«Οικογενειακή φωτογραφία» εξωπλανητών απαθανατίζεται για πρώτη φορά

«Οικογενειακή φωτογραφία» εξωπλανητών απαθανατίζεται για πρώτη φορά

Ενθουσιασμός επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα ύστερα από την δημοσίευση ‘οικογενειακής φωτογραφίας’ εξωπλανητών σε τροχιά γύρω από έναν ήλιο. 

Συγκεκριμένα, δύο εξωπλανήτες φωτογραφήθηκαν με το άστρο TYC 8998-760-1, σε απόσταση περίπου 300 έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό Musca. Η φωτογραφία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό The Astrophysical Journal Letters και είναι αποτέλεσμα έρευνας του Alexander J. Bohn από το Πανεπιστήμιο του Leiden της Ολλανδίας και της ομάδας του.

Η φωτογραφία αυτή, που τραβήχτηκε από το τηλεσκόπιο Very Large Telescope της Χιλής, είναι μεγίστης σημασίας για δύο λόγους

Οι επιστήμονες έχουν ήδη ανακαλύψει χιλιάδες εξωπλανήτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων όμως είτε φαίνονται σαν σκιές είτε συνάγονται ως αποτέλεσμα των δυνάμεων ρυμούλκησης με τα διπλανά άστρα (ήλιους). Επίσης, αυτός ο αστερισμός είναι ‘μόλις’ 17 εκατομμυρίων ετών – πολύ μικρός σε ηλικία εάν τον συγκρίνουμε με το ηλιακό μας σύστημα (4 δις ετών).  

Τα αριθμητικά στοιχεία αυτών των πλανητών είναι επίσης εκπληκτικά και πολύ διαφορετικά από αυτά του ηλιακού μας συστήματος. Ο κοντινότερος πλανήτης σε αυτόν τον ήλιο απέχει 160 φορές την απόσταση της Γης με τον Ήλιο (δηλαδή 160 φορές Χ 150.000.000 χλμ), ενώ η μάζα του είναι 14 φορές αυτή του Δία. Ο πιό μακρινός εξωπλανήτης είναι μόλις 6 φορές η μάζα του Δία και απέχει περίπου 320 φορές την απόσταση της Γης με τον Ήλιο μας.

Αυτή η ανακάλυψη θα μπορέσει να μας δώσει χρήσιμες πληροφορίες για την εξέλιξη του ηλιακού μας συστήματος.

(ανταπόκριση από Ιταλία Κρίστιαν Μαυρής)

www.ert.gr

Check Also

Ενδοοικογενειακή μετάδοση SARS-CoV-2 από παιδιά και εφήβους

Σε πρόσφατη μελέτη με τίτλο «Ενδοοικογενειακή μετάδοση SARS-CoV-2 από παιδιά και εφήβους», που δημοσιεύεται στο …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *