Οι γιατροί της Σρι Λάνκα αφαίρεσαν την παγκοσμίως «μεγαλύτερη πέτρα στα νεφρά»

Οι γιατροί της Σρι Λάνκα αφαίρεσαν την παγκοσμίως «μεγαλύτερη πέτρα στα νεφρά»

Οι στρατιωτικοί γιατροί της Σρι Λάνκα αφαίρεσαν από έναν 62χρονο συνταξιούχο υπαξιωματικό τη μεγαλύτερη πέτρα στα νεφρά παγκοσμίως, όπως ανακοίνωσε ο στρατός την Τετάρτη. Η πέτρα που αφαιρέθηκε από τον πρώην λοχία Κανίστους Κούνγκε ζύγιζε 801 γραμμάρια, περισσότερο από πέντε φορές το βάρος ενός μέσου ανδρικού νεφρού, δήλωσε ο στρατός. Η πέτρα στο νεφρό του

Οι στρατιωτικοί γιατροί της Σρι Λάνκα αφαίρεσαν από έναν 62χρονο συνταξιούχο υπαξιωματικό τη μεγαλύτερη πέτρα στα νεφρά παγκοσμίως, όπως ανακοίνωσε ο στρατός την Τετάρτη.

Η πέτρα που αφαιρέθηκε από τον πρώην λοχία Κανίστους Κούνγκε ζύγιζε 801 γραμμάρια, περισσότερο από πέντε φορές το βάρος ενός μέσου ανδρικού νεφρού, δήλωσε ο στρατός.

Η πέτρα στο νεφρό του Κούνγκε είχε μήκος 13,37 εκατοστά, σε σύγκριση με ένα μέσο νεφρό που έχει μήκος περίπου 10 έως 12 εκατοστά.

«Η αφαίρεση της μεγαλύτερης και βαρύτερης πέτρας στο νεφρό του κόσμου μέσω μιας μεγάλης χειρουργικής επέμβασης έγινε την 1η Ιουνίου στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο του Κολόμπο», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

Ο Κούνγκε δήλωσε στην τοπική τηλεόραση Σουαρναβαχίνι ότι είχε κοιλιακό πόνο από το 2020 και η φαρμακευτική αγωγή από το στόμα δεν είχε βοηθήσει.

«Μου είπαν να υποβληθώ σε χειρουργική επέμβαση μετά από πρόσφατη σάρωση», είπε. «Τώρα αισθάνομαι φυσιολογικά».

Η περίπτωση από τη Σρι Λάνκα ξεπέρασε τη μεγαλύτερη κατάθεση νεφρού που είχε καταγραφεί στο παρελθόν και ήταν 620 γραμμάρια από έναν ασθενή στο Πακιστάν το 2008, σύμφωνα με τα παγκόσμια ρεκόρ Γκίνες.

Οι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν το εύρημα την Τετάρτη μετά την αναγνώρισή του από τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες.

«Το πιο σημαντικό για εμάς είναι ότι ο νεφρός λειτουργεί κανονικά παρά την πέτρα αυτή», δήλωσε ο στρατιωτικός χειρουργός Κ. Σουθαρσάν.

Οι πέτρες είναι εναποθέσεις που δημιουργούνται όταν ορυκτά και άλατα κρυσταλλώνονται στο νεφρό καθώς φιλτράρει το αίμα.

Το πέρασμα των λίθων μπορεί να προκαλέσει αφόρητο πόνο, ενώ αν είναι πολύ μεγάλες και κολλήσουν, απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Πηγή: AFP

www.ertnews.gr

NewsRoom
AUTHOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos