Μεγαλώνει η ψαλίδα υπέρ Μητσοτάκη παρά τα «πυροτεχνήματα» Τσίπρα

Ως αναγκαία κίνηση για να σωθεί πολιτικά περιγράφουν από το Μέγαρο Μαξίμου την λυσσώδη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα για το πρόγραμμα της τηλεκατάρτισης το οποίο εν τέλει διακόπηκε και θα συνεχιστεί μόνο ως πρόγραμμα απλής οικονομικής ενίσχυσης για τους Έλληνες επιστήμονες. Δεν είναι τυχαία ούτε η επιλογή του χρόνου ούτε και η μεθοδολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Του Σωτήρη Πίκουλα

Άλλωστε, τα ΚΕΚ για τα οποία χύθηκε πολύ μελάνι, είναι ένας κατεξοχήν προνομοιακός χώρος του ΣΥΡΙΖΑ και τα υψηλά ιστάμενα στελέχη του κόμματος γνωρίζουν πολύ καλά τις «τρύπες» του συστήματος των κέντρων δια βίου μάθησης. Γιαυτό και επιστράτευσαν όλες τις δυνάμεις προκειμένου να βρουν ότι έμοιαζε μεμπτό και να το δημοσιοποιήσουν ανεξαρτήτως εάν το κόμμα τους χρηματοδοτούσε τα ίδια προγράμματα με τους ίδιους ακριβώς μηχανισμούς.

Ωστόσο, ο χρόνος που έγινε αυτό είναι ενδεικτικός του κλίματος πανικού που έχει περιβάλει την Κουμουνδούρου για τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας και που ξεκαθαρίζουν την μεγάλη διαφορά που έχει παγιωθεί μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά κυρίως την διαφορά του κυβερνητικού προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σε μία τελευταία έρευνα με τίτλο «Η ζωή με τον κορωνοϊό και η επόμενη μέρα» που πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά με 1060 άτομα από τις 15 έως τις 17 Απριλίου, τα πράγματα δείχνουν να δυσκολεύουν πολύ για την αξιωματική αντιπολίτευση. Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι η Κάπα Reseach δεν μέτρησε μόνο τις πολιτικές τάσεις, αλλά και τις μεταβολές στις συνήθειες και τις αξίες της ελληνικής κοινωνίες.

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι:

  1. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ανησυχούν πολύ για την οικονομική κατάσταση και κυρίως για την επάυριο της ελληνικής οικονομίας.
  • Ανοίγει η ψαλίδα υπέρ της Νέας Δημοκρατίας η οποία φαίνεται να πιστώνεται πολιτικά τον χαμηλό σχετικά αριθμό νεκρών και την καλή προετοιμασία τόσο σε υγειονομικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό.
  • Μεγαλώνει η σημασία που δίνουν οι πολίτες στις αξίες της υγείας και της αλληλεγγύης, καθώς και στην παρέμβαση του δημόσιου τομέα.
  • Ο τρόπος που έδρασε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης (Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης) ήταν τάχιστος και αποτελεσματικός σε σχέση με την επείγουσα υγειονομική κρίση που είχαμε και τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργήθηκαν στην ελληνική οικονομία.

Όσο περνάνε οι μέρες, μειώνεται η ανησυχία των πολιτών για αυτή καθαυτή τη νόσο COVID-19. To 68% φοβάται πολύ ή αρκετά μη νοσήσει έναντι του 86% στην προηγούμενη έρευνα τον Μάρτιο.

Αυξάνεται σχετικά ο αριθμός των πολιτών που βρίσκουν πλέον υπερβολικά τα μέτρα από το 12% στο 23%. Βεβαίως ένα πολύ μεγάλο 75% τα βρίσκει αναγκαία.

Το 75% πιστεύει ότι από τις αρχές Μαΐου πρέπει να ξεκινήσει η χαλάρωση της καραντίνας.

Το 55% είναι αρνητικό σε μια εφαρμογή στο κινητό που θα κατέγραφε τις κινήσεις του χάριν της ιχνηλάτησης τυχόν κρουσμάτων.

Αυξάνεται η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση

Την ίδια ώρα το 60% των ερωτηθέντων κρίνει ότι είναι θετική η πορεία της χώρας έναντι του 67% στην προηγούμενη έρευνα. Τα θέματα της επόμενης ημέρας της οικονομίας παραμένουν στο τραπέζι. Ένα πολύ μεγάλο 76% βρίσκει θετική την αντίδραση της κυβέρνησης στον κορωνοϊό έναντι του 82% στην προηγούμενη έρευνα. Το επίσης πολύ μεγάλο 80% απορρίπτει την ιδέα των πρόωρων εκλογών. Το 60% των ερωτηθέντων έχει θετική γνώμη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη έναντι 34% για τον Αλέξη Τσίπρα.

Στην πρόθεση ψήφου προηγείται η Ν.Δ. με 41,2% έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά φτάνει τις 18,2 μονάδες έναντι 14,3 στην προηγούμενη μέτρηση. Στη παράσταση νίκης πολύ μεγάλο προβάδισμα της Ν.Δ. με 72%.

Βάσει αυτών των δεδομένων που βγαίνουν από τις δημοσκοπήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας δεν σκοπεύει να συνεχίσει την ίδια τακτική που ακολούθησε με το θέμα της τηλεκατάρτισης που θεωρείται πλέον ένα μεμονωμένο αντάρτικο για να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη. Διότι γνωρίζει καλά, ότι εάν συνεχίσει το σενάριο των εκλογών –το οποίο δεν βρίσκεται στους σχεδιασμούς του Μαξίμου– θα ενεργοποιηθεί για τα καλά και τότε θα τον περιμένει μία Τρίτη μεγάλη πολιτική διαπόμπευση. Ουσιαστικά η σκληρή τακτική που έδειξε προσφάτως ήταν για να αποσαφηνίσει στους δικούς του συνεργάτες και λοιπούς μέσα στο κόμμα «να μην τον έχουν ξεγραμμένο». Δείχνει ξεκάθαρα ότι θα το πάει τόσο όσο και όπου τον παίρνει…

Check Also

ΣΥΡΙΖΑ: 60 βουλευτές ζητούν να ανάψει το “πράσινο φως” για τα μονοκλωνικά αντισώματα

Την ανάγκη ενσωμάτωσης των μονοκλωνικών αντισωμάτων στη θεραπευτική στρατηγική της χώρας, μετά τη σχετική γνωμοδότηση …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *