Ν. Καπραβέλος στο Πρώτο: Χρειάζονται αυστηρά μέτρα – Είμαστε μπροστά σε νέο εφιάλτη – SOS για ΜΕΘ και σύστημα Υγείας (audio)

Ν. Καπραβέλος στο Πρώτο: Χρειάζονται αυστηρά μέτρα – Είμαστε μπροστά σε νέο εφιάλτη – SOS για ΜΕΘ και σύστημα Υγείας (audio)

«Απαιτούνται νέα αυστηρά μέτρα για τα αποφύγουμε επιστροφή στα lockdown, συμμόρφωση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να πειστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν», τόνισε ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Στο Πρώτο αλλιώς» με τον Γιώργο Πίκουλα,

«Απαιτούνται νέα αυστηρά μέτρα για τα αποφύγουμε επιστροφή στα lockdown, συμμόρφωση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να πειστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν», τόνισε ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Στο Πρώτο αλλιώς» με τον Γιώργο Πίκουλα, λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση των νέων μέτρων από τον υπουργό Υγείας.

«Δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε. Είμαστε μπροστά σε έναν νέο εφιάλτη στις εντατικές και στο σύστημα Υγείας γενικότερα, και πρέπει να τον αποτρέψουμε», εξήγησε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην υπερμεταδοτικότητα της μετάλλαξης «Δέλτα» και στο γεγονός ότι δεν έχει επιτευχθεί το «τείχος ανοσίας» με το απαιτούμενο ποσοστό εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού. «Στην Ελλάδα χάνεται πάνω από ένας άνθρωπος την ώρα από τον κορονοϊό», υπογράμμισε.

Ζήτησε καθολική χρήση μάσκας από όλους και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο επικείμενο άνοιγμα των σχολείων. «Αν έχουμε διασπορά στα σχολεία, κινδυνεύουν και τα ίδια τα παιδιά – αν κα λιγότερο- ενώ θα γίνουν φορείς υπερμετάδοσης», ανέφερε.

Ο κ.Καπραβέλος έκρουσε τον “κώδωνα του κινδύνου” για τις πιέσεις που έχουν αρχίσει να ασκούνται ξανά σε ΜΕΘ και γενικότερα στο σύστημα Υγείας, εκφράζοντας μεγάλη ανησυχία. Όπως ανέφερε, στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», υπάρχουν συνολικά 30 κλίνες ΜΕΘ, ενώ θεωρητικά – όπως είπε- υπάρχουν και άλλες 18, αλλά αυτές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθώς δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό.

Από τις 30 κλίνες, οι 20 χρησιμοποιούνται πλέον αποκλειστικά για περιστατικά covid και «οι 16 είναι πλέον καλυμμένες», τόνισε, σημειώνοντας πως γίνεται εσωτερική ανακατανομή κλινών σε βάρος άλλων περιστατικών. «Στείλαμε περιστατικά σε άλλα νοσοκομεία, επιστρατεύτηκε και ο ιδιωτικός τομέας, ένα σενάριο που είχαμε να δούμε από το δεύτερο και το τρίτο κύμα της πανδημίας», επισήμανε και διερωτήθηκε τι θα γίνει «από τις 20 Σεπτεμβρίου έως το Νοέμβριο, καθώς όλα τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν σημαντική επιβάρυνση των επιδημιολογικών κλινών».

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΠηγήΠηγή

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν