ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται από τα τρόφιμα

ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο κορονοϊός μεταδίδεται από τα τρόφιμα

«Ο κόσμος δεν θα πρέπει να φοβάται για τα τρόφιμα, για τις συσκευασίες τροφίμων ή για τις παραδόσεις τροφίμων. Δεν υπάρχει απόδειξη ότι η τροφική αλυσίδα συμμετέχει στη διάδοση του κορονοϊού. Οι άνθρωποι θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς», δήλωσε εχθές –Πέμπτη 13/8- ο επικεφαλής του προγράμματος επειγόντων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ. Μάικ Ράιαν, σε συνέντευξη Τύπου.

Σε ανακοίνωσή τους, οι δημοτικές αρχές της μητρόπολης Σεντζέν στη νότια Κίνα, βόρεια του Χονγκ Κονγκ, ανέφεραν εχθές ότι -στη διάρκεια τακτικού ελέγχου- εντοπίστηκε ο  SARS-CoV-2 σε φτερούγες κοτόπουλου που είχαν εισαχθεί από τη Βραζιλία.

Οι αρχές διαβεβαίωσαν ότι προχώρησαν «αμέσως» σε διαγνωστικούς ελέγχους στους ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με τα μολυσμένα προϊόντα, όπως και στους συγγενείς τους. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, όλα τα τεστ που έγιναν ήταν αρνητικά.

Στην πόλη Ουχού, στην επαρχία Ανχούι, στην ανατολική Κίνα, οι δημοτικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης εχθές (13/8) τον εντοπισμό του νέου κορονοϊού στις συσκευασίες γαρίδων που προέρχονταν από τον Ισημερινό. Τα πακέτα στα οποία εντοπίστηκε ο νέος ιός διατηρούνταν σε καταψύκτη εστιατορίου της πόλης.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά, από τις αρχές Ιουλίου, που η Κίνα γνωστοποιεί την παρουσία SARS-CoV-2 σε συσκευασίες γαρίδων από τον Ισημερινό. Από τη μεριά της, η Μαρία Βαν Κερκοβ, επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε ότι η Κίνα έχει ελέγξει ως τώρα εκατοντάδες χιλιάδες συσκευασίες τροφίμων και σε πολύ λίγες από αυτές, λιγότερες από 10, βρέθηκαν δείγματα θετικά στον κορονοϊό.

Σε κάθε περίπτωση η αναπνευστική νόσος Covid-19, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, δεν έχει συσχετιστεί με την κατανάλωση (μολυσμένης από τον ιό SARS-CoV-2) τροφής. Γεγονός που φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από τις πρόσφατες δηλώσεις του αρμοδίου του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Φωτογραφία: Associated Press

 

 

 

 

 

 

 

 

www.ert.gr

Check Also

Podcast: Ο νέος “νομάς”, ο γονέας, ο οικο – ευαγγελιστής – Δείτε τι τύπος χρήστη social media είστε

Η πανδημία και το lockdown δημιούργησαν σε όλους τους ανθρώπους – και ειδικά στους χρήστες …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *