Μ. Σφακιανάκης στο Πρώτο : Στην Ελλάδα είμαστε ηλεκτρονικά αναλφάβητοι (audio)

Μ. Σφακιανάκης στο Πρώτο : Στην Ελλάδα είμαστε ηλεκτρονικά αναλφάβητοι (audio)

Σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα κατατάσσεται η χώρα μας από άποψη ηλεκτρονικής μόρφωσης με την 26η θέση σε σύνολο 28 ευρωπαϊκών χωρών ως προς τον ηλεκτρονικό αναλφαβητισμό. Μόλις λίγα λεπτά πριν την συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, την εκπομπή “Απολύτως Σχετικό” και τον Ανδρέα Παπασταματίου, ο πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα κατατάσσεται η χώρα μας από άποψη ηλεκτρονικής μόρφωσης με την 26η θέση σε σύνολο 28 ευρωπαϊκών χωρών ως προς τον ηλεκτρονικό αναλφαβητισμό.
Μόλις λίγα λεπτά πριν την συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, την εκπομπή “Απολύτως Σχετικό” και τον Ανδρέα Παπασταματίου, ο πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και νυν του Διεθνούς Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας Μανώλης Σφακιανάκης, ανέφερε ότι κατοχυρώσαμε το Δίπλωμα Διαδικτύου.
Όπως είπε, είναι ενδεικτικό της κατάστασης στην Ελλάδα ότι ενώ μας έβγαλαν από τις τράπεζες, μειώνοντας τις συναλλαγές με φυσική παρουσία, εντούτοις κανείς δεν μας έμαθε ηλεκτρονική τραπεζική. Με τον ίδιο τρόπο, δεν ξέρουμε τους κινδύνους, έχουμε άγνοια κινδύνου με αποτέλεσμα χιλιάδες πολίτες καθημερινά να πέφτουν στις παγίδες του διαδικτύου. Για παράδειγμα καταγγέλθηκε στον ίδιο προ ολίγου από χρήστη ότι
έπεσε θύμα ηλεκτρονικής απάτης με αποτέλεσμα να του υποκλέψουν ηλεκτρονικά 68.000 ευρώ.
Επισημαίνει ωστόσο ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιήσουμε το διαδίκτυο. Είναι ό,τι καλύτερο, το θέμα είναι να μάθουμε τους κανόνες.
Υπάρχουν στο gov.gr αναρτημένοι κανόνες, όπως το ίδιο και ο φορέας που ο ίδιος προΐσταται, το θέμα είναι ποιος κάθεται να τους διαβάσει και την ίδια ώρα φοβόμαστε τη λέξη “περιορισμός”. Κι ενώ μέσα στους κανόνες χρήσης του Διαδικτύου αναφέρεται ότι τα παιδιά μπορούν να μπουν στην κοινωνική δικτύωση μετά τα 13 έτη, το 80% έχει συνδεθεί από το Δημοτικό.
Δεν μπορεί να αφήνουμε το παιδί να βλέπει βία. Πρέπει το youtube να αναγνωρίζει τις εικόνες και να τις “κόβει”.
Υπάρχει τρόπος να προστατευθούν τα παιδιά. Υπάρχει τεχνική εξέλιξη με ένα σύστημα που μπαίνει στο σπίτι και μπορείς να ελέγχεις που μπαίνουν τα παιδιά και να αποκλείεις περιοχές με βία, σεξ, κλπ.
Και καλό είναι να περιορίσουν οι γονείς τις πολλές εφαρμογές, τα πολλά data ώστε να είναι ελεγχόμενα.

 

www.ertnews.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν