Οι τουρκικές εταιρείες υστερούν στις πληρωμές προς τη Ρωσία, κυρίως σε προμήθειες πετρελαίου

Οι τουρκικές εταιρείες υστερούν στις πληρωμές προς τη Ρωσία, κυρίως σε προμήθειες πετρελαίου

Οι τουρκικές εταιρείες υστερούν στις πληρωμές προς τη Ρωσία, καθώς οι κυρώσεις κατά της Μόσχας προκαλούν δυσκολίες στην είσπραξη των οφειλομένων, αναφέρουν δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου. Ανταπόκριση – Τουρκία: Γιάννης Μανδαλίδης Οι διαταραχές στους εμπορικούς δεσμούς μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας σημειώνονται εξαιτίας των απειλών των ΗΠΑ να επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που μεσολαβούν

πετρέλαιο

Οι τουρκικές εταιρείες υστερούν στις πληρωμές προς τη Ρωσία, καθώς οι κυρώσεις κατά της Μόσχας προκαλούν δυσκολίες στην είσπραξη των οφειλομένων, αναφέρουν δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

Ανταπόκριση – Τουρκία: Γιάννης Μανδαλίδης

Οι διαταραχές στους εμπορικούς δεσμούς μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας σημειώνονται εξαιτίας των απειλών των ΗΠΑ να επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που μεσολαβούν στο εμπόριο με τη Ρωσία.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενες επτά πηγές του Reuters, μεταδίδουν ότι οι πληρωμές της Τουρκίας για ρωσικά προϊόντα καθυστερούν εξαιτίας της απόφασης των ΗΠΑ, τον περασμένο Δεκέμβριο, που διευρύνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η εντολή είχε στόχο να καταστήσει δυσκολότερο για τη Ρωσία να χρηματοδοτήσει την κατοχή της Ουκρανίας και ο αντίκτυπός της είναι ιδιαίτερα αισθητός σε συγκεκριμένους τομείς, όπως στις προμήθειες πετρελαίου και πετρελαιοειδών.

Ειδικά μετά τις νέες κυρώσεις στα τέλη Δεκεμβρίου, κατέστη δύσκολο να γίνουν ορισμένες πληρωμές ενέργειας προς τη Ρωσία και ορισμένες πληρωμές διακόπηκαν. Η αρχικά συμφωνηθείσα μέθοδος έπρεπε να αλλάξει ή η πληρωμή έπρεπε να αναβληθεί, αλλά οι αποστολές (σ.σ. ενέργειας) συνεχίστηκαν, σύμφωνα με τουρκική πηγή.

Καθυστερήσεις υπάρχουν, από την άλλη και στην είσπραξη πληρωμών για πολλά προϊόντα που προμηθεύει η Τουρκία στη Ρωσία.

Ο περίπλοκος χαρακτήρας των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας στοχεύει στο να αποτρέψει τη Ρωσία, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, από τη μεταφορά πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Αυτές οι κυρώσεις φέρεται να στοχεύουν στη μείωση των εσόδων της Ρωσίας από το πετρέλαιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής και Εποπτικής Αρχής Ενέργειας της Τουρκίας, την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του περασμένου έτους εισήχθησαν από τη Ρωσία 8,9 εκατομμύρια τόνοι αργού πετρελαίου και 9,4 εκατομμύρια τόνοι ντίζελ.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, οι εξαγωγές της Τουρκίας προς τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 39%, στα 631 εκατ. δολάρια, τον Ιανουάριο. Πέρυσι, σε ετήσια βάση, είχαν αυξηθεί κατά 16,9% στα 10,9 δισ. δολάρια.

Οι εισαγωγές από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 20,2% στα 4 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο, ενώ οι εισαγωγές από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 22,5% στα 45,6 δισ. δολάρια το 2023.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, χτες, με αφορμή εκδήλωση για τα δύο χρόνια από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη, Αντρέι Μπουράβοφ, υποστήριξε ότι το πρόβλημα μεταφοράς χρημάτων μεταξύ ρωσικών και τουρκικών τραπεζών είναι «αποτέλεσμα της πίεσης των ΗΠΑ στην Τουρκία».

www.ertnews.gr

NewsRoom
AUTHOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos