Ροή ειδήσεων

Νέα έρευνα μελετά τις επιπτώσεις του κορονοϊού στο ανθρώπινο DNA

Νέα έρευνα μελετά τις επιπτώσεις του  κορονοϊού στο ανθρώπινο DNA

Πρωτοπόροι Νορβηγοί μελετητές συλλέγουν δείγματα σπέρματος από ασθενείς με Covid-19 προκειμένου να διαπιστώσουν αν η λοίμωξη από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 επηρεάζει την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών και αν τελικά μπορεί να επηρεάσει το DNA των απογόνων τους.

Μέχρι στιγμής 50 ασθενείς ηλικίας 30 έως 40 ετών έχουν δώσει σπέρμα, ενώ θα ληφθούν δείγματα και από νεότερες ηλικίες. Μετά από 12 μήνες θα γίνει εκ νέου συλλογή σπέρματος από τα ίδια άτομα για να διαπιστωθούν τυχόν αλλαγές.

«Το ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζεται από λοιμώξεις όλων των ειδών. Θέλουμε να μελετήσουμε πώς επηρεάζεται από την Covid-19 και επίσης κατά πόσο η λοίμωξη αυτή έχει επιπτώσεις για τα ανοσοποιητικά συστήματα των μελλοντικών γενεών. Γι’ αυτό αποφασίσαμε, πέρα από το αίμα των ασθενών, να εξετάσουμε και το σπέρμα τους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Σεσίλια Σβάνες, καθηγήτρια του Κέντρου Διεθνούς Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν.

Αύτη είναι η πρώτη έρευνα που μελετά τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η λοίμωξη από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 στο DNA των ανθρώπων που έχουν νοσήσει και το κατά πόσο μπορούν αυτές οι επιπτώσεις να «περάσουν» και στο DNA των απογόνων τους. Η Σβάνες, σε συνεργασία με την καθηγήτρια Ρεμπέκα Κοξ του Κέντρου Γρίπης του ίδιου πανεπιστημίου, θέλουν να εξακριβώσουν αν η Covid-19 «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό σύστημα με καλό ή κακό τρόπο.

«Προηγούμενες έρευνες σε ζώα έχουν δείξει ότι οι λοιμώξεις μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα μιας μελλοντικής γενιάς τόσο με αρνητικό όσο και με θετικό τρόπο», ανέφερε η δρ Σβάνες.

Το να περιμένουν οι επιστήμονες μέχρι οι ασθενείς με κορονοϊό να αποκτήσουν παιδιά, έτσι ώστε να μελετήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των ίδιων των απογόνων θα ήταν εξαιρετικά χρονοβόρο , γι’ αυτό και αποφάσησαν να μελετήσουν το σπέρμα των ασθενών και να το συγκρίνουν με εκείνο ανθρώπων χωρίς Covid-19.

«Αν βρούμε σημαντικές αρνητικές αλλαγές στο σπέρμα, τότε υπάρχει πιθανότητα να συμβουλεύσουμε τους ανθρώπους να μην κάνουν παιδιά, προτού περάσει π.χ. ένας χρόνος από τη λοίμωξη Covid-19», τόνισε η Σβάνες.

ΠΗΓΗ: University of Bergen, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Check Also

Οι «αληθινοί» Μπομπ Σφουγγαράκης και Πάτρικ ο Αστερίας, εντοπίστηκαν από ωκεανογράφους στον Ατλαντικό

Οι αγαπημένοι των παιδιών ήρωες της διάσημης σειράς κινουμένων σχεδίων “SpongeBob SquarePants“, φαίνεται να «εντοπίστηκαν» …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *