ΠΕΡΙ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ

Στην ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και στη διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ψυχική Υγεία προχωρά το Υπουργείο Υγείας.
Οι άξονες, από τους οποίους εισηγείται το Υπουργείο να απαρτίζεται το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία είναι καθορισμένοι και εξαιρετικά σημαντικοί .

1. Ολοκλήρωση της κατάργησης της ιδρυματικής περίθαλψης, (κατάργηση των Τμημάτων Χρονίων Ασθενών στα εναπομείναντα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία του ΕΣΥ), με παράλληλη ανάπτυξη υπηρεσιών για άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς διαταραχές καθώς και ανάπτυξη της Ψυχογηριατρικής.
2. Περαιτέρω ανάπτυξη και ολοκλήρωση του κοινοτικού δικτύου υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με ταυτόχρονη ενσωμάτωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας
3. Ολοκλήρωση του δικτύου υπηρεσιών ψυχικής υγείας για παιδιά & εφήβους, συμπεριλαμβάνοντας ειδική πρόβλεψη για άτομα με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές.
4. Μεταρρύθμιση των ιατροδικαστικών ψυχιατρικών υπηρεσιών από ιδρυματικές σε κοινοτικές υπηρεσίες και ανάπτυξη Μονάδων Ψυχιατρικής Εντατικής Θεραπείας.
5. Καθολική εφαρμογή της τομεοποίησης σε όλη την επικράτεια, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους πυλώνες παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας, διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των ληπτών ψυχικής υγείας και προώθηση της έρευνας και κατάρτισης στην ψυχική υγεία.
6. Μείωση του αριθμού των ακούσιων νοσηλειών στο μέσο όρο της ΕΕ.
7. Ενίσχυση της ένταξης ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας στην αγορά εργασίας και ανάπτυξη προγραμμάτων για την προστασία της ψυχικής υγείας των εργαζομένων.
8. Προστασία των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών και καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος, με ταυτόχρονη ενδυνάμωση της φωνής των ψυχικά ασθενών και των οικογενειών τους.
9. Ενδυνάμωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στον σχεδιασμό της αντιμετώπισης εκτάκτων γεγονότων όπως η πανδημία ή φυσικές καταστροφές.
Το σχέδιο του υπουργείου στα χαρτιά τουλάχιστον, φαίνεται πλήρες . Όλα όμως θα κριθούν στην πράξη . Η επόμενη μέρα της πανδημίας δεν θα είναι εύκολη …Πηγή

Check Also

Ξεκινάει ο παγκόσμιος εθελοντικός καθαρισμός ακτών

Επί των επάλξεων και πάλι η HELMEPΑ, καθώς ξεκινάει ο παγκόσμιος εθελοντικός καθαρισμός ακτών. Υπενθυμίζεται …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *