Μια πειραματική εφαρμογή για την αντιμετώπιση του μετατραυματικού στρες

Μια πειραματική εφαρμογή για την αντιμετώπιση του μετατραυματικού στρες

Μετά την τρομοκρατική επίθεση της 14ης Ιουλίου 2016 στη Νίκαια, πολλοί κάτοικοι της Γαλλικής πόλης, πάσχουν από μετατραυματικό στρες, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να πραγματοποιήσουν πολλές από τις καθημερινές τους δραστηριότητες ή να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Μια ομάδα του ερευνητικού εργαστηρίου CoBTeK του Πανεπιστημίου της Νίκαιας, ανέπτυξε την εφαρμογή Mood Up !. για να βοηθήσει τους κατοίκους να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα του μετατραυματικού στρες.

«Η εφαρμογή μπορεί να στηρίξει τους χρήστες με τρεις τρόπους: χαλάρωση μέσω της εκπομπής ταινιών μικρού μήκους, ύπνωση και καρδιακή συνοχή», εξηγεί ο André Quaderi, επικεφαλής του προγράμματος και ψυχοθεραπευτής EMDR, μιας συνθετικής μεθόδου ψυχοθεραπείας που συνδυάζει πολλά επιτυχή στοιχεία από αποτελεσματικές ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις.

Το μετατραυματικό στρες δεν αφορά μόνο τα θύματα μιας τρομοκρατικής επίθεσης, για αυτό και η εφαρμογή μπορεί να βοηθήσει τα θύματα σωματικής ή σεξουαλικής βίας και ψυχολογικής παρενόχλησης. Επίσης, η εφαρμογή έχει ενσωματωμένες πληροφορίες με τις κατάλληλες δομές φροντίδας.

Η εφαρμογή, που είχε την στήριξη της πόλης της Νίκαιας, διακρίθηκε στον διαγωνισμό «Πρόκληση για μια ωραία ζωή» του Fondation de France τον Φεβρουάριο του 2019, ως ένα πρότζεκτ που αναδεικνύει εξαιρετικά την τεχνολογική καινοτομία και την ηλεκτρονική υγεία.

ΠΗΓΗ: 20Minutes

 

 

 

 

www.ert.gr

Check Also

Έρευνα: Μειώνει την πιθανότητα ηφαιστειακής δραστηριότητας στη Σαντορίνη η άνοδος της στάθμης της θάλασσας

Οι διαχρονικές μεταβολές στη στάθμη των υδάτων του Αιγαίου έχουν επηρεάσει το χρόνο των εκρήξεων …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *