ΟΗΕ: Η βυθοκόρηση άμμου απειλεί τη θαλάσσια ζωή

ΟΗΕ: Η βυθοκόρηση άμμου απειλεί τη θαλάσσια ζωή

H εξόρυξη περίπου 6 δισεκατομμυρίων τόνων θαλάσσιας άμμου, πρακτική που ο ΟΗΕ τονίζει ότι είναι μη βιώσιμη και θα μπορούσε να εξαλείψει ανεπανόρθωτα την τοπική θαλάσσια ζωή. Η άμμος είναι ο πιο εκμεταλλεύσιμος φυσικός πόρος στον κόσμο μετά το νερό, αλλά η εξόρυξή της για βιομηχανική χρήση όπως οι κατασκευές δεν ρυθμίζεται μεθοδικά, και για

αρχείο λήψης (7)

H εξόρυξη περίπου 6 δισεκατομμυρίων τόνων θαλάσσιας άμμου, πρακτική που ο ΟΗΕ τονίζει ότι είναι μη βιώσιμη και θα μπορούσε να εξαλείψει ανεπανόρθωτα την τοπική θαλάσσια ζωή.

Η άμμος είναι ο πιο εκμεταλλεύσιμος φυσικός πόρος στον κόσμο μετά το νερό, αλλά η εξόρυξή της για βιομηχανική χρήση όπως οι κατασκευές δεν ρυθμίζεται μεθοδικά, και για αυτό ο ΟΗΕ αποφάσισε να εγκρίνει ψήφισμα πέρυσι για την προώθηση της πιο βιώσιμης εξόρυξης.

Τα ευρήματα από το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) συμπίπτουν με την έναρξη μιας νέας πλατφόρμας Marine Sand Watch που χρηματοδοτείται από την ελβετική κυβέρνηση, η οποία παρακολουθεί τις δραστηριότητες βυθοκόρησης χρησιμοποιώντας θαλάσσια παρακολούθηση και τεχνητή νοημοσύνη.

 «Η ποσότητα άμμου που βγάζουμε είναι σημαντική και έχει μεγάλο αντίκτυπο στο περιβάλλον», δήλωσε ο Πασκάλ Πεντούτσι, διευθυντής της Βάσης Δεδομένων Παγκόσμιων Πόρων του UNEP, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Δείχνοντας μια εικόνα ενός πλοίου που τον περιέγραψε ως «γιγάντια ηλεκτρική σκούπα», είπε ότι τέτοια πλοία «ουσιαστικά στράγγιξαν το βυθό της θάλασσας καταστέλλοντας όλους τους μικροοργανισμούς που τρέφουν τα ψάρια».

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εταιρείες αφαιρούν όλη την άμμο από τον πυθμένα, που σημαίνει ότι «η θαλάσσια ζωή μπορεί να μην ανακάμψει ποτέ», πρόσθεσε ο Pascal Peduzzi.

Ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο, τα 6 δισεκατομμύρια άμμου που εξορύσσονται είναι λιγότερα από την άμμο που εναποτίθεται κάθε χρόνο από τα ποτάμια του κόσμου, σε ορισμένες περιοχές η εξόρυξη άμμου υπερβαίνει τα ποσοστά επαναφόρτισης, ανέφερε η UNEP.

Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας, η Βόρεια Θάλασσα και η ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μεταξύ των περιοχών όπου έχει σημειωθεί η μεγαλύτερη βυθοκόρηση, δήλωσε ο Arnaud Vander Velpen, υπεύθυνος βιομηχανίας άμμου και ανάλυσης δεδομένων στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Επίσης πρόσθεσε ότι η Κίνα, η Ολλανδία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Βέλγιο είναι από τις πιο δραστήριες χώρες στον τομέα αυτό.

Πηγή: abcnews.al

Μετάφραση: Σταυρούλα  Ευαγγέλου

www.ertnews.gr

NewsRoom
AUTHOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos