Νέος διασυρμός Κυβέρνησης Μητσοτάκη στο BBC: Ξανά θέμα οι ευθύνες για θανάτους μεταναστών – Τους πέταγαν στη θάλασσα με εντολή από «ψηλά»

Νέος διασυρμός Κυβέρνησης Μητσοτάκη στο BBC: Ξανά θέμα οι ευθύνες για θανάτους μεταναστών – Τους πέταγαν στη θάλασσα με εντολή από «ψηλά»

«Είναι ξεκάθαρα παράνομο. Είναι διεθνές έγκλημα, διεθνές αδίκημα» @avgerinosxΣΚΑΪ vs BBC @Kyriakos Mitsotakis @ΣΚΑΪ TV @BBC @BBC News Mundo♬ original sound – @avgerinosx Έρευνα μετά τις αποκαλύψεις ζητάει η Αντιπολίτευση Σε σημερινό του άρθρο το BBC, αλλά και σε προχθεσινό πάλι στο BBC αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, απαιτεί να διεξαχθεί έρευνα

«Είναι ξεκάθαρα παράνομο. Είναι διεθνές έγκλημα, διεθνές αδίκημα»

@avgerinosxΣΚΑΪ vs BBC @Kyriakos Mitsotakis @ΣΚΑΪ TV @BBC @BBC News Mundo♬ original sound – @avgerinosx

Έρευνα μετά τις αποκαλύψεις ζητάει η Αντιπολίτευση

Σε σημερινό του άρθρο το BBC, αλλά και σε προχθεσινό πάλι στο BBC αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, απαιτεί να διεξαχθεί έρευνα μετά από δημοσίευμα του βρετανικού μέσου, που διαπίστωσε ότι η Ακτοφυλακή είχε προκαλέσει δεκάδες θανάτους μεταναστών σε διάστημα τριών ετών.

Εννέα μετανάστες λέγεται ότι ρίχτηκαν στο νερό σκόπιμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC

Ο Τομεάρχης της Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός δήλωσε: «Απαιτούμε σε βάθος έρευνα, απαιτούμε απαντήσεις, απαιτούμε λογοδοσία και ο λόγος που το κάνουμε είναι αυτός. Μας ενδιαφέρουν όλες οι ανθρώπινες ζωές και δεν μπορούμε να συνηθίσουμε την απώλεια ανθρώπινης ζωής».

Ο Γιώργος Ψυχογιός είπε στο BBC ότι το κόμμα του είχε ζητήσει να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τις ενέργειες της Ακτοφυλακής εδώ και χρόνια, μετά από πολλές αναφορές από διεθνείς φορείς και οργανισμούς.

Κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι χαρακτήρισε το κόμμα του «ανθελληνικό», «πράκτορες Ερντογάν» και «προβοκάτορες» επειδή έκανε αυτές τις ερωτήσεις.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε οι ισχυρισμοί του BBC δεν έχουν αποδειχθεί αληθείς, αλλά τόνισε ότι κάθε καταγγελία θα ελεγχθεί και θα εξαχθούν συμπεράσματα.

Η Ακτοφυλακή «σώζει δεκάδες ανθρώπινες ζωές κάθε μέρα», είπε στους δημοσιογράφους ο Παύλος Μαρινάκης, προσθέτοντας ότι «είναι λάθος να τους στοχοποιήσουμε».

«Η πραγματικότητα… διαψεύδει σταθερά αυτούς τους ισχυρισμούς για πάρα πολλά χρόνια. Και, μάλιστα, πάρα πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε δει Έλληνες να είναι αυτοί που κρύβονται πίσω από την προσπάθεια συκοφαντίας της χώρας».

43 θάνατοι

Η ελληνική Κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί εδώ και καιρό για εξαναγκαστικές επαναπροωθήσεις – ωθώντας τους ανθρώπους πίσω προς την Τουρκία, από όπου πέρασαν, κάτι που είναι παράνομο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που το BBC υπολογίζει τον αριθμό των περιστατικών που υποστηρίζουν ότι σημειώθηκαν θάνατοι ως αποτέλεσμα των ενεργειών της Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Τα 15 περιστατικά που αναλύθηκαν – με ημερομηνία Μαΐου 2020 έως 2023 – είχαν ως αποτέλεσμα 43 θανάτους. Οι αρχικές πηγές ήταν κυρίως τοπικά μέσα ενημέρωσης, ΜΚΟ και η Τουρκική Ακτοφυλακή.

Οι καταγγελίες κατά των ελληνικών Αρχών

H MKO Human Rights Watch χαρακτήρισε τα ευρήματα του BBC ως μια «ιδιαίτερα φρικιαστική προσθήκη σε αυξανόμενους και αξιόπιστους ισχυρισμούς κατά των ελληνικών Αρχών».

Η οργάνωση ζήτησε πλήρη έρευνα για «να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα και να σπάσει ο κύκλος της βίας και της ατιμωρησίας στα σύνορα της Ελλάδας».

Εν τω μεταξύ, το ΠΑΣΟΚ δήλωσε από πλευράς του ότι η αναφορά του BBC προκαλεί εύλογο ενδιαφέρον και ανησυχία για πιθανές παράνομες ενέργειες» της Ακτοφυλακής.

«Περιμένουμε τις απαντήσεις των αρχών», δήλωσε ο Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Αθανάσιος Γκλαβίνας. «Ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή είναι αδιαπραγμάτευτος».

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες είπε στο BBC ότι τα pushbacks ήταν μια «de facto πολιτική για την Ελλάδα» και συμφώνησαν με τις εκκλήσεις προς την κυβέρνηση και την ΕΕ να ξεκινήσουν έρευνα.

NewsRoom
AUTHOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos