Ροή ειδήσεων

Μ. Σχοινάς: Πρέπει να συνεργαστούμε με γειτονικές χώρες στο Αφγανιστάν

Την ανάγκη για συνεργασία με τις γειτονικές χώρες στο Αφγανιστάν και την βοήθεια των ανθρώπων που βρίσκονται πιο κοντά στο πρόβλημα έτσι ώστε να μειωθεί η πιθανότητα «οι διακινητές να δημιουργήσουν  μεγάλη κινητικότητα» στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, προσερχόμενος στο έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων. Υπογράμμισε παράλληλα ότι η ΕΕ πρέπει να γίνει πάροχος ασφάλειας.

«Δεν είναι σύμπτωση ότι το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών εσωτερικών υποθέσεων λαμβάνει χώρα την 31η Αυγούστου, μία ειδική ημέρα, που είναι η αρχή μιας νέας φάσης στο Αφγανιστάν. Η κρίση του Αφγανιστάν δεν είναι δημιούργημα της Ευρώπης, αλλά μπορεί να γίνει καθοριστική στιγμή για την Ευρώπη. Πρώτον, γιατί βάζει ξανά στο προσκήνιο την ανάγκη για την ΕΕ να έχει μία έγκαιρη συμφωνία για μία ολιστική, συνεκτική, περιεκτική πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο, στη βάση των προτάσεων που παρουσιάσαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο» ανέφερε ο κ. Σχοινάς.

Σημείωσε ότι «όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας, πέρυσι στον Έβρο, πριν από μερικούς μήνες στην Θέουτα, πριν από μερικές εβδομάδες στα σύνορα της Λιθουανίας και τώρα στο Αφγανιστάν, μας λένε ότι είναι πολιτική στιγμή για συμφωνία αναφορικά με το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Αυτό το πρώτο μήνυμα είναι για εμάς. Το δεύτερο μήνυμα είναι βέβαια ότι χρειάζεται, μαζί με τους διεθνείς εταίρους, τα Ηνωμένα Έθνη, τους G7, τους G20, όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουμε πόρους, να οικοδομήσουμε τις ικανότητες και να στηρίξουμε όσους είναι πιο κοντά στο πρόβλημα».

«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεργαστούμε με τις γειτονικές χώρες στο Αφγανιστάν,να κινητοποιήσουμε πόρους, να κινητοποιήσουμε εμπειρογνωμοσύνη και να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε ανθρώπους πιο κοντά στο πρόβλημα, έτσι ώστε να μειώσουμε την πιθανότητα να παράγουν οι διακινητές μεγάλη κινητικότητα στα εξωτερικά μας σύνορα. Εν συνεχεία, έχουμε καθήκον να υπερασπιστούμε αυτούς που υπερασπίστηκαν εμάς στο Αφγανιστάν, αυτούς που υπερασπίστηκαν τις αξίες μας, αυτούς που τώρα απειλούνται». Επισήμανε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

«Η ΕΕ δε θα υπολείπεται των υποχρεώσεών της να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους.. Τέλος, πρέπει να μπορούμε οργανώσουμε ρυθμίσεις στην ασφάλεια υπό το φως αυτής της νέας φάσης. Η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει μόνιμος ζητών για την ασφάλεια, αλλά να τώρα να γίνει πάροχος ασφάλειας» προσέθεσε.

Τέλος, τόνισε ότι «πρέπει να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση γύρω από το Αφγανιστάν τόσο διπλωματικά, από άποψη ασφάλειας, ανθρωπιστικά, βοηθώντας τους πιο ευάλωτους και οργανώνοντας επαρκείς απαντήσεις για να βοηθηθούν οι άνθρωποι που είναι πιο κοντά στο πρόβλημα».

Πηγή


Πηγή

Check Also

Ρωσία: Πρώτο το κυβερνών κόμμα με καταμετρημένο το 80% των ψήφων

Μόσχα, Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας  Με καταμετρημένο το 80% των ψήφων το κυβερνών κόμμα διατηρεί την …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *