Ροή ειδήσεων

Πιάνει δουλειά η ομάδα Σκυλακάκη

Στο τραπέζι της νεοσύστατης Εκτελεστικής Επιτροπής υπό τον Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Άκη Σκέρτσο, τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκο, τον προϊστάμενο του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη, και τον πρόεδρο του ΣΟΕ, Μιχάλη Αργυρού, πρόκειται να τεθούν αρκετά ζητήματα τα οποία θα μπουν σε διαδικασία προτεραιοποίησης αλλά, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός, θα γίνουν αρκετές προσαρμογές και επικαιροποιήσεις μέχρι το τελικό κείμενο για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Τα πρώτα ζητήματα

Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες, από τα πρώτα ζητήματα που θα τεθούν τις πρώτες μέρες στους κύκλους εργασίας είναι η μείωση των συντελεστών φορολόγησης, ένα νέο αναδιανεμητικό σύστημα ΕΝΦΙΑ που θα το εισπράττουν πλέον οι δήμοι, επέκταση του προγράμματος «Εξοικονομώ» σε όλα τα δημόσια κτήρια, βιομηχανίες και ξενοδοχεία, επέκταση των ψηφιακών λειτουργιών στις δημόσιες υπηρεσίες κ.ά. Επίσης, στον κύκλο της απασχόλησης θα τεθούν κύριες μεταρρυθμίσεις όπως:

1. Μετάβαση από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής σύνταξης, με άμεση εφαρμογή για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας και εθελοντικά για όσους άλλους εργαζόμενους το επιθυμούν.

2. Ένα πλαίσιο εποπτείας για ασφαλιστικά ταμεία, συμπεριλαμβανομένου και ενός δημόσιου ταμείου.

3. Μείωση του μη μισθολογικού κόστους με μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

4. Εμπροσθοβαρή και ενεργητικά προγράμματα κατά της ανεργίας με επιδότηση νέων θέσεων.

Στόχος η έγκαιρη εκταμίευση

Στόχος της κυβέρνησης είναι ως τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχει συνταχθεί το βασικό σχέδιο για να μπορεί να κατατεθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης στις 15 Οκτωβρίου στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Παρόλο που μπορεί να κατατεθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2021, η κυβέρνηση θέλει να το καταθέσει πολύ νωρίς για δύο λόγους: Πρώτον για να ξέρει νωρίς ποιες από τις δράσεις που θα καταθέσει θα πάρουν το πράσινο φως από την Κομισιόν, και να μπορέσει να εισπράξει έγκαιρα τα χρήματα του Ταμείου.

Check Also

ΣΥΡΙΖΑ: 60 βουλευτές ζητούν να ανάψει το “πράσινο φως” για τα μονοκλωνικά αντισώματα

Την ανάγκη ενσωμάτωσης των μονοκλωνικών αντισωμάτων στη θεραπευτική στρατηγική της χώρας, μετά τη σχετική γνωμοδότηση …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *