Πορτογαλία: Παραιτήθηκε ο Αντόνιο Κόστα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς

Πορτογαλία: Παραιτήθηκε ο Αντόνιο Κόστα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς

Η παραίτηση του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, έρχεται λίγο μετά την έφοδο της αστυνομίας στην επίσημη κατοικία τουΤην παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, λίγο μετά την έφοδο της αστυνομίας στην επίσημη κατοικία του, στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά. Προερχόμενος από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ήταν πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 2015.

Η παραίτηση του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, έρχεται λίγο μετά την έφοδο της αστυνομίας στην επίσημη κατοικία του
Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, λίγο μετά την έφοδο της αστυνομίας στην επίσημη κατοικία του, στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά. Προερχόμενος από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ήταν πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 2015.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Politico, λίγο νωρίτερα συνελήφθη ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού, Βίτορ Εσκάρια, μετά την έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι του Αντόνιο Κόστα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η πορτογαλική εισαγγελία, ο πρωθυπουργός ερευνάται στο πλαίσιο έρευνας για σκάνδαλο διαφθορά. Η έρευνα συνδέεται με σχέδια έρευνας λιθίου στο βόρειο τμήμα της χώρας και με ένα μεγαλεπήβολο έργο πράσινου υδρογόνου στο Σινές.

Οι έρευνες των Αρχών στην κατοικία του πρωθυπουργού και στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών συνεχίζονται, σύμφωνα με το Politico. Εκτός από τον Βίτορ Εσκάρια, έχουν επίσης συλληφθεί ο προσωπικός σύμβουλος του Κόστα, Ντίογκο Λακέρδα – ένας από τους στενότερους έμπιστους του πρωθυπουργού – και ο Νούνο Μασκαρένιας, ο σοσιαλιστής δήμαρχος του Sines. Ως ύποπτος για την εν λόγω υπόθεση κατονομάστηκε και ο υπουργός Υποδομών Ζοάο Γκαλάμπα.

Γιατί ερευνάται ο Αντόνιο Κόστα

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Κόστα έχει υποστηρίξει με ενθουσιασμό πολυάριθμα σχέδια για την εξόρυξη λιθίου σε διάφορες περιοχές της Πορτογαλίας στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας της ΕΕ για την εξασφάλιση κρίσιμων πρώτων υλών, αλλά τα σχέδια αυτά έχουν περιέλθει σε αντιπαράθεση λόγω της χαμηλής ποιότητας των στοιχείων που πρόκειται να εξαχθούν και της δυσανάλογης περιβαλλοντικής ζημίας που αναμένεται από τις εργασίες.

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε έρευνα που είχε κάνει το Politico το 2021 σε ένα από τα συστήματα εξόρυξης στο Μοντεαλέγκρε αναδεικνύοντας αυτές τις αντιπαραθέσεις με αποτέλεσμα να οδηγηθεί τελικά η πορτογαλική κυβέρνηση στην απόφαση να ακυρώσει ένα μεγάλο έργο στην περιοχή.

Γιατί συνελήφθη ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας
Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού που συνελήφθη, έχει επίσης στοιχηματίσει πολλά σε έναν σύστημα παραγωγής πράσινου υδρογόνου στο λιμάνι του Sines, το μεγαλύτερο τεχνητό λιμάνι στην Πορτογαλία, ένα έργο που χρηματοδοτείται με δισεκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ.

Το πορτογαλικό ειδησεογραφικό δίκτυο Lusa ανέφερε ότι ο Κόστα συναντήθηκε με τον Πορτογάλο Πρόεδρο Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουσα λίγο πριν την έφοδο στο σπίτι του. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε, αλλά δεν έχουν δοθεί στον Τύπο πληροφορίες για το τι συζητήθηκε.

Λίγο μετά την αποχώρηση του Αντόνιο Κόστα από το προεδρικό μέγαρο, ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας RTP μετέδωσε ότι ο Πορτογάλος Πρόεδρος κάλεσε τη Lucília Gago, τη γενική εισαγγελέα της Πορτογαλίας.

Πηγή fantomas.gr

NewsRoom
AUTHOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos