Ο Ερντογάν και οι τουρκικές προκλήσεις ενώπιον της Γ. Σ. του ΟΗΕ από την Ελλάδα

Διπλωματικό μαραθώνιο ξεκινά τη Δευτέρα ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη με σειρά σημαντικών επαφών με ομολόγους του από όλο τον κόσμο, ενώ από τη Τετάρτη ενισχύεται η ελληνική εκπροσώπηση με την παρουσία του Πρωθυπουργού. Aνοιχτό άφησε το ενδεχόμενο συνάντησης τους ο Τούρκος Πρόεδρος με

Διπλωματικό μαραθώνιο ξεκινά τη Δευτέρα ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στο περιθώριο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη με σειρά σημαντικών επαφών με ομολόγους του από όλο τον κόσμο, ενώ από τη Τετάρτη ενισχύεται η ελληνική εκπροσώπηση με την παρουσία του Πρωθυπουργού.

Aνοιχτό άφησε το ενδεχόμενο συνάντησης τους ο Τούρκος Πρόεδρος με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, στην Νέα Υόρκη. Κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα τονίζουν ότι αγνοούν το τι λέει ο Ταγίπ Ερντογάν καθώς δεν έχει ζητηθεί μία τέτοια συνάντηση. Παράλληλα συμπληρώνουν ότι τα προγράμματα των δύο ηγετών, κατά την παραμονής τους στις ΗΠΑ, δεν συμπίπτουν αφού την ημέρα αναχώρησης του κ. Ερντογάν ξεκινά το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη.

Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τη γνωστή ρητορική του για το προσφυγικό, με το γνωστό μήνυμα προς την Ευρώπη:

«Η Τουρκία δεν είναι υπηρέτης κανενός. Πρέπει να δούμε με ειλικρίνεια τα βήματα που πρέπει να γίνουν από την άλλη πλευρά. Αν δεν το κάνουμε θα πάρουμε τις απαραίτητες αποφάσεις», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Προστατεύσαμε τα σύνορά μας, προστατεύσαμε τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, καθώς αυτή είναι η υποχρέωση μας ως Ευρωπαίοι, αυτή είναι η υποχρέωση μου, ως Έλληνα Πρωθυπουργού. Δεν θα δούμε επανάληψη αυτού που είδαμε το 2015», τόνισε ο Κυριακος Μητσοτάκης,  λίγο πριν μεταβεί στη Νέα Υόρκη.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Reuters επισημαίνει ότι το μόνο πλαίσιο της συζήτησης με τους γείτονες είναι αυτό του διεθνούς δικαίου και του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ενώ εκπέμπει νέα μηνύματα για το προσφυγικό-μεταναστευτικό προσβλέποντας όπως τονίζει σε εποικοδομητική συνεργασία με την Τουρκία.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον από το πρόγραμμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ έχουν η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη  την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου.

Ο Νίκος Δένδιας θα μετάσχει στην τετραμερή Ελλάδας-ΗΠΑ-Ισραήλ-Κύπρου την Παρασκευή και την Πέμπτηστη σύνοδο  των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Κύπρου- Αιγύπτου.

Το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo, με σημαίας Μάλτας, που πραγματοποιεί έρευνες για λογαριασμό του ελληνικού κράτους ανατολικά της Κρήτης, συνεχίζει τον πλου του σε διεθνή ύδατα, στο πλαίσιο της χαρτογράφησης της πιθανής πορείας του αγωγού East Med.

οντά στο πλοίο μετά την τουρκική παρενόχληση, παραμένουν μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού ενώ στην περιοχή παραμένει και τουρκική φρεγάτα.

Η Αθήνα διευρύνοντας τις περιφερειακές σχέσεις της, τις επόμενες μέρες προχωρά για πρώτη φορά σε τετραμερή άσκηση Ειδικών επιχειρήσεων ελληνικό έδαφος, με τη συμμετοχή του αραβικού κόσμου (Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ) αλλά και της Αιγύπτου.

ΠηγήΠηγή fantomas.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν