Με το χέρι στην σκανδάλη Ρωσια Ουκρανία .

Με το χέρι στην σκανδάλη Ρωσια Ουκρανία .

«Συναγερμός» έχει σημάνει στη Δύση για το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το αμέσως επόμενο διάστημα. Είναι σαφές ότι η τηλεδιάσκεψη που είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα της Παρασκευής (11/2), έχει τον χαρακτήρα του υπερεπείγοντος, αν κρίνει κάποιος από την σύνθεση των συμμετεχόντων σε αυτήν, η οποία περιλαμβάνει όλους ανεξαιρέτως τους ηγέτες των μεγαλύτερων δυτικών

«Συναγερμός» έχει σημάνει στη Δύση για το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το αμέσως επόμενο διάστημα.

Είναι σαφές ότι η τηλεδιάσκεψη που είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα της Παρασκευής (11/2), έχει τον χαρακτήρα του υπερεπείγοντος, αν κρίνει κάποιος από την σύνθεση των συμμετεχόντων σε αυτήν, η οποία περιλαμβάνει όλους ανεξαιρέτως τους ηγέτες των μεγαλύτερων δυτικών δυνάμεων και θεσμών. Θα συμμετάσχουν, συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, ο πρόεδρος της Πολωνίας, Άντρεϊ Ντούντα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

 

Η Δύση πορεύεται με την υπόθεση ότι είναι πλέον ειλημμένη η απόφαση του Πούτιν να επέμβει με κάποιον τρόπο στην Ουκρανία, είτε αυτός είναι μια τοπική επιχείρηση κοντά στα σύνορα για να «κλειδώσει» οριστικά την περιοχή της Ντονμπάς, είτε μιας πλήρους κλίμακας επίθεση με στόχο την ίδια την πρωτεύουσα της χώρας. Αυτό ήταν και το μήνυμα που μετέφεραν, άλλωστε, τόσο ο πρόεδρος Μπάιντεν όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν στις δηλώσεις τους, το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Ο κ. Μπάιντεν ζήτησε από τους Αμερικανούς πολίτες που ζουν στο Κίεβο να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα, αναφέροντας ότι η Ουκρανία και η Δύση δεν θα έχουν να κάνουν με άτακτους τρομοκράτες αλλά με έναν από τους ισχυρότερους στρατούς του κόσμου.

Ανάλογη έκκληση στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία απηύθυναν επίσης οι κυβερνήσεις της Ιαπωνίας, της Νοτίου Κορέας, της Νορβηγίας, της Λετονίας και του Ισραήλ.

Ωστόσο, κανείς άλλος πλην των Αμερικανών, δεν εκφράζει ανάλογη βεβαιότητα για το τι τελικά θα αποφασίσει να κάνει ο Πούτιν, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι έχει ήδη πετύχει σε μεγάλο βαθμό τον στόχο του, ο οποίος είναι να φέρει ως ίσος προς ίσον τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στο τραπέζι του διαλόγου για το ουκρανικό.

Η έντονη κινητικότητα της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία, όπου πλέον ο αριθμός των στρατιωτών έχει ξεπεράσει κατά πολύ τους 100.000, έχει θορυβήσει και τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ που βρίσκονται σε σχετικά κοντινή απόσταση από την διακεκαυμένη ζώνη.

 

Πηγή fantomas.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν