Ο Μητσοτάκης στο Μόναχο: Είδε Μπιλ Γκέιτς και… Άντονι Μπλίνκεν

Ο Μητσοτάκης στο Μόναχο: Είδε Μπιλ Γκέιτς και… Άντονι Μπλίνκεν

Το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων την τελευταία διετία, «το καλύτερο από ποτέ», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές είχε την ευκαιρία να επαναβεβαιώσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση του με διακομματική αντιπροσωπεία Αμερικανών Γερουσιαστών και Βουλευτών υπό τον γερουσιαστή Νότιας Καρολίνας Λίντσεϊ Γκράχαμ. Την ώρα που τα βλέμματα όλων βρίσκονται στραμμένα στην Ουκρανία

Το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων την τελευταία διετία, «το καλύτερο από ποτέ», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές είχε την ευκαιρία να επαναβεβαιώσει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση του με διακομματική αντιπροσωπεία Αμερικανών Γερουσιαστών και Βουλευτών υπό τον γερουσιαστή Νότιας Καρολίνας Λίντσεϊ Γκράχαμ.

Την ώρα που τα βλέμματα όλων βρίσκονται στραμμένα στην Ουκρανία και και στο μπρα ντε φερ της Μόσχας με τη Δύση, ο Πρωθυπουργός στο περιθώριο της 58ης Διάσκεψης Ασφάλειας του Μονάχου είχε επίσης μια σύντομη συνομιλία με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Παράλληλα, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει στο περιθώριο της συζήτησης με θέμα «Stemming the Illiberal Tide: The Global Challenge of Eroding Democracy» που έγινε στο πλαίσιο της Διάσκεψης Ασφάλειας στο Μόναχο και με τον ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς (φωτογραφία άρθρου).

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον νέο Σκοπιανό ομόλογό του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι ενώ ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η συνάντηση του με τον Αλβανό Πρωθυπουργό όπου ο κ. Μητσοτάκης έθεσε μετ επιτάσεως για μια ακόμη φορά το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με τη γείτονα χώρα.

Η κύβερνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιχείρησε να ελέγξει τους θεσμούς της αλλά απέτυχε

«Πριν από 11 χρόνια η Ελλάδα αντιμετώπισε μεγάλη οικονομική κρίση, μεγάλη λιτότητα και κοινωνική δυσαρέσκεια. Μετά το 2015 είχαμε μία κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα σε ένα κόμμα της Αριστεράς και ένα κόμμα της Δεξιάς, πολύ μέτρια, εάν μου επιτρέπεται να πω, η οποία προσπάθησε να ελέγξει τα ιδιωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και να επηρεάσει την δικαιοσύνη, ωστόσο οι θεσμοί της Δημοκρατίας άντεξαν», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς για το λαϊκισμό και το παράδειγμα της Ελλάδος κατά την προηγούμενη 10ετία, σε συζήτηση με θέμα «Stemming the Illiberal Tide: The Global Challenge of Eroding Democracy» στο πλαίσιο της Διάσκεψης Ασφάλειας στο Μόναχο.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως κόμματα, που ρέπουν προς το λαϊκισμό μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνα, όταν κερδίσουν και δεύτερη συνεχόμενη εκλογή, κάτι, που, όπως είπε χαρακτηριστικά, αποτρέψαμε το 2019. «Στο τέλος της ημέρας όλα αφορούν στην εκπλήρωση των προεκλογικών μας εξαγγελιών, να φέρνεις αποτελέσματα, και για αυτό η κυβέρνησή μας είναι ακόμη δημοφιλής. Καταφέραμε να γυρίσουμε σελίδα ως χώρα, πλέον είμαστε ισχυρότεροι πολιτικά, θεσμικά και οικονομικά», είπε ο Πρωθυπουργός.

Η συζήτηση με τους Αμερικανούς Γερουσιαστές

Στη συνάντησή του με τη διακομματική αντιπροσωπεία Αμερικανών Γερουσιαστών και Βουλευτών, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης του υψηλού επιπέδου συνεργασίας σε τομείς όπως η αμυντική συνεργασία, αλλά και οι επενδύσεις.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία του σχήματος περιφερειακής συνεργασίας 3+1 για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσής του. Μάλιστα, εξέφρασε την επιθυμία ορισμένοι εξ αυτών να επισκεφθούν σύντομα την Ελλάδα ως μέλη της διακοινοβουλευτικής επιτροπής 3+1, που προβλέπει ο Νόμος για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Συνεργασία ΗΠΑ- Ελλάδας που υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο. Επιπλέον κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμη οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

22-02-18_0033__DPC6147

Ενδεικτικό του θερμού κλίματος στις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι και η ολιγόλεπτη συνομιλία καθώς και η εγκάρδια χειραψία, που είχαν στο περιθώριο των συναντήσεων τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

22-02-18_0026__DPC5982

Συναντήσεις με Έντι Ράμα, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και Βιόσα Οσμάνι

Ολόκληρο το φάσμα των διμερών σχέσεων τέθηκε επί τάπητος κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας ότι η υποβολή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές, θα εμπεδώσει περαιτέρω τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά και την περιφερειακή ασφάλεια και συνεργασία στην περιοχή. Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την πάγια στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της ενταξιακής διαδικασίας.

22-02-18_0035__DPC6197

Ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύντομες συναντήσεις με τον νέο Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, με τον οποίο είχε πρόσφατα τηλεφωνική επικοινωνία, αλλά και με την Πρόεδρο του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Συναντήσεις με τον πρόεδρο του CDU και τον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας

Με το νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Γερμανίας CDU/CSU και πρόεδρο τoυ CDU, Φρίντριχ Μερτς, συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της 58ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου επιβεβαιώνοντας την βούληση για στενή συνεργασία με τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης υπό τη νέα τους ηγεσία και στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση του για τις θετικές απόψεις του συνομιλητή του σε ευρωπαϊκά θέματα και σε ζητήματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Επί τάπητος τέθηκαν οι προοπτικές των ελληνογερμανικών σχέσεων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερώνει το συνομιλητή του για την ελληνική ενεργειακή πολιτική στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Μάρκους Σόντερ.

22-02-18_0021__DPD8387

 

Πηγή fantomas.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν