Ομάδα ειδικών καταπολεμά την κυβερνοπειρατεία που συνδέεται με τον κορονοϊό

Ομάδα ειδικών καταπολεμά την κυβερνοπειρατεία που συνδέεται με τον κορονοϊό

Μια νεοσύστατη παγκόσμια ομάδα που αποτελείται από 400 εθελοντές, ειδικούς στην κυβερνασφάλεια, θα αναλάβει να καταπολεμήσει τα περιστατικά πειρατείας που συνδέεται με τον κορονοϊό.

Η ομάδα ονομάζεται Covid-19 CTI League και αποτελείται κυρίως από υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών όπως η Microsoft και η Amazon. Προτεραιότητά της είναι η καταπολέμηση της κυβερνοπειρατείας των ιατρικών κέντρων και άλλων οργανισμών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Μια άλλη προτεραιότητα, είναι η προστασία των δικτύων και υπηρεσιών επικοινωνιών που έχουν καταστεί ουσιαστικές, καθώς όλο και περισσότεροι εργάζονται από το σπίτι, δηλώνει ο Μαρκ Ρότζερς, ένας από τους τέσσερις ιδρυτές της ομάδας.

Η ομάδα στοχεύει να καταπολεμήσει τις επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) που πληθαίνουν καθώς οι χάκερς εκμεταλλεύονται τον φόβο των ανθρώπων. «Δεν έχω ξαναδεί ποτέ τόσες πολλές περιπτώσεις phishing. Βλέπω τέτοια μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος σε όλες τις γλώσσες του κόσμου», δηλώνει ο Ρότζερς. Τα μηνύματα αυτά παρακινούν τους παραλήπτες να δώσουν κωδικούς πρόσβασης ή άλλες ευαίσθητες πληροφορίες στους ιστότοπους που ελέγχονται από τους χάκερς, οι οποίοι στη συνέχεια χρησιμοποιούν τα δεδομένα αυτά για να αποκτήσουν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ηλεκτρονικά ταχυδρομεία κλπ. Ο Ρότζερς δήλωσε ότι η ομάδα έχει ήδη εντοπίσει μια σειρά τέτοιων μηνυμάτων που εκμεταλλεύονται την ευπάθεια ενός λογισμικού για να διαδώσει κακόβουλο λογισμικό.

Ο Ρότζερς, ο οποίος είναι πολίτης του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά ζει στο Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ότι οι διωκτικές αρχές είναι πολύ συνεργάσιμες καθώς αναγνωρίζουν το μέγεθος της απειλής. «Δεν έχω ξαναδεί αυτό το επίπεδο συνεργασίας», δήλωσε ο Ρότζερς.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους συγκεκριμένους άξονες των μέτρων προστασίας που θα εφαρμόσει η ομάδα, θα δοθούν στο άμεσο μέλλον.

ΠΗΓΗ: Reuters

 

www.ert.gr

Check Also

Έρευνα: Μειώνει την πιθανότητα ηφαιστειακής δραστηριότητας στη Σαντορίνη η άνοδος της στάθμης της θάλασσας

Οι διαχρονικές μεταβολές στη στάθμη των υδάτων του Αιγαίου έχουν επηρεάσει το χρόνο των εκρήξεων …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *