Νέα Μελέτη: Κινδυνεύουν να εξαφανιστούν έως το τέλος του αιώνα 500.000 είδη

Νέα Μελέτη: Κινδυνεύουν να εξαφανιστούν έως το τέλος του αιώνα 500.000 είδη

 Η φύση υφίσταται την εξαφάνιση ειδών σε παγκόσμιο επίπεδο, με πρωτοφανείς ρυθμούς στην ιστορία. Σύμφωνα με μελέτη της Διακυβερνητικής Πλατφόρμας Επιστημονικής Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος, IPBES, από το ένα εκατομμύριο που κινδυνεύει, το 50% μπορεί να εξαφανιστεί μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα. Στην τελευταία έκθεση «Nature Assessment Report» που παρουσιάστηκε

 Η φύση υφίσταται την εξαφάνιση ειδών σε παγκόσμιο επίπεδο, με πρωτοφανείς ρυθμούς στην ιστορία. Σύμφωνα με μελέτη της Διακυβερνητικής Πλατφόρμας Επιστημονικής Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστήματος, IPBES, από το ένα εκατομμύριο που κινδυνεύει, το 50% μπορεί να εξαφανιστεί μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα.

Στην τελευταία έκθεση «Nature Assessment Report» που παρουσιάστηκε την Τετάρτη (3/5) στη Ρώμη, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ανώτατη Επιστημονική Αρχή για το θέμα της βιοποικιλότητας προχώρησε σε αυτές τις επισημάνσεις.

Οι συντάκτες της έκθεσης επινόησαν τη φράση «νεκρά είδη που περπατούν» για περίπου 500.000 είδη που δεν έχουν ακόμη εξαφανιστεί, αλλά που κινδυνεύουν, λόγω της καταστροφής και της υποβάθμισης των βιότοπων που έχουν στη διάθεσή τους και άλλων παραγόντων που σχετίζονται με ανθρώπινες δραστηριότητες.

Η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή επηρεάζουν μακροπρόθεσμα την επιβίωσή τους.

Πηγή: ATSH-DPA

Μετάφραση: Σταυρούλα  Ευαγγέλου

www.ertnews.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν