Πέντε νεκροί αντάρτες από τις αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη – FANTOMAS.GR

Πέντε νεκροί αντάρτες από τις αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη – FANTOMAS.GR

Πέντε αντάρτες Χούτι σκοτώθηκαν και έξι ακόμη τραυματίστηκαν κατά τις χθεσινές επιδρομές από αέρος και θαλάσσης που εξαπέλυσαν Βρετανία και ΗΠΑ εναντίον στρατιωτικών στόχων στην Υεμένη, σε απάντηση στις επιθέσεις που πραγματοποιούν οι αντάρτες σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα ως αντίδραση στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα. Οι επιδρομές έπληξαν εχθές το βράδυ αεροδρόμια και άλλες

Πέντε αντάρτες Χούτι σκοτώθηκαν και έξι ακόμη τραυματίστηκαν κατά τις χθεσινές επιδρομές από αέρος και θαλάσσης που εξαπέλυσαν Βρετανία και ΗΠΑ εναντίον στρατιωτικών στόχων στην Υεμένη, σε απάντηση στις επιθέσεις που πραγματοποιούν οι αντάρτες σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα ως αντίδραση στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα.

Οι επιδρομές έπληξαν εχθές το βράδυ αεροδρόμια και άλλες εγκαταστάσεις σε πόλεις υπό τον έλεγχο των ανταρτών Χούτι, ειδικά στην πρωτεύουσα Σανάα, στην Χοντάιντα, λιμάνι στρατηγικής σημασίας, στη Σαάντα και στην Τάιζ, σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Μασίρα, που πρόσκειται στους αντάρτες, και αξιωματούχους του κινήματος.

Σε σημερινή του ανακοίνωση ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούτι έκανε λόγο για 73 πλήγματα από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον πέντε ανθρώπων. «Ο αμερικανοβρετανικός εχθρός…εξαπέλυσε 73 επιδρομές, στοχοθετώντας την πρωτεύουσα Σαναά και τις επαρχίες Χοντέιντα, Ταΐζ, Χατζάχ και Σααντά. Οι επιδρομές αυτές προκάλεσαν τον θάνατο πέντε μαρτύρων και τον τραυματισμό έξι άλλων μελών των ενόπλων δυνάμεών μας», δήλωσε ο Γιαχία Σαρέα στην πλατφόρμα Χ, δηλώνοντας ότι αυτή η «επιθετικότητα…δεν θα μείνει αναπάντητη».

Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου καταγράφει τη στιγμή που ένα βρετανικό Typhoon χτυπά μια εγκατάσταση των ανταρτών.

Στο βίντεο εμφανίζεται ένα κτίριο στο στόχαστρο του μαχητικού αεροσκάφους, ενώ στη συνέχεια σημειώνεται μια μεγάλη έκρηξη.

Σύμφωναμε το Sky News, πρόκειται για μία από τις δύο περιοχές που βομβάρδισε εχθές το Ηνωμένο Βασίλειο στην Υεμένη, στο πλαίσιο της κοινής επιχείρησης με τις ΗΠΑ.

Ο αναλυτής του βρετανικού δικτύου σε ζητήματα Άμυνας, Μάικλ Κλαρκ, χαρακτήρισε εντυπωσιακό το παραπάνω βίντεο, επισημαίνοντας ότι το Typhoon πετάει με ταχύτητα τουλάχιστον 965 χλμ/ώρα και, παρ’ όλα αυτά, η εικόνα εμφανίζεται σχεδόν στατική. «Μπορεί να κάνει κύκλους και η εικόνα μοιάζει σαν να καταγράφεται από αερόστατο» είπε χαρακτηριστικά.

«Πράξη αυτοάμυνας» τα πλήγματα, λέει το Λονδίνο

Τα πλήγματα στη διάρκεια της νύχτας κατά στρατιωτικών στόχων των Χούτι στην Υεμένη από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ ήταν πράξη αυτοάμυνας, δήλωσε ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας Τζέιμς Χίπι, επισημαίνοντας την ανάγκη να αποφευχθεί οποιαδήποτε περιφερειακή κλιμάκωση. «Η πράξη μας και η πράξη των Αμερικανών χθες το βράδυ έγινε σε αυτοάμυνα προκειμένου να αμυνθούμε κατά περαιτέρω επιθέσεων στα πολεμικά μας πλοία καθώς εκτελούν τις νόμιμες και εύλογες επιχειρήσεις τους», σημείωσε ο Χίπι.

 

Ο Χίπι περιέγραψε τα πλήγματα ως την αναλογική απάντηση στην κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα. «Βεβαίως έχουμε κατά νου την ανάγκη να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα προκαλέσει περιφερειακή κλιμάκωση», σημείωσε. Ο ίδιος δεν επιβεβαίωσε αν έχουν προγραμματιστεί κι άλλα πλήγματα, αλλά σημείωσε ότι εξακολουθεί να ισχύει η προειδοποίηση στους Χούτι.
«Θα δούμε τις επόμενες ημέρες αν θα σταματήσουν οι επιθέσεις», είπε. Λίγο αργότερα δήλωσε στο BBC ότι η Βρετανία δεν προγραμματίζει άμεσα περαιτέρω αποστολές για πλήγματα κατά στρατιωτικών στόχων των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη. «Δεν υπάρχουν άμεσα προγραμματισμένα, και αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο. Χθες το βράδυ υπήρξε μια περιορισμένη, αναλογική, απαραίτητη απάντηση», υπογράμμισε. Απαντώντας προηγουμένως σε ερώτηση για την κριτική που ασκήθηκε από κάποιους πολιτικούς αντιπάλους ότι δεν δόθηκε η ευκαιρία στο βρετανικό κοινοβούλιο να συζητήσει εκ των προτέρων την στρατιωτική επέμβαση, ο Χίπι είπε: «Ο πρωθυπουργός χρειάζεται να λαμβάνει αποφάσεις όπως αυτές βάσει των στρατιωτικών, στρατηγικών και επιχειρησιακών απαιτήσεων -οι οποίες οδήγησαν στο χρονοδιάγραμμα. Προφανώς το κοινοβούλιο δεν προγραμματίζεται να μιλήσει σήμερα, αλλά όταν το κοινοβούλιο επιστρέψει θα υπάρξει ευκαιρία να συζητηθούν αυτά πλήρως και σε βάθος».

NewsRoom
AUTHOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos