Μητσοτάκης: Στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ – Αποζημίωση επιχειρήσεων στο 70% – Όλα τα μέτρα

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα μέτρα για την ενίσχυση των πυρόπληκτων κατά την εισήγησή του στο υπουργικό. Τα μέτρα αναμένεται ακολούθως να εξειδικευτούν και θα γίνει πλήρης παρουσίασή τους στις 5 το απόγευμα.

Η εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ανακοίνωσε τα μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους μετά τις καταστροφικές φωτιές που συνεχίζουν να καίνε στην Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του, ανέφερε αρχικά πως «ο απολογισμός των αδυναμιών θα γίνει μετά το τέλος της μάχης, ενώ το πρώτο ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι οι λύσεις για τους πυρόπληκτους».

Εύβοια: Καίγονται σπίτια, συγκλονιστικές εικόνες από το λιμάνι στο Πευκί

Οι κεντρικές κατευθύνσεις θα συντονίζονται από ένα ειδικό επιτελείο υπό το Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, τον Χρήστο Τριαντόπουλο και θα αφορά:

  • τη στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ για κατοικίες που καταστράφηκαν ή έχουν ζημιές.
  • Άμεση προκαταβολή 20.000 ευρώ, 12.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ ανάλογα με τον βαθμό φθοράς κάθε κτιρίου.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως «τα ποσά αυτά θα καταβάλλονται με μία, το τονίζω, μία απλή αίτηση από τις 18 Αυγούστου στην πλατφόρμα arogi.gov.gr. Με εκταμίευση λίγες μέρες μετά, ουσιαστικά ενοποιούμε πια τα επιμέρους προγράμματα κρατικής αρωγής σε μία πλατφόρμα. Άρα με μία αίτηση, με ένα κλικ, ο υποψήφιος δικαιούχος θα μπορεί να καταθέτει τα στοιχεία του και πολύ σύντομα να λαμβάνει την κρατική ενίσχυση».

Οι επιχειρήσεις θα αποζημιωθούν: με το 70% των απωλειών τους, με το 20% να δίνεται ως προκαταβολή.

Πύρινος εφιάλτης δίχως τέλος στην Εύβοια: Εκκενώνονται χωριά

Για τα ακίνητά τους θα λαμβάνουν αμέσως προκαταβολή 22.000 ευρώ, 12.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ, ανάλογα με τις ζημιές τους.

Οι αγροτικές, οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με κτίρια, θα μπορούν και αυτές να εισπράξουν αθροιστικά τις ίδιες προκαταβολές. Επιπλέον, θα μπορούν να λάβουν και ενίσχυση έως 4.000 ευρώ για τις καλλιέργειές τους, ανάλογα με την έκταση. Και αυτό πέραν των αποζημιώσεων που θα χορηγήσει ο ΕΛΓΑ για την παραγωγή τους.

Κάτοικοι και επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από τη φωτιά απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ, αναστέλλονται οι ασφαλιστικές, φορολογικές και δανειακές υποχρεώσεις τους, όπως και οι πλειστηριασμοί, και καθιερώνεται επιδότηση ενοικίου ύψους έως 500 ευρώ μέχρι να επισκευαστούν τα σπίτια τους.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως στους δύο Δήμους οι οποίοι δοκιμάστηκαν στην Εύβοια, στον Δήμο Μαντουδίου και στον Δήμο Ιστιαίας, τα τελευταία αυτά μέτρα θα ισχύσουν για όλους τους κατοίκουςΠηγή

Check Also

ΣτΕ: Συνταγματικό το self test στο Δημόσιο – Δεν παραβιάζει προσωπικά δεδομένα

Η υποχρεωτική υποβολή σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο κατά του κορωνοιού στο δημόσιο τομέα καθώς και η …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *