Παγκόσμια ανησυχία για την πνευμονία στην Κίνα: «Σε 10 μέρες θα ξέρουμε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε»

Παγκόσμια ανησυχία για την πνευμονία στην Κίνα: «Σε 10 μέρες θα ξέρουμε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε»

Παγκόσμια ανησυχία για την πνευμονία στην Κίνα. Η είδηση για την μυστηριώδη πνευμονία που έχει ξεσπάσει στην Κίνα, τις τελευταίες εβδομάδες, έχει «παγώσει» τη διεθνή κοινότητα, που ακόμα δεν έχει συνέλθει από την πρόσφατη πανδημία με τη λοίμωξη Covid-19, που προκάλεσε εκατομμύρια θανάτους και έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή μας. Ανησυχητικό είναι το γεγονός

Παγκόσμια ανησυχία για την πνευμονία στην Κίνα. Η είδηση για την μυστηριώδη πνευμονία που έχει ξεσπάσει στην Κίνα, τις τελευταίες εβδομάδες, έχει «παγώσει» τη διεθνή κοινότητα, που ακόμα δεν έχει συνέλθει από την πρόσφατη πανδημία με τη λοίμωξη Covid-19, που προκάλεσε εκατομμύρια θανάτους και έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή μας.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ενώ τα κρούσματα της μυστηριώδους πνευμονίας εμφανίστηκαν εδώ και αρκετές εβδομάδες στην Κίνα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει ακόμα ενημερωθεί αναλυτικά από τις αρμόδιες Κινεζικές αρχές, όπως είχε γίνει και στην περίπτωση της πανδημίας το 2019.

«Η είδηση της μυστηριώδους πνευμονίας που εξαπλώνεται σε παιδιά στην Κίνα θυμίζει τις πρώτες ημέρες της Covid-19 τον Ιανουάριο του 2020» είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ στο topontiki.gr και συνέχισε: « Και σε αυτή την περίπτωση ο ΠΟΥ δεν έχει ακόμα ενημερωθεί και μάλιστα έχει εκφράσει την ανησυχία του γι’ αυτή την καθυστέρηση με ανακοίνωση του. Γι’ αυτό μέσα στο επόμενο δεκαήμερο ο ΠΟΥ και όλη η επιστημονική κοινότητα πρέπει να γνωρίζουμε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτή τη φορά».

Όπως αναφέρει ο επιδημιολόγος το ανησυχητικό είναι ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία που να έχει απομονωθεί παρ΄ όλο που έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες από την εμφάνιση των κρουσμάτων στα νοσοκομεία της Κίνας.

Αυτό μπορεί να σημαίνει δυο πράγματα: είτε ότι πρόκειται για άτυπες πνευμονίες που παρουσιάζουν έξαρση αυτήν την περίοδο λόγω της χαλάρωσης των προληπτικών μέτρων προστασίας, ή πρόκειται για ένα νέο ιό που εξαιτίας της ταυτόχρονης έξαρσης των υπόλοιπων ιώσεων έχει υποτιμηθεί και δεν έχει ελεγχθεί επαρκώς» μας είπε ο κ. Μαγιορκίνης και επανέλαβε ότι «τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει πιο αναλυτική πληροφόρηση και σίγουρα θα ξεκαθαρίσει η εικόνα για την πηγή και την σοβαρότητα του φαινομένου».

Τα συμπτώματα
Τα κλινικά συμπτώματα φαινόταν να είναι ήπια. Τα παιδιά αλλά και δάσκαλοι που νοσούν παρουσιάζουν πυρετό και πνευμονικά οζίδια ενώ ελάχιστοι είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Δεν αναφέρεται βήχας ή κάποια βαριά κλινική εικόνα αρχικά, και για αυτό αναφέρεται ως «περιπατητική πνευμονία» (walking pneumonia).

«Κρούσματα έχουν αναφερθεί σε τουλάχιστον δύο πόλεις και αναφέρεται πίεση στα παιδιατρικά νοσοκομεία από τα περιστατικά» αναφέρει ο κ. Μαγιορκίνης.

Πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση στην Κίνα σύμφωνα με τα ΜΜΕ
Η μυστηριώδης πνευμονία φαίνεται ότι έχει ξεσπάσει σε σχολεία της Κίνας. Τα νοσοκομεία στο Πεκίνο και 500 μίλια βορειοανατολικά στην περιοχή Λιαονιγκ, να καταλύονται από άρρωστα παιδιά, όπως αναφέρει ο διεθνής Τύπος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενημέρωση για την πνευμονία έγινε αργά το βράδυ της περασμένης Τρίτης από το Παγκόσμιο Σύστημα Επιτήρησης ProMed, που είχε ενημερώσει το 2019 και για την πανδημία του Covid-19

Όπως είπε στο topontiki.gr ο κ. Μαγιορκίνης : «Παρακολουθώ συνέχεια και ενημερώνομαι από τον διεθνή τύπο. Η εφημερίδα Telegraph αναφέρει ανώνυμες πηγές για πολύ λίγους θανάτους ενώ China Daily αναφέρει γιατρό από νοσοκομείο του Πεκίνου όπου λέει ότι υπάρχουν κάποια σοβαρά περιστατικά και κάποια που είναι κρίσιμα, αλλά στο νοσοκομείο του δεν είχαν θανάτους προς το παρόν. Ο ίδιος ιατρός αναφέρει νοσηλεία 7 με 14 ημέρες».

Πηγή fantomas.gr

NewsRoom
AUTHOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos