«Ο πόλεμος κατά του ιού γίνεται σε νανοκλίμακα»-Πώς φτιάχνονται οι μάσκες από εκτυπωτή 3D (video)

«Ο πόλεμος κατά του ιού γίνεται σε νανοκλίμακα»-Πώς φτιάχνονται οι μάσκες από εκτυπωτή 3D (video)

Πολύτιμο μέσο στην κατασκευή καινοτόμων εξαρτημάτων οι 3D εκτυπωτές, πλέον ένα ακόμα τεχνολογικό όπλο, που μπορεί να αξιοποιηθεί και στην κατασκευή υλικών και αναλώσιμων για τον κλάδο της υγείας. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης μπορεί να είναι κλειστό για μαθήματα αλλά η σχετική έρευνα δεν σταματά. Η υπεύθυνη της Ομάδας Νανοϊατρικής στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, καρδιολόγος, Βαρβάρα Καραγκιοζάκη μίλησε στην ΕΡΤ για τις δυνατότητες των βιο-εκτυπωτών και το πως μπορούν να συνδράμουν στον καθημερινό αγώνα των ανθρώπων της πρώτης γραμμής κατά του κορονοϊού.

“Ο πόλεμος κατά του ιού γίνεται σε νανοκλίμακα και εκεί μπορούμε να βοηθήσουμε” είπε κ. Καραγκιοζάκη εξηγώντας πως ο επιχειρήσεις και επιστήμονες στο κλάδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης και της νανοτεχνολογίας πρέπει να εργαστούν στενά με το ιατρικό προσωπικό για τη δημιουργία αξιόπιστων μασκών.

Στην Ιταλία σώθηκαν ζωές όταν εταιρεία τρισδιάστατων εκτυπώσεων παρήγαγε βαλβίδες για αναπνευστήρες, τις οποίες αδυνατούσε να φτιάξει η εταιρεία που τους κατασκεύαζε. “100 άνθρωποι σώθηκαν έτσι” εξήγησε.

“Με τρισδιάστατους εκτυπωτές μπορούμε να φτιάξουμε υγειονομικό υλικό που ξέρουμε πως υπάρχει έλλειψη στα νοσοκομεία μας” είπε και σημείωσε πως το εργαστήριο εργάζεται εντατικά με ειδικούς και το εργαστήριο θα μπει σε διαδικασία εγχώριας παραγωγής μασκών με νανοφίλτρα για τους ανθρώπους που εργάζονται στις ΜΕΘ.

Ο χρόνος κατασκευής μιας τέτοιας μάσκας, ανάλογα με το μηχάνημα, διαρκεί 2-3 ώρες.

Όπως είπε το εργαστήριο του ΑΠΘ αυτή τη στιγμή μελετά επίσης τρόπους αδρανοποίησης του ιού πάνω σε επιφάνειες, μέσω νανοσωματιδίων, πχ πάνω στα ρούχα.

Πηγή ΕΡΤ

www.ert.gr

Check Also

Ενδοοικογενειακή μετάδοση SARS-CoV-2 από παιδιά και εφήβους

Σε πρόσφατη μελέτη με τίτλο «Ενδοοικογενειακή μετάδοση SARS-CoV-2 από παιδιά και εφήβους», που δημοσιεύεται στο …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *