Νέα μέθοδος απορροφά διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και το αποθηκεύει στην θάλασσα

Νέα μέθοδος απορροφά διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και το αποθηκεύει στην θάλασσα

Η τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα υπάρχει εδώ και χρόνια, αλλά επικεντρώνεται κυρίως στη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από χώρους ρύπανσης, όπως οι καμινάδες των εργοστασίων άνθρακα και χάλυβα, πριν αυτό εισέλθει στην ατμόσφαιρα. Τώρα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Lehigh της Πενσυλβάνια στις ΗΠΑ, ανέπτυξαν ένα υβριδικό υλικό που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στη

co2-g8ac1a1c04_1280

Η τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα υπάρχει εδώ και χρόνια, αλλά επικεντρώνεται κυρίως στη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από χώρους ρύπανσης, όπως οι καμινάδες των εργοστασίων άνθρακα και χάλυβα, πριν αυτό εισέλθει στην ατμόσφαιρα. Τώρα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Lehigh της Πενσυλβάνια στις ΗΠΑ, ανέπτυξαν ένα υβριδικό υλικό που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στη βιομηχανία άμεσης δέσμευσης από τον αέρα (Direct Air Capture – DAC).

Ο Αρούπ Σενγκούπτα του Πανεπιστημίου Lehigh και οι συνάδελφοί του ανέπτυξαν ένα νέο υλικό που μπορεί να απορροφήσει περισσότερο CO2 από την ατμόσφαιρα από τις τρέχουσες μεθόδους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η τροποποίηση των διαλυτών αμίνης με ένα διάλυμα χαλκού αύξησε τη δυνατότητα δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα κατά δύο έως τρεις φορές.

«Αυτό το υλικό μπορεί να παραχθεί πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Σενγκούπτα στο «NewScientist». «Αυτό σίγουρα θα πρέπει να βελτιώσει τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας της διαδικασίας», πρόσθεσε.

Αυτό που είναι συναρπαστικό είναι ότι το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να μετατραπεί σε διττανθρακική σόδα, ή μαγειρική σόδα, χάρη στο θαλασσινό νερό. Η ομάδα δήλωσε ότι αυτό θα αποθηκευτεί στη συνέχεια στον ωκεανό, καθώς είναι μια «άπειρη δεξαμενή» για τον άνθρακα που έχει απορροφηθεί.

Η διττανθρακική σόδα, η οποία είναι ένα αλκάλιο, θα μπορούσε να αντιστρέψει την οξίνιση του ωκεανού που λαμβάνει χώρα φυσιολογικά και να μην προκαλέσει καμία οικολογική βλάβη. «Υψηλότερη αλκαλικότητα σημαίνει μεγαλύτερη βιολογική δραστηριότητα και αυτό με τη σειρά του σημαίνει μεγαλύτερη δέσμευση CO2», δήλωσε ο επιστήμονας. Σημείωσε επίσης ότι οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν το υλικό αυτό θα μπορούσαν να κατασκευαστούν σε υπεράκτιες περιοχές.

Ωστόσο, πρέπει να γίνουν περαιτέρω έρευνες για να κατανοηθεί σαφώς πώς το υλικό αυτό αποδίδει σε μεγαλύτερη και βιομηχανική κλίμακα μετά την απορρόφηση και απελευθέρωση του CO2 εκατοντάδες φορές.

«Πιστεύω πως ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό στην κλίμακα που πρέπει να συμβεί, είναι να τεθεί ως όρος αδειοδότησης για τη συνέχιση της πώλησης ορυκτών καυσίμων», δήλωσε στο New Scientist ο Μάιλς Άλλεν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Μόλις γίνει αυτό, θα συμβεί σε κλίμακα που σήμερα είναι αδιανόητη».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science Advances».

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

www.ertnews.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν