Οι Λογιστές του Oλιγάρχη: Πώς η PwC βοήθησε έναν Ρώσο Βαρόνο του χάλυβα να αναπτύξει την υπεράκτια Aυτοκρατορία του!

Οι Λογιστές του Oλιγάρχη: Πώς η PwC βοήθησε έναν Ρώσο Βαρόνο του χάλυβα να αναπτύξει την υπεράκτια Aυτοκρατορία του!

Οι Λογιστές του Oλιγάρχη: Πώς η PwC βοήθησε έναν Ρώσο Βαρόνο του χάλυβα να αναπτύξει την υπεράκτια Aυτοκρατορία του Russian billionaire Alexei Mordashov.   Ο μακροχρόνιος πελάτης της PwC, Alexei Mordashov, χαιρετίστηκε ως ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας το 2021. Τα “Pandora Papers” αποκαλύπτουν τους δεσμούς του με σκοτεινές συναλλαγές με εταιρείες που συνδέονται με

Οι Λογιστές του Oλιγάρχη: Πώς η PwC βοήθησε έναν Ρώσο Βαρόνο του χάλυβα να αναπτύξει την υπεράκτια Aυτοκρατορία του

Russian billionaire Alexei Mordashov.

 

Ο μακροχρόνιος πελάτης της PwC, Alexei Mordashov, χαιρετίστηκε ως ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας το 2021. Τα “Pandora Papers” αποκαλύπτουν τους δεσμούς του με σκοτεινές συναλλαγές με εταιρείες που συνδέονται με έναν βασικό συνεργάτη του Πούτιν.

 

ICIJ reporter and Asia partnership coordinator Scilla Alecci Από τη Scilla Alecci

Εικόνα: Jason Alden/Bloomberg μέσω Getty Images

 

11 Απριλίου 2022

Πριν από λιγότερο από δύο δεκαετίες, το περιοδικό Forbes έστεψε τον Ρώσο μεγιστάνα του χάλυβα Alexei Mordashov – μαζί με την Oprah Winfrey και μια συνιδρυτή της Red Bull – έναν από τους «νέους αφιχθέντες» στον κόσμο των δισεκατομμυριούχων. Ήταν 37 ετών και ελάχιστα γνωστός. Το βιογραφικό του στο περιοδικό έλεγε: “self made.”

Τα αρχεία που διέρρευσαν τώρα αποκαλύπτουν πώς, έκτοτε, η δεύτερη μεγαλύτερη λογιστική εταιρεία στον κόσμο βοήθησε τον Mordashov να γίνει, έως το 2021, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας — με καθαρή περιουσία που το Forbes υπολόγιζε στα 29 δισεκατομμύρια Δολάρια.

Η PwC ήταν στο πλευρό του μεγιστάνα του χάλυβα από τότε που κέρδισε το πρώτο του δισεκατομμύριο Δολάριο στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ένας κορυφαίος μεταξύ των δεκάδων δυτικών λογιστικών και δικηγορικών γραφείων που υπηρέτησαν ανυπόμονα τους Ολιγάρχες που άκμασαν την εποχή του Πούτιν.

Η PwC βοήθησε μια εταιρεία χαρτοφυλακίου συνδεδεμένη με τον Mordashov να δημιουργήσει και να διαχειρίζεται περισσότερες από 65 εταιρείες κέλυφος στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και σε άλλες δικαιοδοσίες μυστικότητας, σύμφωνα με τα έγγραφα Pandora που έλαβε η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων.

Τα Pandora Papers και άλλα έγγραφα που διέρρευσαν και που αναλύθηκαν από την ICIJ δείχνουν ότι ο Mordashov χρησιμοποίησε αυτόν τον ιστό υπεράκτιων εταιρειών (https://www.documentcloud.org/documents/21581329-pwc-lim-unifirm-companies) για να επενδύσει σε ευρωπαϊκές εταιρείες και, εντός της Ρωσίας, να επεκταθεί πέρα ​​από τη βιομηχανία χάλυβα και να αναλάβει μεγάλα μερίδια στις βιομηχανίες άνθρακα, υλοτομίας και μέσων ενημέρωσης.

Τα μυστικά αρχεία δείχνουν επίσης αυτές τις υπεράκτιες εταιρείες να εμπλέκονται σε συναλλαγές που μεταφέρουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε όλο τον κόσμο με σκοτεινούς και ύποπτους τρόπους. Αυτές περιλαμβάνουν τουλάχιστον τέσσερις συναλλαγές που αφορούν εταιρείες που συνδέονται με έναν από τους στενότερους συνεργάτες του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν – συμφωνίες που εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τους ισχυρισμούς του Μορντάσοφ ότι δεν έχει βαθύς δεσμούς με τον Πούτιν.

Τα Pandora Papers, μια διαρροή περισσότερων από 11,9 εκατομμυρίων εμπιστευτικών οικονομικών αρχείων που αποκτήθηκαν από την ICIJ, περιγράφουν πώς η Κυπριακή μονάδα της PwC βοήθησε τον Mordashov να χτίσει την υπεράκτια υποδομή της επιχειρηματικής του Αυτοκρατορίας.

Οι σύμβουλοι βοήθησαν επίσης τον ίδιο και τη σύντροφό του, Μαρίνα Μορντάσοβα, να εγγράψουν εταιρείες για να κατέχουν ένα αθλητικό γιοτ 213 ποδιών και ένα πολυτελές τζετ Bombardier. Και σε στιγμές κρίσης – όπως τα κύματα κυρώσεων που έχουν επιβάλει τα δυτικά έθνη σε ισχυρούς Ρώσους και εταιρείες από το 2014 – η PwC βοήθησε το ζευγάρι στην αναδιάρθρωση της ιδιοκτησίας των εταιρειών κέλυφος τους.

Photo of luxury yacht

The seized Lady M superyacht, owned by Russian billionaire Alexei Mordashov, at the port in Imperia, Italy, in March 2022. Image: Giuliano Berti/Bloomberg via Getty Images

Οι περισσότερες από τις εταιρείες είναι συνδεδεμένες με την Unifirm Ltd., την εταιρεία χαρτοφυλακίου του Mordashov με έδρα την Κύπρο – έναν αγαπημένο υπεράκτιο κόμβο για πλούσιους Ρώσους. Ο Μορντάσοφ είναι ένας από τον αυξανόμενο αριθμό Ρώσων ολιγαρχών στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου. Όπως πολλοί άλλοι Ρώσοι Ολιγάρχες, ο πόλεμος και οι κυρώσεις έχουν μειώσει την καθαρή του αξία. Από τις 5 Απριλίου, όταν το Forbes δημοσίευσε την τελευταία ετήσια κατάταξη των δισεκατομμυριούχων, το περιοδικό κατέγραψε την καθαρή περιουσία του Μορντάσοφ στα 13 δισεκατομμύρια δολάρια — μειωμένη κατά σχεδόν 16 δισεκατομμύρια δολάρια από πέρυσι. Αυτό τον έριξε στο Νο. 5 της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας.

Το περιοδικό κατέταξε τον Βλαντιμίρ Λίσιν, έναν άλλο μεγιστάνα του χάλυβα, στο Νο. 1 μεταξύ των Ρώσων δισεκατομμυριούχων, με καθαρή περιουσία 18,4 δισεκατομμύρια Δολάρια. Ορισμένοι παρατηρητές εικάζουν, ωστόσο, ότι ο Πούτιν — ο οποίος κρατά κρυφά την πραγματική του περιουσία — είναι στην πραγματικότητα ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας. Η κύρια εταιρεία του Mordshov, η Severstal, είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χάλυβα της χώρας. Υπερηφανεύεται για την κατασκευή χάλυβα για τεθωρακισμένα οχήματα και υποβρύχια για τον ρωσικό στρατό. Όμως ο Μορντάσοφ έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι είναι κοντά στον Πούτιν. «Είμαι ιδιώτης επιχειρηματίας, δεν έχω καμία σχέση με την κυβέρνηση», είπε σε συνέντευξή του το 2018 στο Bloomberg TV.

Ο Μορντάσοφ δεν απάντησε στις ερωτήσεις του ICIJ για αυτήν την ιστορία. Η PwC είναι μια από τις ελίτ παγκόσμιες εταιρείες που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο δίνοντας τη δυνατότητα στους εξαιρετικά πλούσιους και πολιτικά συνδεδεμένους να πολλαπλασιάσουν τα πλούτη τους και να αποφύγουν τον έλεγχο.

Μια έρευνα του 2020 της ICIJ έδειξε πώς η εταιρεία εργαζόταν για την Isabel dos Santos, την κόρη του κλεπτοκράτη πρώην Προέδρου της Αγκόλας, αδιαφορώντας για τα κόκκινα σημάδια στα λογιστικά των εταιρειών της, καθώς κέρδιζε εκατομμύρια από συμφωνίες που είχε εγκρίνει ο πατέρας της. Ο Πρόεδρος της PwC, Bob Moritz, δήλωσε ότι ήταν «σοκαρισμένος και απογοητευμένος» από τις αποκαλύψεις ότι η εταιρεία του συμβούλευε εταιρείες που ανήκουν στον dos Santos.

Η μετασοβιετική Ρωσία ήταν εδώ και πολύ καιρό αγαπημένη αγορά για την PwC.

Τα χρόνια πριν από τον Πόλεμο στην Ουκρανία, η PwC ανέφερε ότι η ρωσική της μονάδα είχε συνεργαστεί με περισσότερες από 2.000 ρωσικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων 124 μεγάλων εταιρειών των οποίων τα συνολικά έσοδα αντιστοιχούσαν σχεδόν στο μισό του ΑΕΠ της Ρωσίας. Μεταξύ αυτών: η Gazprom, ο ενεργειακός γίγαντας που αποκαλείται «γεωπολιτικό εργαλείο» του Πούτιν. Sberbank, η μεγαλύτερη κρατική τράπεζα της Ρωσίας. και ο Sibur, ένας πετροχημικός γίγαντας που ελέγχεται από τον Kirill Shamalov, ο οποίος είναι ο πρώην γαμπρός του Πούτιν, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης. Σε απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η PwC ανακοίνωσε ότι η ρωσική μονάδα της εταιρείας δεν θα είναι πλέον μέρος του παγκόσμιου δικτύου της και ότι οι θυγατρικές της εκτός Ρωσίας θα «απενεργοποιήσουν οποιαδήποτε εργασία για ρωσικές οντότητες ή άτομα που υπόκεινται σε κυρώσεις». Τα αρχεία των Pandora Papers δείχνουν ότι οι θυγατρικές της PwC εκτός Ρωσίας έχουν κάνει τόσα όσα και εκείνες εντός Ρωσίας για να βοηθήσουν τους Ολιγάρχες κοντά στον Πούτιν να διαχειριστούν και να θωρακίσουν τον πλούτο τους.

Η μονάδα της PwC στη Σιγκαπούρη ήταν ο ελεγκτής για το επενδυτικό ταμείο του Kirill Androsov, πρώην βοηθού του Πούτιν, καθώς και για μια εταιρεία πετρελαίου με έδρα το Λονδίνο στην οποία είχε επενδύσει το ταμείο του Androsov, δείχνουν τα αρχεία που διέρρευσαν. Η PwC έλεγξε μέρος της επιχείρησης ακινήτων του δισεκατομμυριούχου Oleg Deripaska, ενός συμμάχου του Πούτιν που ερευνήθηκε για φερόμενα οικονομικά εγκλήματα στο Βέλγιο, την Ισπανία, την Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Τα παιδιά χρησιμοποιούν το σύστημα «χρυσής βίζας» του Μεσογειακού έθνους για να αποκτήσουν Κυπριακά Διαβατήρια — και δικαιώματα ιθαγένειας της ΕΕ — επενδύοντας 3 εκατομμύρια δολάρια σε ακίνητα της χώρας, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση που έλαβαν οι εταίροι του ICIJ στο Οργανωμένο Έγκλημα και Αναφορά Διαφθοράς. Ο Ντεριπάσκα αρνήθηκε ότι έκανε αδίκημα και δεν κατηγορήθηκε για οποιαδήποτε ανάρμοστη συμπεριφορά. Ο δικηγόρος του δεν απάντησε σε ερωτήσεις του ICIJ. Το 2021, ένας διευθυντής της PwC είπε σε μια Κυπριακή Κυβερνητική Επιτροπή ότι, την τελευταία δεκαετία, η εταιρεία είχε βοηθήσει 217 πλούσιους αλλοδαπούς να γίνουν Ευρωπαίοι πολίτες μέσω του συστήματος «χρυσής βίζας», αλλά αρνήθηκε ότι η εταιρεία είχε οποιαδήποτε ανάμειξη με «πολιτικά πρόσωπα». σύμφωνα με έκθεση της επιτροπής.

“We, as the public, rely on these professionals to be the gatekeepers and to do the right thing. They should vet their clients”. — financial crime expert David P. Weber

 

Ο άπληστος P. Weber, Καθηγητής Λογιστικής και Ειδικός στο Οικονομικό Έγκλημα στο Πανεπιστήμιο Salisbury στο Μέριλαντ, είπε ότι οι επαγγελματίες λογιστές έχουν την υποχρέωση να βεβαιωθούν ότι δεν βοηθούν πελάτες που εμπλέκονται σε αμφισβητούμενες επιχειρηματικές συναλλαγές ή επωφελούνται από σχέσεις με διεφθαρμένες κυβερνήσεις. «Εμείς, ως κοινό, βασιζόμαστε σε αυτούς τους επαγγελματίες για να είναι οι θυρωροί και να κάνουν το σωστό», είπε ο Weber. «Θα πρέπει να κάνουν έλεγχο στους πελάτες τους». Η PwC δεν απάντησε στις ερωτήσεις της ICIJ. Σε μια δήλωση που αποστέλλεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ένας εκπρόσωπος της εταιρείας έγραψε ότι «η PwC βρίσκεται επί του παρόντος σε διαδικασία εξόδου από τις σχέσεις με άτομα που υπόκεινται σε κυρώσεις, οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις και οντότητες που ελέγχονται από άτομα υπό κυρώσεις». Πρόσθεσε ότι το έργο που επιτελεί η PwC για τους πελάτες της είναι «σύμφωνο με όλους τους ισχύοντες νόμους, κανονισμούς και τα εσωτερικά πρότυπα της PwC».

 

‘The Tank’

Ο Μορντάσοφ, γιος εργατών μύλων από τη βόρεια πόλη Cherepovets, έγινε Διευθύνων Σύμβουλος της Severstal στα 31 του. Έχει ακλόνητο στυλ και μερικοί άνθρωποι τον αποκαλούν «The Tank». Το 2003, ο νεαρός δισεκατομμυριούχος ίδρυσε μια εταιρεία χαρτοφυλακίου στην Κύπρο, που αργότερα ονομάστηκε Unifirm, η οποία βρίσκεται στην κορυφή του ιστού των υπεράκτιων εταιρειών του. Οι σύμβουλοι της PwC στο γραφείο της Κύπρου συντονίστηκαν με την Trident Trust, έναν πράκτορα σύστασης εταιρειών στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, για να βοηθήσουν στο άνοιγμα των εταιρειών κέλυφος της Unifirm και στη διατήρηση της λειτουργίας τους. Η συμφωνία ー που αφορούσε ένα «σάντουιτς» θυγατρικών της BVI και μια κυπριακή μητρική εταιρεία με δραστηριότητες στη Ρωσία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ー ήταν κοινή για τις ρωσικές εταιρείες που ήθελαν να μειώσουν τους φορολογικούς λογαριασμούς τους εκμεταλλευόμενοι συμφωνίες μεταξύ των κυβερνήσεων της Ρωσίας, της Κύπρου και της BVI . Σε διάφορα στάδια, οι θυγατρικές κατείχαν μετοχές σε εταιρείες που κατείχαν αμερικανικά εργοστάσια χάλυβα, ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια, γερμανικό τουριστικό πράκτορα και εργοστάσια επεξεργασίας ξύλου.

Το 2006, ο Μορντάσοφ τράβηξε τη διεθνή προσοχή όταν ανακοίνωσε ότι επιχειρούσε την πρώτη εξαγορά ξένης εταιρείας από ρωσικό όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων – μια συμφωνία που ευλογήθηκε από τον Πούτιν και γιόρτασε ο τότε υπουργός Οικονομικών Alexei Kudrin. Ο Μορντάσοφ έχασε την προσφορά για την εξαγορά της εταιρείας, ενός κατασκευαστή χάλυβα με έδρα το Λουξεμβούργο. Ωστόσο, το φιλόδοξο σχέδιο ενίσχυσε την εικόνα του ως επιχειρηματία με σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανοιχτό να συναλλάσσεται με τη Δύση. Εκείνη την εποχή, περιέγραψε τις αναφορές ότι ήταν φιλικός με τον Πούτιν ως «μεγάλη υπερβολή», αλλά αρκετά δυτικά μέσα ενημέρωσης δήλωσαν ότι ήταν προσεκτικός να παραμείνει στη δεξιά πλευρά του Προέδρου της Ρωσίας. Η ανασκόπηση των αρχείων Pandora Papers από την ICIJ δείχνει ότι offshore εταιρείες στην αυτοκρατορία του Mordashov έχουν ανακατέψει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες που συνδέονται με ένα μέλος του στενού κύκλου του Πούτιν: τον Sergey Roldugin, τσελίστα και μακροχρόνιο φίλο του Πούτιν.

Photo of Putin and Mordashov side by side in 2006

Russian President Vladimir Putin and Severstal Chairman Alexei Mordashov attend the opening of the new Steel Pipes production line for oil pipelines outside St Petersburg in July 2006. Image: ALEXANDRA NIKOLAYEVA/AFP via Getty Images

Η έρευνα της ICIJ για τα Panama Papers, το 2016, εντόπισε τον Roldugin ως παίκτη σε ένα μυστικό δίκτυο που διαχειριζόταν συνεργάτες του Πούτιν, το οποίο διοχέτευσε τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια Δολάρια μέσω τραπεζών και υπεράκτιων εταιρειών.

https://www.icij.org/investigations/panamapapers/20160403-putinrussiaoffshorenetwork/

Οι συνεργάτες χρησιμοποιούσαν συχνά αμφισβητήσιμα δάνεια που είχαν χορηγηθεί χωρίς εξασφαλίσεις και δεν είχαν χρονοδιάγραμμα πληρωμών. Τα αρχεία που διέρρευσαν δείχνουν ότι το 2007, μια από τις εταιρείες κέλυφος του ομίλου Mordashov, η Levens Trading, έκανε δάνειο 6 εκατομμυρίων Δολαρίων σε μια εταιρεία των Βρετανικών Παρθένων Νήσων που ανήκει στον Roldugin. Το δάνειο των 6 εκατομμυρίων Δολαρίων από την εταιρεία του Mordashov στην εταιρεία BVI του Roldugin «συγχωρήθηκε» αργότερα για 1 $, σύμφωνα με ένα έγγραφο στα αρχεία. Στο πλαίσιο πολλών συμβάσεων για «υπηρεσίες συμβούλων» το 2009 και το 2010, δύο εταιρείες κέλυφος έδωσαν 30 εκατομμύρια Δολάρια σε μια οντότητα που ελέγχεται από τον Aleksandr Plekhov, συνεργάτη της Roldugin, σε αντάλλαγμα για πληροφορίες σχετικά με τις «δυνατότητες επένδυσης στη Ρωσική Ομοσπονδία» και την « ιδιαιτερότητες της φορολογικής και συναλλαγματικής νομοθεσίας της Κύπρου». Τα Pandora Papers αποκαλύπτουν ότι αυτές οι εταιρείες κελύφους ήταν μέρος του ομίλου Unifirm του Mordashov. Ο Weber, ο ιατροδικαστής λογιστής, εξέτασε κατόπιν αιτήματος της ICIJ έγγραφα που περιγράφουν το δάνειο των 6 εκατομμυρίων δολαρίων και τις συμβάσεις αξίας 30 εκατομμυρίων Δολαρίων. Είπε ότι η χρήση των ίδιων Διευθυντών για πολλές εταιρείες, το χαμηλό επιτόκιο και η ασαφής γλώσσα των συμβάσεων παροχής συμβουλών εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα των συναλλαγών. Στα τέλη του 2010, η Dulston Ventures, μια άλλη εταιρεία κελύφους Mordashov στον όμιλο Unifirm, έστειλε 830.000 $ σε μια εταιρεία συνδεδεμένη με τον Roldugin, την οποία η έρευνα της ICIJ για τα Panama Papers προσδιόρισε ως το κλειδί ολόκληρου του χρηματοοικονομικού δικτύου Πούτιν.

Λεπτομέρειες της συναλλαγής, σκοπός της οποίας φαίνεται να είναι μια πληρωμή που σχετίζεται με μια δανειακή σύμβαση του 2008, περιλαμβάνονται στα Αρχεία FinCEN, μια διαρροή περισσότερων από 2.600 εμπιστευτικών τραπεζικών αρχείων που κατατέθηκαν από υπαλλήλους συμμόρφωσης της Τράπεζας και αποκτήθηκαν από το BuzzFeed News, συνεργάτη της ICIJ. Τα Αρχεία FinCEN παρέχουν επίσης λεπτομέρειες μιας άλλης συναλλαγής που τράβηξε την προσοχή των υπαλλήλων συμμόρφωσης και αφορούσε τον όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων της Mordashohv, Severstal. Κατά τη διάρκεια δύο εβδομάδων, τον Ιούλιο του 2013, μια εταιρεία κελύφους με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η Stylemax Co. LLP, έστειλε τέσσερα τραπεζικά εμβάσματα συνολικού ύψους περίπου 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων στη Severstal στη Ρωσία, σύμφωνα με μια τραπεζική έκθεση. Ένας υπάλληλος συμμόρφωσης στην BNY Mellon, την ανταποκρίτρια Τράπεζα που επεξεργάστηκε τα τραπεζικά εμβάσματα, επισήμανε αργότερα τις συναλλαγές ως «ύποπτες», επειδή η βρετανική εταιρεία ανέφερε ετήσιες πωλήσεις μόλις 24.000 $ το 2012. Μια ανάλυση του ICIJ των Αρχείων Μητρώου του Ηνωμένου Βασιλείου και των Αρχείων που διέρρευσαν διαπίστωσε ότι η ιδιοκτησία της Stylemax είχε αλλάξει χέρια και ότι η εταιρεία ανήκε σε άτομα τα οποία οι διεθνείς ερευνητές συνέδεσαν με τουλάχιστον τρεις υψηλού προφίλ ποινικές υποθέσεις. Ο Graham Barrow, ένας εμπειρογνώμονας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ότι το Stylemax φαίνεται να είναι ένας «λογαριασμός μεταβίβασης γενικού σκοπού» για τη διακίνηση κεφαλαίων. “Ο μόνος λόγος για τον οποίο θα χρησιμοποιούσατε έναν λογαριασμό όπως το Stylemax είναι για να συγκαλύψετε την πηγή αυτών των κεφαλαίων”, είπε ο Barrow στο ICIJ. Είναι ένας «κλασικός» λογαριασμός ξεπλύματος», είπε. Τα αρχεία που διέρρευσαν δεν παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη σχέση του Stylemax με τη Severstal ή τον σκοπό των τραπεζικών μεταφορών. Ένας εκπρόσωπος του Severstal είπε ότι ο Μορντάσοφ «ανέκαθεν ασκούσε τις δραστηριότητές του στη Ρωσία και στο εξωτερικό ακολουθώντας αυστηρά τους ρωσικούς και διεθνείς νόμους».

“PwC στη μέση”

Καθώς οι εταιρείες του Mordashov έκαναν συμφωνίες με οντότητες που συνδέονται με τον Roldugin και λάμβαναν χρήματα από ανώνυμους αποστολείς, η υπεράκτια Αυτοκρατορία του βιομήχανου μεγάλωνε, με τη βοήθεια συμβούλων της PwC. Σε μια επιστολή που εστάλη το 2008 στην Trident Trust, τον πάροχο υπεράκτιων υπηρεσιών, ένας Διευθυντής της PwC Κύπρου ανέφερε ότι η Λογιστική Εταιρεία συνεργαζόταν με τον Mordashov για έξι χρόνια και εγγυήθηκε γι’ αυτόν. «Γνωρίζουμε ότι είναι άτομο με ακεραιότητα, ειλικρίνεια και καλό χαρακτήρα», έγραψε ο μάνατζερ. Μία από τις εταιρείες κελύφους Mordashov, τη διαχείριση της οποίας βοήθησε η PwC, ήλεγχε την Severstal Columbus Holdings LLC με έδρα τις ΗΠΑ. Η Αμερικανική εταιρεία, εγγεγραμμένη στο Ντέλαγουερ, ήταν μέρος της μονάδας της Severstal στη Βόρεια Αμερική, η οποία κατείχε εργοστάσια χάλυβα στο Μέριλαντ και σε άλλες Πολιτείες. Τρία από αυτά, που αγοράστηκαν στην αρχή της οικονομικής κρίσης του 2008, έγιναν γρήγορα βάρος για τον ρωσικό όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων. Στο εργοστάσιο Sparrows Point, κοντά στη Βαλτιμόρη, ο Severstal ανέστειλε εκατοντάδες θέσεις εργασίας καθώς οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν για ληγμένα συμβόλαια και παλιές εγκαταστάσεις. Το 2011, η Severstal αποφάσισε να πουλήσει το εργοστάσιο του Sparrow Point και δύο ακόμη προβληματικές αμερικανικές εγκαταστάσεις στην RG Steel, μια αμερικανική εταιρεία παραγωγής χάλυβα, αλλά προέκυψε μια δικαστική διαμάχη μεταξύ του υποψήφιου αγοραστή και του πωλητή. Η RG Steel κατηγόρησε τη Severstal ότι δεν αποκάλυψε ανεξόφλητα χρέη σε πωλητές και άλλες λογιστικές αποκλίσεις, συμπεριλαμβανομένης της αποτίμησης 538.000 $ που ανατέθηκε σε χαλύβδινες πλάκες και άλλα αποθέματα που η RG Steel έκρινε άχρηστα. Ως αποτέλεσμα, η RG Steel υποστήριξε ότι η αρχική τιμή αγοράς ήταν διογκωμένη κατά 83 εκατομμύρια δολάρια. Ο Severstal ισχυρίστηκε ότι η διαφορά μεταξύ της αποτίμησης της RG Steel και της αρχικής τιμής αγοράς αποδόθηκε σε διαφορετικές λογιστικές μεθόδους. Οι εταιρείες αποφάσισαν να ζητήσουν από την PwC να διαιτητεύσει το θέμα. Σε μια εμπιστευτική επιστολή δέσμευσης που εξέτασε η ICIJ, η PwC ανέφερε, μετά από ανασκόπηση της δουλειάς της και με τις δύο εταιρείες: «Δεν γνωρίζουμε καταστάσεις που, κατά την άποψή μας, συνιστούν σύγκρουση συμφερόντων ή θα επηρέαζαν την απόφασή μας ως Διαιτητής». Στην επιστολή, η PwC αναγνώρισε ότι είχε ενημερώσει τη μονάδα της Severstal στις ΗΠΑ για ορισμένες ασφαλιστικές απαιτήσεις. Αυτό που δεν έλεγε η επιστολή, ωστόσο, ήταν ότι η Κυπριακή μονάδα της παρείχε υπηρεσίες για μια δεκαετία σε περισσότερες από 60 εταιρείες-κέλυφος συνδεδεμένες με τον Mordashov.

 

ΠΗΓΗ:

https://www.icij.org/investigations/pandora-papers/mordashov-pwc-russia-richest-offshore/

 

Πηγή fantomas.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν