Ο πρώην Επίτροπος της Ε.Ε. Χρήστος Στυλιανίδης νέος Υπουργός Πολιτικής Προστασίας

Ο πρώην Επίτροπος της Ε.Ε. Χρήστος Στυλιανίδης νέος Υπουργός Πολιτικής Προστασίας

Ο Κύπριος Χρήστος Στυλιανίδης, πρώην Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων της Ε.Ε. επί πενταετία, είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος Υπουργός Πολιτικής Προστασίας. Η απόφαση του Πρωθυπουργού ελήφθη έπειτα από το ναυάγιο με την άρνηση του πρώην Υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Αποστολάκη να αναλάβει τη θέση και οι επαφές και συνεννοήσεις

Ο Κύπριος Χρήστος Στυλιανίδης, πρώην Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων της Ε.Ε. επί πενταετία, είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος Υπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Η απόφαση του Πρωθυπουργού ελήφθη έπειτα από το ναυάγιο με την άρνηση του πρώην Υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Αποστολάκη να αναλάβει τη θέση και οι επαφές και συνεννοήσεις ολοκληρώθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Χρήστος Στυλιανίδης

Η εμπειρία του πρώην Επιτρόπου και η γνώση του αντικειμένου θεωρούνται εχέγγυα για την πολιτική οργάνωση και εποπτεία της νέας δομής.

«Θα είναι μια πολιτική ηγεσία που θα ταιριάζει απόλυτα στις απαιτήσεις του πεδίου», είχε πει την Παρασκευή ο κυβερνητικός πορτ παρόλ και ο κ. Στυλιανίδης είναι ακριβώς αυτό: ένας άνθρωπος με απίστευτη εμπειρία και γνώση του αντικειμένου της Πολιτικής Προστασίας, στοιχεία που θεωρούνται εχέγγυα για την πολιτική οργάνωση και εποπτεία της νέας δομής. Τόσο που είναι να απορεί κανείς γιατί προτιμήθηκε αρχικά ο κ. Αποστολάκης, ο οποίος ως γνωστόν πανικοβλήθηκε στην πρώτη πολιτική κρίση που κλήθηκε να χειριστεί, προτού καν ορκιστεί…
Πέρα από τα αντικειμενικά προσόντα του κ. Στυλιανίδη για τη θέση, η επιλογή αυτή έχει και κάποια πολιτικά χαρακτηριστικά που αξίζουν να σημειωθούν. Ο κύπριος πολιτικός, στέλεχος του ΔΗΣΥ, υπήρξε εκπρόσωπος του Γλαύκου Κληρίδη, ενώ είχε διατελέσει συνεργάτης του αείμνηστου Γιάννου Κρανιδιώτη. Αν έχει κάποια σημασία, που ίσως να έχει, στα νιάτα του, ως φοιτητής στη Θεσσαλονίκη είχε περάσει από τον Ρήγα Φεραίο…
Παράλληλα για τη θέση του Υφυπουργού στο συγκεκριμένο Υπουργείο, αναμένεται να βρεθεί εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικότερα από το χώρο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ποιος είναι ο Χρήστος Στυλιανίδης

Ο Χρήστος Στυλιανίδης είναι Ελληνοκύπριος πολιτικός και πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων. Διετέλεσε ευρωβουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας εκλεγμένος με τον ΔΗΣΥ την περίοδο 2006-2013.

Χρήστος Στυλιανίδης για υπουργός Πολιτικής Προστασίας?

Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 26 Ιουνίου 1958. Ομιλεί, πέρα από την ελληνική, την αγγλική γλώσσα, σπούδασε χειρουργική οδοντιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στις πολιτικές επιστήμες, διεθνείς σχέσεις και ευρωπαϊκές σπουδές, με ειδίκευση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στη Μεγάλη Βρετανία και στη Σχολή Κένεντι του Πανεπιστημίου Χάρβαρντι. Είναι χειρούργος οδοντίατρος. Είναι νυμφευμένος με τη Θούλα Χαραλαμπίδου και είχε έναν γιο.

Συνεργάστηκε με τον Γιάννο Κρανιδιώτη και ανέλαβε πρωτοβουλίες για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 1995 ίδρυσε, μαζί με άλλους πολίτες, την Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού με στόχο την προώθηση της ευρωπαϊκής Κύπρου και τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος της χώρας.

Το 1998 διορίστηκε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη. Παρέμεινε στη θέση αυτή έως το 1999. Παραιτήθηκε από τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου το 1999 για λόγους «αρχής σε θέματα εξυγίανσης και διαφθοράς της δημόσιας ζωής», μετά από καταγγελίες για διαφθορά που διατυπώθηκαν εναντίον του Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη. Την περίοδο 2006-2008 ήταν Επίτροπος Ευρωπαϊκών Θεμάτων του ΔΗΣΥ. Στη συνέχεια διετέλεσε μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΣΥ και Συντονιστής του Τομέα Εσωτερικών και Αποκέντρωσης του ΔΗΣΥ.

Στις Βουλευτικές Εκλογές του 2006 εκλέχτηκε Βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας με τον ΔΗΣΥ για την Θ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο. Επανεκλέχθηκε στις Βουλευτικές Εκλογές του 2011 για την Ι΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο.

Ως Βουλευτής, διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Επιπλέον, ήταν μέλος της αντιπροσωπίας της Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Την 1η Μαρτίου 2013 διορίστηκε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη. Παρέμεινε στη θέση έως το 2014, όταν και παραιτήθηκε ως αποτέλεσμα της απόφασης του να διεκδικήσει έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Ευρωεκλογές του 2014. Στις Ευρωεκλογές του 2014 εκλέχθηκε Ευρωβουλευτής με τον ΔΗΣΥ για την περίοδο 2014-2019. Συμμετείχε στην πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Στις 24 Οκτωβρίου 2014 διορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως υπεύθυνος για το συντονισμό αντιμετώπισης του ιού Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Λιβερία. Στις 31 Οκτωβρίου 2014 παραιτήθηκε από τη θέση του Ευρωβουλευτή, αναλαμβάνοντας τη θέση του Ευρωπαίου Επίτροπου για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων. Η θητεία του ολοκληρώθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2019.Πηγή

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν