Μ. Δεμερτζή (Bruegel): Στοχευμένη στήριξη των αδύναμων κλάδων στην οικονομική ανάκαμψη τύπου Κ (audio)

Η οικονομική ανάκαμψη θα έχει το σχήμα του γράμματος Κ, υπό την έννοια ότι θα υπάρχουν κλάδοι ταχυτήτων, μετά τη μεγάλη αρχική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας την περσινή χρονιά, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία και τα κράτη θα πρέπει να εστιάσουν στη στήριξη των πιο αδύναμων από την στιγμή που οι πόροι είναι περιορισμένοι τόνισε η Μαρία Δεμερτζή, υποδιευθύντρια του Ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες στο Πρώτο Πρόγραμμα 105,8.

Μιλώντας στην εκπομπή “Καθαροί Λογαριασμοί”, η κ. Δεμερτζή έκανε διαχωρισμό των βραχυπρόθεσμων μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής και των μεσομακροπρόθεσμων, προσθέτοντας ότι τα πρώτα στοχεύουν κυρίως στη κατανάλωση και τα δεύτερα στις επενδύσεις. Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ έχει μεσομακροπρόθεσμο στόχο την αύξηση των επενδύσεων, πρόσθεσε.

Στην ίδια εκπομπή μίλησε επίσης ο Δημήτρης Λιτσακάκης, επικεφαλής του τομέα fintech στο Βρετανικό Όμιλο deVere, ο οποίος αναφέρθηκε στους λόγους, π.χ. μηδενικές χρεώσεις για διάφορες τραπεζικές συναλλαγές, που εταιρείες του κλάδου κερδίζουν έδαφος έναντι των παραδοσιακών τραπεζών.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα θα έλθει στην Ελλάδα η εφαρμογή “buy now-pay later” για την παροχή άτοκων δανείων σε δόσεις για ποσό έως 1000 ευρώ για αγορές προϊόντων κ.τ.λ. Ομως, ο κ. Λιτσικάκης θεωρεί ότι καθυστερεί ακόμη o ερχομός στην Ευρώπη των “κινητών ΑΤΜ” που υπάρχουν στη ΝοτιοΑνατολική Ασία.

Πηγή: ΕΡΤ – Πρώτο Πρόγραμμα

www.ertnews.gr

Check Also

Λήγει η προθεσμία διορθώσεων για το πρόγραμμα των 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας

Σήμερα Παρασκευή 7 Μαΐου είναι η τελευταία ημέρα που οι επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα να …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *