Οι εταιρείες που καθόρισαν το 2021

Οι εταιρείες που καθόρισαν το 2021

Το 2021, μια χούφτα εταιρειών ξεχώρισαν από το σύνολο, κυριαρχώντας στη συζήτηση και επηρεάζοντας την κοινωνία τόσο με θετικούς όσο και με αρνητικούς τρόπους. Η λίστα των εταιρειών που καθόρισαν το 2021, σύμφωνα με το Visual Capitalist είναι η ακόλουθη: Robinhood Pfizer Coinbase Tesla TikTok Facebook/Meta Για τη δημιουργία της λίστας αυτής εξετάστηκε ένας σημαντικός

Το 2021, μια χούφτα εταιρειών ξεχώρισαν από το σύνολο, κυριαρχώντας στη συζήτηση και επηρεάζοντας την κοινωνία τόσο με θετικούς όσο και με αρνητικούς τρόπους. Η λίστα των εταιρειών που καθόρισαν το 2021, σύμφωνα με το Visual Capitalist είναι η ακόλουθη:

  • Robinhood
  • Pfizer
  • Coinbase
  • Tesla
  • TikTok
  • Facebook/Meta

Για τη δημιουργία της λίστας αυτής εξετάστηκε ένας σημαντικός αριθμός μετρήσεων, όπως ο όγκος αναζήτησης τους στην Google και ειδήσεων σχετικών με αυτές,  η απόδοσή τους σε σχέση με τους ανταγωνιστές, συγκεκριμένοι δείκτες που αφορούν τον κλάδο τους και πολλά άλλα.

Πολλές από αυτές είναι ψηφιακές εταιρείες και όλες έχουν τεράστια εμβέλεια, κλίμακα και επιρροή. Είναι ενδιαφέρον ότι πολλές από αυτές τις εταιρείες αντιμετώπισαν επίσης δυσκολίες μαζί με την επιτυχία τους, βρέθηκαν στο στόχαστρο ή παγιδεύτηκαν σε κινήσεις που δεν μπορούσαν εύκολα να διαχειριστούν.

Έχοντας υπόψη αυτό το πλαίσιο, ας δούμε περισσότερα για αυτές.

Robinhood

Η γεμάτη περιπέτεια χρονιά της Robinhood έφτασε στο αποκορύφωμά της όταν η εφαρμογή χρηματιστηριακών συναλλαγών παγιδεύτηκε σε μια φρενίτιδα που περιελάμβανε μικροεπενδυτές, short sellers και “meme stonks”. Δεν άργησε η Robinhood να μετατραπεί από ήρωας σε κακός σε αυτήν την ιστορία. Καθώς η μετοχή της Gamestop ξεπέρασε τα 400 δολάρια, οι συναλλαγές σταμάτησαν και ξεκίνησαν να μπαίνουν όρια στην εφαρμογή.

Επίσης, ο δηλωμένος στόχος της Robinhood για εκδημοκρατισμό της χρηματοδότησης τέθηκε υπό έλεγχο λόγω του επιχειρηματικού μοντέλου pay-for-order-flow, όπου τα ευαίσθητα δεδομένα εμπορικής δραστηριότητας των χρηστών πωλούνται στον πλειοδότη, ο οποίος στη συνέχεια προηγείται της συναλλαγής, αλλιώς γνωστή ως “front-running”.

Παρά τη διαμάχη, η πλατφόρμα της Robinhood έχει πλέον πάνω από 22 εκατομμύρια χρήστες, πολλοί από τους οποίους είναι νεότεροι, για πρώτη φορά επενδυτές. Αν και έχουν βασικά θέλγητρα, όπως συναλλαγές μηδενικής προμήθειας, κατηγορήθηκαν επίσης για την παιγνιοποίηση των επενδύσεων με λειτουργίες όπως το κομφετί που πετάγεται σε όλη την οθόνη μετά την πραγματοποίηση μιας συναλλαγής (μία λειτουργία που αφαιρέθηκε μετά από την έντονη κριτική των μέσων ενημέρωσης).

Η εταιρεία βρέθηκε αρκετές φορές στα πρωτοσέλιδα των οικονομικών ειδήσεων στις αρχές του 2021, και ενώ η συχνά αρνητική δημοσιότητα δεν εμπόδιζε την αρχική δημόσια προσφορά (IPO) της —η οποία ξεκίνησε στα τέλη Ιουλίου— επηρέασε το επενδυτικό κλίμα. Από το υψηλό 52 εβδομάδων των 70 δολαρίων ανά μετοχή τον Αύγουστο, η μετοχή έχει υποχωρήσει περίπου 70% φτάνοντας τα 18 δολάρια.

Επιπλέον, η SEC φημολογείται ότι θα ξεκινήσει έρευνα για την εταιρεία. Με αυτούς τους αντίθετους ανέμους, το να επενδύσει κανείς μέσω της Robinhood μάλλον έχει πάει καλύτερα μέχρι στιγμής από την επένδυση στην ίδια τη Robinhood.

Pfizer

Ίσως δεν υπήρχε μεγαλύτερη ιστορία το 2021 από τα εμβόλια για την COVID-19.

Στις αρχές του έτους, ο αγώνας για την εξασφάλιση εμβολίων ήταν σε εξέλιξη. Οι πλούσιες χώρες προσπάθησαν να αγοράσουν μετοχές και να αναπτύξουν εκτεταμένα προγράμματα εμβολιασμού πριν από την άνοιξη.

Και οι εταιρείες που κατάφεραν να παράξουν αποτελεσματικά εμβόλια είδαν τα μεγαλύτερα οφέλη, όπως ο φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer. Το εμβόλιο της εταιρείας, που κατασκευάστηκε σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία BioNTech, κατέληξε να γίνει το πλέον προτιμώμενο εμβόλιο στον κόσμο για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Η εταιρεία προβλέπει έσοδα 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το εμβόλιο της για το 2021.

Τα ανταγωνιστικά εμβόλια από τη Moderna και την AstraZeneca είδαν επίσης τις μητρικές τους εταιρείες να αυξάνονται τόσο σε κεφαλαιοποίηση αγοράς όσο και σε δημοσιογραφική αξία. Όλες οι εμπλεκόμενες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν επίσης αντιμετωπίσει συνεχείς επικρίσεις, με πολλές χώρες στον κόσμο να αγωνίζονται να εξασφαλίσουν εμβόλια και άλλες να αντιμετωπίζουν διστακτικότητα απέναντι στον εμβολιασμό.

Καθώς η πανδημία συνεχίζεται με την παραλλαγή Omicron να εξαπλώνεται γρήγορα σε όλον τον κόσμο, η Pfizer και οι ανταγωνιστές της θα συνεχίσουν να έχουν επιρροή τη νέα χρονιά. Η εταιρεία ανακοίνωσε ένα αντιικό χάπι για την COVID-19 που σχεδιάζεται να κυκλοφορήσει στο εγγύς μέλλον, ενώ τα πιο αποτελεσματικά εμβόλια και οι ενισχυτικές δόσεις έναντι νέων παραλλαγών θα εξακολουθούν να είναι περιζήτητο προϊόν.

Coinbase

Το 2021 ήταν μια κομβική χρονιά για τα κρυπτονομίσματα. Οι τιμές έφτασαν σε νέα υψηλά και ιδρύματα και μικροεπενδυτές ξεχύθηκαν στην αγορά.

Με την φιλική προς τον χρήστη εφαρμογή και την εστίαση στην ασφάλεια, το Coinbase ήταν στη σωστή θέση για να επωφεληθεί από αυτό το κύμα ενδιαφέροντος. Το ανταλλακτήριο ξεκίνησε τη χρονιά με υπερδιπλασιασμό της βάσης χρηστών που πραγματοποιούν συναλλαγές, καθώς οι τιμές του Bitcoin εκτοξεύτηκαν σε νέα ύψη.

Είναι εύκολο να υποτιμηθεί η επιρροή της IPO της εταιρείας —ειδικά καθώς η τιμή της μετοχής της μειώθηκε με την αγορά κρυπτονομισμάτων να σταματά την τρελή ανοδική της πορεία— αλλά η ίδια η είσοδος του ανταλλακτηρίου στις δημόσιες αγορές ήταν μια τεράστια ώθηση στη νομιμότητα των κρυπτονομισμάτων, ανοίγοντας τον χρηματιστηριακό δρόμο για παρόμοιες εταιρείες στο μέλλον.

Tesla

Κανείς δεν τραβάει την προσοχή και δεν δημιουργεί διαμάχες όπως ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Elon Musk.

Οι περισσότερες από τις ενέργειες της Tesla συνδέονται στενά με τον διάσημο επιχειρηματία, ο οποίος είναι γνωστός για την θρασεία παρουσία του στο διαδίκτυο. Η προσωπικότητα του Μασκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι τόσο ισχυρή, που ένα tweet του μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των μετοχών της Tesla, όπως συνέβη πέρυσι μόλις ο Μασκ έγραψε στο Twitter ότι «η μετοχή της Tesla είναι πολύ υψηλή κατά τη γνώμη μου».

Ενώ οι αρνητές σπεύδουν να επικρίνουν την Tesla και τον Μασκ, η εταιρεία έχει μερικά εντυπωσιακά νούμερα που υποστηρίζουν τον θορυβο γύρω από το ονομά της. Το 2020 ήταν ήδη μια απίστευτα επικερδής χρονιά για την Tesla—η μετοχή της αυξήθηκε σχεδόν κατά 700%, και με αποτίμηση 630 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έγινε μία από τις πιο πολύτιμες εταιρείες στον κόσμο.

Αυτή η δυναμική μεταφέρθηκε στο 2021. Τα έσοδα αυξάνονταν κάθε τρίμηνο και τον Οκτώβριο, η αγοραία αξία της εταιρείας ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Η Tesla ήταν επίσης συνυφασμένη με άλλες κοινωνικές αφηγήσεις κατά τη διάρκεια του έτους. Η μετακόμιση της αυτοκινητοβιομηχανίας από την Καλιφόρνια στο Τέξας ήταν μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης για την «έξοδο από την περιοχή του Κόλπου», καθώς οι δικαιοδοσίες στο Τέξας και τη Φλόριντα προσπαθούσαν να κλέψουν τον κεραυνό από τα χέρια της Silicon Valley.

Οι πωλήσεις μετοχών της Tesla του Μασκ προκάλεσαν επίσης πολύ θόρυβο κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Φαινομενικά ως απάντηση στην κριτική που δεχόταν για ανισότητα και φοροαποφυγή, ο Μασκ διεξήγαγε μια δημοσκόπηση στο Twitter για να αποφασίσει εάν θα πουλήσει ή όχι ένα σημαντικό μέρος των μετοχών του στην Tesla. Μετά από ένα πλειοψηφικό «ναι», ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla έχει πλέον ξεπουλήσει αρκετές μετοχές για να κρατήσει τον λόγο του.

TikTok

Το TikTok ήταν ήδη δημοφιλές το 2020, αλλά το 2021 εδραίωσε πραγματικά το στάτους του ως πολιτισμικό φαινόμενο και έγινε ο πιο δημοφιλής προορισμός στο διαδίκτυο.

Η εφαρμογή ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο χρήστες το 2021, μόλις πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία της το 2016. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, να σημειώσουμε ότι το Facebook και το Instagram χρειάστηκαν σχεδόν οκτώ χρόνια για να επιτύχουν το ίδιο ορόσημο.

Τι είναι τόσο ελκυστικό στο TikTok; Οι ειδικοί έχουν πολλές θεωρίες, αλλά σε μια συνέντευξή του στο Forbes, ο John Holdridge, Γενικός Διευθυντής της Fullscreen, το θέτει απλά: «Η επιτυχία του TikTok μπορεί να αποδοθεί στον τρόπο με τον οποίο ανατρέπει αυτό που θεωρούμε ως μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ταυτόχρονα μας γυρίζει όλους στις ρίζες του αρχικού αιτήματος – της δυνατότητας να γίνουμε viral».

Η μορφή βίντεο σύντομου στυλ του TikTok έχει γίνει τόσο δημοφιλής, που έχει εμπνεύσει μια σειρά από άλλες εφαρμογές να το αντιγράψουν, ειδικά σε περιοχές όπως η Ινδία, όπου το TikTok είναι απαγορευμένο.

Ακόμη και καθιερωμένες εταιρείες όπως η Meta προσπάθησαν να μιμηθούν την επιτυχία του TikTok. Το 2020, το Instagram κυκλοφόρησε τα «reels», τη δική του λειτουργία βίντεο σύντομης μορφής όπου οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν και να μοιραστούν βίντεο 30 δευτερολέπτων. Αλλά τα reels του Instagram απέτυχαν να αναχαιτίσουν την ανάπτυξη του TikTok—αντίθετα, έχουν γίνει ένα μέρος στο οποίο οι χρήστες μοιράζονται και προωθούν τα βίντεό τους από το TikTok.

Facebook/Meta

Το Facebook βρίσκεται συχνά στις ειδήσεις, δεδομένης της θέσης του ως το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο. Το 2021, όμως, κυριάρχησε για δύο διαφορετικούς λόγους.

Η πρώτη ήταν η εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021. Στον απόηχο αυτού του γεγονότος, πολλοί κατηγόρησαν το Facebook ότι δεν έκανε αρκετά για να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις της πλατφόρμας του—ιδίως την πόλωση, τις θεωρίες συνωμοσίας και τη ρητορική μίσους.

Η αντιπαράθεση έφτασε στο αποκορύφωμά της τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν δημοσιεύτηκαν εσωτερικά αρχεία που διέρρευσαν από την μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος Frances Haugen. Αυτά τα έγγραφα αποκάλυψαν την εσωτερική μάχη του Facebook για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, καθώς και τη διαφωνία των εργαζομένων.

Τελικά, το Facebook ξεπέρασε την καταιγίδα και επέλεξε να ξεφορτωθεί τα βάρη του παρελθόντος αλλάζοντας όνομα. Αυτό όχι μόνο βοηθά την εταιρεία να αποσυνδεθεί από τα προηγούμενα σκάνδαλά της, αλλά επίσης ευθυγραμμίζεται με τις φιλοδοξίες του Mark Zuckerberg να πρωτοπορήσει στο metaverse.

Μετά την ανακοίνωση, ο όρος «metaverse» εξερράγη μέσα σε μια νύχτα και έγινε ένα από τα πιο καυτά θέματα του 2021. Η λέξη «Meta» έχει επίσης γίνει απίστευτα πολύτιμη—η Meta (η εταιρεία) ολοκλήρωσε πρόσφατα μια συμφωνία 60 εκατομμυρίων δολαρίων για την απόκτηση του εμπορικού σήματος της Meta Financial Group, μιας περιφερειακής τράπεζας των ΗΠΑ.

Τιμητικές αναφορές

Ενώ οι εταιρείες που επισημάνθηκαν παραπάνω είχαν αναμφισβήτητη επιρροή το 2021, οποιαδήποτε λίστα όπως αυτή δεν μπορεί παρά να είναι υποκειμενική και ανοιχτή σε συζήτηση. Ακολουθεί μια σύντομη λίστα άλλων εταιρειών που εξετάστηκαν για τη λίστα των Εταιρειών που Καθόρισαν το 2021:

Reddit

Η αύξηση των επενδύσεων που ώθησε την Robinhood και την Coinbase σε νέα ύψη τροφοδοτήθηκε εν μέρει από τις κοινότητες στο Reddit. Μια από τις πιο συναρπαστικές στιγμές της χρονιάς ήταν όταν ο χρήστης του Reddit u/deepfuckingvalue εμφανίστηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών διακηρύσσοντας «Δεν είμαι γάτα» και «Μου αρέσει η μετοχή».

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, το «Πρωτοσελίδο του Διαδικτύου» σημείωσε διψήφια αύξηση χρηστών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τώρα έχει αποτίμηση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά από έναν τεράστιο γύρο χρηματοδότησης.

OpenSea

Τα NFTs τη δική τους Καμπριανή έκρηξη παράλληλα με την τρελή πορεία των κρυπτονομισμάτων, με την OpenSea να αναδεικνύεται ως η κυρίαρχη αγορά τον περασμένο χρόνο. Το δεύτερο εξάμηνο του 2021, η OpenSea αποτελούσε το 95% του όγκου συναλλαγών NFT σε μεγάλες αγορές και έχει πραγματοποιήσει συναλλαγές 1,42 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όγκο μόνο τις 3 πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου.

Ενώ φαινόταν ότι η OpenSea σχεδίαζε μια αρχική δημόσια προσφορά (IPO), αφού ο Οικονομικός Σύμβουλος της εταιρείας Brian Roberts σχολίασε πώς «θα ήταν ανόητο να μην σκεφτείτε ότι το OpenSea θα ενταχθεί στο χρηματιστήριο», η αντίδραση των χρηστών είχε ως αποτέλεσμα ο Roberts αργότερα να αναρτήσει στο Twitter ότι η εταιρεία δεν σχεδιάζει ενεργά μια IPO. Είτε όμως γίνει κάτι τέτοιο, είτε όχι, σύντομα η OpenSea θα έχει σοβαρό ανταγωνισμό από την αγορά NFT της Coinbase, που φαίνεται πως σκοπεύει να μπει δυναμικά στο παιχνίδι.

Netflix

Παρά τον έντονο ανταγωνισμό από τις αντίπαλες πλατφόρμες streaming, το Netflix ολοκλήρωσε τη χρονιά στην κορυφή για άλλη μια φορά. Η εταιρεία έχει μια σειρά από εντυπωσιακούς απολογισμούς στη στήλη των επιτευγμάτων της για το 2021.

Πρώτον, το Squid Game αποτέλεσε ένα πολιτισμικό φαινόμενο, και έγινε γρήγορα η νούμερο ένα εκπομπή της πλατφόρμας και επίσης η σειρά με τις περισσότερες αναζητήσεις στο Google για το 2021.

Ακολούθως, το Red Notice του Netflix είναι πιθανότατα η νέα ταινία με τις περισσότερες προβολές για το 2021, σημειώνοντας πάνω από 300 εκατομμύρια ώρες θέασης. Καθόλου άσχημα, λαμβάνοντας υπόψη τη χλιαρή βαθμολογία του 36% στο Rotten Tomatoes. Μένει να φανεί εάν ανταγωνιστές όπως η Disney+ είναι σε θέση να εκθρονίσουν το Netflix, αλλά προς το παρόν, η εταιρεία είναι πολιτισμικά σχετική όσο ποτέ.

SpaceX

Το γεγονός ότι ο Έλον Μασκ έχει δύο εταιρείες σε αυτή τη συζήτηση για τις εταιρείες που καθόρισαν το 2021, καταδεικνύει το γιατί ονομάστηκε το πιο επιδραστικό πρόσωπο της χρονιάς από το περιοδικό Time.

Η SpaceX έχει κάνει την εκτόξευση πυραύλων δραματικά φθηνότερη τα τελευταία χρόνια, γεγονός που εξηγεί την τεράστια αναφερόμενη αξία της στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία, η οποία είναι ο κορυφαίος πάροχος εμπορικής εκτόξευσης στις ΗΠΑ, ολοκλήρωσε τη χρονιά με 31 εκτοξεύσεις.

Ποιες εταιρείες θα προσθέτατε εσείς σε αυτή τη λίστα;

Πηγή: Visual Capitalist

Διαβάστε επίσης:

Ο κόσμος το 2022: Οι αλλαγές που θα φέρουν στη ζωή μας τεχνολογία και πανδημία

Bitcoin: Το κρυπτονόμισμα κλείνει 13 χρόνια συναλλαγών και συνεχίσει την ξέφρενη κούρσα του

Το «NFT» είναι η λέξη της χρονιάς σύμφωνα με το λεξικό Collins

Αυτά είναι τα μεγαλύτερα επιστημονικά επιτεύγματα του 2021

Φράνσις Χόιγκεν στο Web Summit: Μαρκ, καιρός να αποσυρθείς από την ηγεσία του Facebook

Μήπως ζούμε ήδη σε ένα metaverse;

Το φαινόμενο Wallstreetbets και οι χρήστες του Reddit που “συνέτριψαν” την Wall Street

Πηγή

Πηγή fantomas.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν