Πέμπτη επέτειος από την ιστορική παγκόσμια κλιματική συμφωνία

Πέμπτη επέτειος από την ιστορική παγκόσμια κλιματική συμφωνία

Το ιστορικό δημαρχείο στο Παρίσι ντύθηκε στα πράσινα για να τιμήσει την 5η επέτειο από την επίσης ιστορική παγκόσμια κλιματική συμφωνία των Παρισίων, που συνυπέγραψαν 197 χώρες το 2015.

Ωστόσο πέντε χρόνια μετά, τα αποτελέσματα της είναι πενιχρά και δύσκολα θα επιτευχθεί ο στόχος συγκράτησης της μέσης θερμοκρασίας κάτω από +τους 2 Βαθμούς Κελσίου, καθώς η θερμοκρασία ήδη έχει αυξηθεί κατά 1,2 βαθμούς.

Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία, επι προεδρίας Τραμπ περιέπλεξε τα πράγματα.
Όμως η επαναφορά της χώρας στην κλιματική συμφωνία που θεωρείται δεδομένη μετά την εκλογή Μπάιντεν, βελτιώνει τις κλιματικές προοπτικές

«Ανυπομονούμε να δούμε, από εδώ και στο εξής, τις ΗΠΑ να αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο στην κλιματική δράση, καθώς είναι πραγματικά ουσιώδες να αναλάβει πρωτοβουλίες, Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και σημαντικό να πετύχουμε τους (κλιματικούς) στόχους μας», αναφέρει ο Αντόνιο Γκουτιέρες Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Ωστόσο χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Ήδη αρκετές χώρες πληρώνουν ακριβό κλιματικό τίμημα.

Ο Τζον Μπρισένιο πρωθυπουργός του Μπελίζ, αναφέρει: «Η κλιματική αλλαγή ήδη είναι μία από τις πιο σοβαρές απειλές στο Μπελίζ. Συχνά αντιμετωπίζουμε φυσικές καταστροφές και ξηρασία, διάβρωση των ακτών, πλημμύρες και μεγάλες μεταβολές στις βροχοπτώσεις».

Η Κίνα, ο νο 1 κλιματικός ρυπαντής ανακοίνωσε επιπλέον μέτρα αντιμετ;vπισης της υπερθέρμανσης, μειώνοντας περαιτέρω τη χρήση άνθρακα και αυξάνοντας κατά 25% τις καθαρές μορφές ενέργειας
Η ΕΕ δεσμεύθηκε να μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά 55% μέχρι το 2030 Αναλόγως δεσμεύθηκε και ο Καναδάς.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζαστίν Τριντό, τονίζει πως: «Η πανδημία μας δίδαξε την σημασία της παγκόσμιας συνεργασίας. Τώρα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα διδάγματά της προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση».

Σύμφωνα με τη διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ είναι πρέπει μέχρι το 2030 να μειωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 45% για να έχει η ανθρωπότητα ελπίδες επιβίωσης και να μηδενιστούν μέχρι το 2050. Είναι τώρα η ώρα να γίνουν οι δεσμεύσεις πράξη.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Πηγή: EΡΤ

www.ert.gr

Check Also

Ανάλυση: Όλα τα δεδομένα στον πόλεμο της πατέντας στο εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Ο Διδάκτωρ νομικής, δικηγόρος και πρώην μέλος της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων Πέτρος Τσαντίλας αναλύει …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *