Ροή ειδήσεων

Οι «γίγαντες» του πετρελαίου έθεσαν τον πρώτο κοινό στόχο για τον άνθρακα

Πετρελαϊκοί «γίγαντες» όπως η Saudi Aramco, η κινεζική CNPC και η Exxon Mobil ενώνουν τις δυνάμεις τους για πρώτη φορά και θέτουν κοινούς στόχους να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ως ποσοστό της παραγωγής , καθώς αυξάνεται η πίεση για τη στάση που θα τηρήσει ο κλάδος απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Ωστόσο, ο στόχος που τέθηκε από τα 12 μέλη της πρωτοβουλίας για το κλίμα πετρελαίου και φυσικού αερίου (OGCI), αναδεικνύει το γεγονός ότι οι απόλυτες εκπομπές μπορούν να αυξηθούν καθώς αυξάνεται η παραγωγή. Στην OGCI συμμετέχουν εταιρείες όπως είναι η BP, Chevron, CNPC, Eni, Equinor, Exxon, Occidental Petroleum, Petrobras, Repsol, Saudi Aramco, Shell και Total, και όλες αυτές μαζί αντιπροσωπεύουν πάνω από το 30% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Όπως δήλωσε ο Bob Dudley, πρώην CEO της BP, τα μέλη συμφώνησαν για μια κοινή μεθοδολογία για τον υπολογισμό της έντασης του άνθρακα και οι στόχοι θα μπορούσαν μελλοντικά να επεκταθούν σε άλλους τομείς, όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο και η διύλιση.

Ωστόσο, το περιβαλλοντικό thinktank Carbon Tracker με έδρα το Λονδίνο απέρριψε τον ισχυρισμό της OGCI ότι οι στόχοι ήταν εναρμονισμένοι με τη συμφωνία του Παρισιού για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη μέχρι το τέλος του αιώνα.

«Η ύπαρξη ορισμένων στόχων για τη μείωση της ρύπανσης από τον άνθρακα είναι καλύτερη από το να μην υπάρχει κανένας», δήλωσε ο επικεφαλής πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα της Carbon Tracker, Andrew Grant.

Αλλά «η βιομηχανία (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) δεν μπορεί ποτέ να θεωρηθεί «ευθυγραμμισμένη» με τους στόχους του Παρισιού, όταν τα επιχειρηματικά σχέδια αναλαμβάνουν σταθερές επενδύσεις στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων σε έναν πλανήτη με πεπερασμένα όρια», σημείωσε.

Η ανακοίνωση σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή για την Exxon, τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία των ΗΠΑ, η οποία αντιστάθηκε στην πίεση των επενδυτών να βελτιώσει τη δημοσιοποίηση των περιβαλλοντικών της επιπτώσεων (δεν ανέφερε τις εκπομπές άνθρακα για το 2019).

Η Exxon υποστηρίζει τους στόχους του OGCI για μείωση της έντασης άνθρακα της παραγωγής ενέργειας και είναι «μέρος των προσπαθειών της βιομηχανίας να λάβει πρακτικά και ουσιαστικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Διαφορετικό επίπεδο συμμόρφωσης για τις εταιρείες
Οι στόχοι που έχουν τεθεί από διαφορετικές εταιρείες μπορεί να ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό στο πεδίο εφαρμογής και στον ορισμό, καθιστώντας δύσκολη τη σύγκριση. Ορισμένα μέλη του OGCI ήδη υπερβαίνουν ή σχεδιάζουν να ξεπεράσουν τον κοινό στόχο. Ως προς αυτό, ο οργανισμός δήλωσε ότι η συλλογική ένταση άνθρακα του ομίλου θα αναφέρεται ετησίως, με στοιχεία που θα επανεξετάζονται από την EY, ως ανεξάρτητο τρίτο μέρος.

Check Also

Μπίρα: Τα κυριότερα είδη της και πώς να την απολαύσετε

Η μπίρα είναι ένα από τα αρχαιότερα ποτά, αφού έχουν βρεθεί αναφορές για αυτήν μέχρι …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *