«Οι θεάσεις ΑΤΙΑ είναι συχνές και συνεχείς», παραδέχεται αξιωματούχος του Πολεμικού Ναυτικού

«Οι θεάσεις ΑΤΙΑ είναι συχνές και συνεχείς», παραδέχεται αξιωματούχος του Πολεμικού Ναυτικού

Δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, δήλωσαν σήμερα (17/5) ότι το Πεντάγωνο έχει δεσμευτεί να προσδιορίσει την προέλευση αυτών που η κυβέρνηση αποκαλεί «Αγνώστου Ταυτότητας Εναέρια Φαινόμενα» (ΑΤΙΑ), στην πρώτη δημόσια κατάθεση στο Κογκρέσο εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια σχετικά με τα φαινόμενα αυτά. Όπως αναφέρει το Reuters, οι

Δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, δήλωσαν σήμερα (17/5) ότι το Πεντάγωνο έχει δεσμευτεί να προσδιορίσει την προέλευση αυτών που η κυβέρνηση αποκαλεί «Αγνώστου Ταυτότητας Εναέρια Φαινόμενα» (ΑΤΙΑ), στην πρώτη δημόσια κατάθεση στο Κογκρέσο εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια σχετικά με τα φαινόμενα αυτά.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι δύο αξιωματούχοι, Ρόναλντ Μούλτρι και Σκοτ Μπρέι, εμφανίστηκαν ενώπιον της υποεπιτροπής πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ 11 μήνες μετά την έκδοση έκθεσης που τεκμηριώνει περισσότερες από 140 περιπτώσεις αγνώστου ταυτότητας εναέριων φαινομένων που αναφέρθηκαν από πιλότους της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, μετά το 2004.

Ο Μπρέι, αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών του Ναυτικού, αναγνώρισε ότι υπήρξαν ορισμένες θεάσεις τις οποίες οι αξιωματούχοι δεν μπορούν να εξηγήσουν. Ορισμένες από αυτές αφορούσαν περιπτώσεις στις οποίες υπήρχαν πολύ λίγα δεδομένα για να προκύψει μια λογική εξήγηση, δήλωσε ο Μπρέι.

«Δεν έχουμε κανένα υλικό και δεν έχουμε ανιχνεύσει καμία εκπομπή που να υποδηλώνει ότι πρόκειται για οτιδήποτε μη γήινο», πρόσθεσε ο Μπρέι.

«Γνωρίζουμε ότι τα μέλη των υπηρεσιών μας έχουν αντιμετωπίσει αγνώστου ταυτότητας εναέρια φαινόμενα και επειδή αυτά ενέχουν δυνητικούς κινδύνους για την ασφάλεια των πτήσεων και τη γενική ασφάλεια, δεσμευόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε την προέλευσή τους», δήλωσε ο Μούλτρι, ο οποίος επιβλέπει μια νεοσυσταθείσα ομάδα έρευνας ΑΤΙΑ με έδρα το Πεντάγωνο.

Ο Μπρέι παρουσίασε στην επιτροπή δύο βίντεο. Το ένα έδειχνε τριγωνικά αντικείμενα που αναβόσβηναν στον νυχτερινό ουρανό, τα οποία αργότερα διαπιστώθηκε ότι ήταν οπτικά εφέ του φωτός που περνούσε μέσα από γυαλιά νυχτερινής όρασης. Το άλλο έδειχνε ένα γυαλιστερό, σφαιρικό αντικείμενο να περνάει μπροστά από το παράθυρο του πιλοτηρίου ενός στρατιωτικού αεροσκάφους.

«Δεν μπορώ να εξηγήσω τι είναι αυτό το συγκεκριμένο αντικείμενο», δήλωσε ο Μπρέι στην επιτροπή.

Οι δυο αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι το Πεντάγωνο είναι αποφασισμένο να αφαιρέσει το στίγμα που συνδέεται με τις θεάσεις ανεξήγητων ιπτάμενων αντικειμένων, ενθαρρύνοντας τους πιλότους να αναφέρουν τέτοια φαινόμενα.

(EPA)

Ο πρόεδρος της επιτροπής Αντρέ Κάρσον είπε ότι το Πεντάγωνο θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη το θέμα των ΑΤΙΑ.

«Τα ΑΤΙΑ είναι ανεξήγητα. Αλλά είναι αληθινά», δήλωσε ο Αμερικανός βουλευτής, τονίζοντας ότι στο παρελθόν οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου έχουν επικεντρωθεί σε περιπτώσεις που είναι σχετικά εύκολο να εξηγηθούν, ενώ αποφεύγουν αυτές που δεν μπορούν να εξηγηθούν.

Πάντως, σύμφωνα με την έκθεση, οι ερευνητές χρειάζονται περισσότερα δεδομένα και περαιτέρω ανάλυση για να προσδιορίσουν αν πρόκειται για κάποιο εξελιγμένο εναέριο σύστημα που ανέπτυξε μυστικά η κυβέρνηση των ΗΠΑ ή μια εμπορική εταιρεία ή κάποια ξένη δύναμη όπως η Κίνα ή η Ρωσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη δημόσια ακρόαση στο Κογκρέσο για το θέμα από τότε που η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ τερμάτισε ένα ατελέσφορο πρόγραμμα με την κωδική ονομασία Project Blue Book, το 1969.

ΠΗΓΗ: Reuters, Independent

www.ertnews.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν