«Να αναμένονται μετασεισμοί ως και 6,3 Ρίχτερ» – Πού εφιστά την προσοχή ο ‘Ακης Τσελέντης (video)

«Να αναμένονται μετασεισμοί ως και 6,3 Ρίχτερ» – Πού εφιστά την προσοχή ο ‘Ακης Τσελέντης (video)

Το μικρό εστιακό βάθος των 10 χιλιομέτρων του σεισμού στη Σμύρνη συνεπάγεται πλούσια μετασεισμική δράση, ανέφερε ο καθηγητής σεισμολογίας ‘Ακης Τσελέντης, εξηγώντας γιατί προκλήθηκαν ζημιές στην Τουρκία και επίσης γιατί έγινε αισθητός ο σεισμός σε όλη την Ελλάδα.

Κυρίως όμως, κάλεσε τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί ως και για έναν μήνα, καθώς και οι ισχυροί μετασεισμοί ενδέχεται να προκαλέσουν τσουνάμι.
Επίσης επεσήμανε ότι μια μικρή κατασκευαστική αστοχία μπορεί να προκαλέσει κατάρρευση κτιρίου σε περίπτωση μετασεισμού άνω των 6 Ρίχτερ.

Προς το παρόν, όπως είπε, ο μεγαλύτερος μετασεισμός δεν ξεπέρασε τα 4,8 Ρίχτερ και «όσο καθυστερεί οι επόμενοι μετασεισμοί ενδέχεται να είναι πιο μεγάλοι».

Το πλήγμα που προκάλεσε ο σεισμός των 6,7 στην Τουρκία εξηγείται γιατί ήταν οριζόντιο βορειοδυτικό – νοτιοανατολικό που κατήυθυνε την ενέργεια προς τις τουρκικές ακτές.

«Μπορεί να διεγείρει και άλλα ρήγματα καθώς η ενέργεια μέσα από την πλάκα της Αφρικής που πάει κάτω από το Αιγαίο, διαδίδεται στον ελλαδικό χώρο. Γι αυτό κι έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα», ανέφερε ο καθηγητής.

«Δεν πρέπει να ανησυχούμε, είναι εκατοντάδες ρήγματα, αλλιώς θα κάναμε ήδη τραμπολίνο», τόνισε ο καθηγητής Τσελέντης.

www.ert.gr

Check Also

Ανησυχεί η μετάλλαξη “Δέλτα” – ” Αν δεν εμβολιαστείτε θα μολυνθείτε” λένε οι επιστήμονες

Ανησυχία προκαλεί το στέλεχος «Δέλτα» του κορονοϊού, το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα μεταδοτικό. Σύμφωνα με τους …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *