Ποια είναι τα νοήματα του ανασχηματισμού

O ανασχηματισμός έλαβε τέλος και το νέο σχήμα που δημιουργήθηκε καλείται να σηκώσει στις πλάτες του για το επόμενο διάστημα την υπόθεση «ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας». Ωστόσο, οι αλλαγές που επιχείρησε ο πρωθυπουργός, εκτός από προσδοκίες, δημιουργούν νέα δεδομένα και ισορροπίες μέσα στην κυβέρνηση.

Toυ Περικλή Σωτηρίου

Η αναβάθμιση Σκυλακάκη στην θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών από την μία είναι μία ξεκάθαρη δήλωση εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού προς το πρόσωπό του. Επιλέγει τον άνθρωπο που θα διαχειριστεί τα 72 δισ. ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και εμπιστεύεται την κρίση του για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που θα χρειαστούν για να εκταμιευτούν αυτά τα χρήματα. Ωστόσο, αναπόφευκτα είναι και μία δήλωση προτίμησης απέναντι στον πολιτικό του προϊστάμενο Χρήστο Σταϊκούρα ο οποίος, σύμφωνα με το Μαξίμου, είναι πρώτα πολιτικός και κατά δεύτερο λόγο μεταρρυθμιστής. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. «Άλλες φορές έχει ακούσει σε οικονομικά ζητήματα τον Σταϊκούρα, άλλες τον Πέτσα και άλλες τον Σκυλακάκη» θα πει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. Ο Μητσοτάκης δεν θέλει να αλλάξει τις ισορροπίες αρχής στην κυβέρνησή του και προτίμησε την αγαστή συνύπαρξη φιλελεύθερων πολιτικών, μεταρρυθμιστών-εκσυγχρονιστών και καθαρά δεξιών πολιτικών προσώπων.

Ακόμα πιο διακριτό ρόλο

Το ίδιο συμβαίνει και με την περίπτωση του Άδωνη Γεωργιάδη. Ο πρωθυπουργός προτίμησε να αναβαθμίσει ένεκα των υποχρεώσεων του νέου Ταμείου Ανάκαμψης τον Νίκο Παπαθανάση και να του δώσει έναν ακόμα πιο διακριτό ρόλο. Τις επενδύσεις και τα ΣΔΙΤ. Και ενώ στην περίπτωση Σταϊκούρα δεν υπήρχε κανένα παράπονο για την θητεία του στον υπουργικό θώκο, στην περίπτωση Άδων φαίνεται ότι η αναβάθμιση Παπαθανάση είναι και ένα καμπανάκι με πολλούς αποδέκτες που λέει το εξής: «Χρειαζόμαστε αποτελεσματικότητα και όχι μεγάλα λόγια και άσκοπες αντιπαραθέσεις». Η αλήθεια είναι ότι 2-3 κατεδαφίσεις στο Ελληνικό δεν μπορούν να μετριάσουν τις μικρές επιδόσεις του υπουργείου στον τομέα της Ανάπτυξης. Μπορεί να ήρθε ο κορωνοϊός αλλά η ίδια κατάσταση υπήρχε και προηγουμένως. Ο ρυθμός απορρόφησης του ΕΣΠΑ μικρός και ο Άδωνις Γεωργιάδης να αντιπολιτεύεται με σθένος την… αξιωματική αντιπολίτευση!

Τίποτα δεν είναι τυχαίο

Τέλος, ο ερχομός του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Πάνου Τσακλόγλου στην κυβέρνηση μόνο τυχαία δεν ήταν. Ο κ. Τσακλόγλου γνωρίζεται πολύ καλά με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση από τις κυβερνήσεις Σαμαρά. Μαζί διαπραγματεύτηκαν αρκετές αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Είναι από τότε και παραμένουν δύο καλοί φίλοι. Η είσοδός του στο υπουργείο έγινε κατόπιν συνεννόησης με τον κ. Βρούτση ο οποίος από την προηγούμενη εβδομάδα είχε πάρει το πράσινο φως να προχωρήσει 2 αναγκαίες μεταρρυθμίσεις (και άρα να παραμείνει στην κυβέρνηση): την κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και το κεφαλαιοποιητικό σύστημα ασφάλισης, ενώ παράλληλα του ανατέθηκε η οργάνωση της ομάδας Απασχόλησης για το Ταμείο Ανάκαμψης. Θυμίζουμε ότι ο κ. Τσακλόγλου είχε συνδιαμορφώσει τον νόμο Βρούτση (ν. 4670/2020) που είχε ψηφιστεί τον Φεβρουάριο του 2020 υπογράφοντας ως επικεφαλής της ομάδας του Οικονομικού Πανεπιστημίου την μελέτη επάρκειας των συντάξεων. Η ατζέντα του θα είναι συγκεκριμένη και θα είναι η χρηματοδότηση του νέου κεφαλαιοποιητικού συστήματος στον πυλώνα της επικουρικής ασφάλισης καθώς και η εποπτεία όλων των ασφαλιστικών οργανισμών.

Πέρα από αυτές τις κορυφαίες αλλαγές, ο πρωθυπουργός προχώρησε στην υφυπουργοποίηση της Ζωής Ράπτη και του Νίκου Ταγαρά στις θέσεις Υγείας και Περιβάλλοντος, αντίστοιχα. Για την πρώτη, σύμφωνα με πληροφορίες μας, της προτάθηκε και η θέση του υφυπουργού Δικαιοσύνης η οποία ήταν κενή λόγω παραίτησης του Δ. Κράνη αλλά εκείνη προτίμησε το θώκο του υπ. Υγείας. Η αλήθεια είναι ότι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα πολλοί περίμεναν την υπουργοποίηση τους αλλά εν τέλει λίγες ήταν οι θέσεις υφυπουργών που άλλαξαν. Μάλιστα, το σαββατοκύριακο η επισφαλής θέση του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη άλλαξε πολλούς κατόχους αλλά τελικά διατηρήθηκε. Το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν γκρίνιες από στελέχη που αξίζουν να γίνουν μέλη της κυβέρνησης και οι οποίες θα γίνουν πιο ευρείες από τον Σεπτέμβριο.

Αναδιάρθρωση στον επόμενο ανασχηματισμό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε για άλλη μία φορά ότι δεν πορεύεται με όσα ακούει, διαβάζει στα ελληνικά media, δεν επηρεάζεται από νουθεσίες δήθεν φιλελεύθερων γραφιάδων και δεν τον ενδιαφέρουν οι «δημοφιλίες» διαφόρων υπερυπουργών. Το μεγάλο του στοίχημα είναι να μπορέσουμε να εκταμιεύσουμε όσο πιο έγκαιρα γίνεται τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Ωστόσο, πολιτικοί παρατηρητές επιμένουν ότι ο μικρός ανασχηματισμός έγινε τώρα και ο επόμενος θα έχει σημαντικά στοιχεία αναδιάρθρωσης. Πόσω μάλλον εάν δεν υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία και στην αγορά εργασίας.

Check Also

ΣΥΡΙΖΑ: 60 βουλευτές ζητούν να ανάψει το “πράσινο φως” για τα μονοκλωνικά αντισώματα

Την ανάγκη ενσωμάτωσης των μονοκλωνικών αντισωμάτων στη θεραπευτική στρατηγική της χώρας, μετά τη σχετική γνωμοδότηση …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *