστάσεις για δεύτερη αναμνηστική δόση σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα και ευάλωτες ομάδες

ΠΟΥ Ευρώπης: Νέες συστάσεις για δεύτερη αναμνηστική δόση σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα και ευάλωτες ομάδες

Προκειμένου να παρέχουν πρόσθετη προστασία, να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου, νοσηλείας και θανάτου από COVID-19 και να μεγιστοποιήσουν την ανθεκτικότητα της παροχής υγειονομικής περίθαλψης, οι χώρες μέλη του ΠΟΥ Ευρώπης θα πρέπει να χορηγήσουν μια δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα με μέτρια και σοβαρή ανοσοκαταστολή ηλικίας 5 ετών και άνω και στις στενές επαφές

Προκειμένου να παρέχουν πρόσθετη προστασία, να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου, νοσηλείας και θανάτου από COVID-19 και να μεγιστοποιήσουν την ανθεκτικότητα της παροχής υγειονομικής περίθαλψης, οι χώρες μέλη του ΠΟΥ Ευρώπης θα πρέπει να χορηγήσουν μια δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα με μέτρια και σοβαρή ανοσοκαταστολή ηλικίας 5 ετών και άνω και στις στενές επαφές τους, αλλά και ενδεχομένως μια δεύτερη αναμνηστική δόση σε συγκεκριμένες ομάδες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και των εγκύων γυναικών τόνισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για την Ανοσοποίηση του ΠΟΥ Ευρώπης. Μάλιστα προτρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο συγχορήγησης εμβολίων COVID-19 και εμβολίων κατά της εποχικής γρίπης , όποτε είναι εφικτό.

Με βάση την κατάσταση εμβολιασμού κατά της COVID-19 και την τρέχουσα επιδημιολογία της νόσου στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ και τα διαθέσιμα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της παραλλαγής Omicron, η Ευρωπαϊκή Τεχνική Συμβουλευτική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για την Ανοσοποίηση έχει παράλληλα συμβουλεύσει τα κράτη μέλη να εντείνουν τις προσπάθειες για να διασφαλίσουν ότι όλα τα επιλέξιμα άτομα είναι ενημερωμένα με τους εμβολιασμούς τους κατά του COVID-19 σύμφωνα με τις εθνικές πολιτικές εμβολιασμού κατά του COVID-19 για την αρχική σειρά και την πρώτη αναμνηστική δόση.

«Οι ενημερωμένες ενδιάμεσες συστάσεις για τη στρατηγική εμβολιασμού έρχονται καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια», σημείωσε ο Δρ. Κλούγκε, Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη. «Οι περισσότερες χώρες είτε έχουν αφαιρέσει ή έχουν μειώσει τα μέτρα δημόσιας υγείας, όπως οι εντολές για μάσκες, και η καλοκαιρινή ταξιδιωτική περίοδος πλησιάζει, με αυξημένη κοινωνική ανάμειξη, εντός και μεταξύ των χωρών. Και καθώς προχωράμε στην καθημερινή μας ζωή, πρέπει να θυμόμαστε ότι ο ιός εξακολουθεί να είναι μαζί μας και είναι ακόμα επικίνδυνος. Απολαύστε το καλοκαίρι, αλλά κάντε το με ασφάλεια και κάντε ένα δεύτερο αναμνηστικό εμβόλιο εάν πληροίτε τις προϋποθέσεις», κατέληξε.

Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

www.ertnews.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν