Μέση Ανατολή: Φόβοι για διάχυση του πολέμου στη Γάζα μετά τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα κατά των Χούτι

Μέση Ανατολή: Φόβοι για διάχυση του πολέμου στη Γάζα μετά τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα κατά των Χούτι

Ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε σήμερα νέα πλήγματα κατά εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη αφού το σιιτικό κίνημα ενέτεινε τις απειλές του κατά της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα. Νωρίς σήμερα το πρωί, το τηλεοπτικό δίκτυο των Χούτι, το Αλ Μασίρα, γνωστοποίησε αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα σε τουλάχιστον μια τοποθεσία της πρωτεύουσας Σαναά. Στη συνέχεια,

Ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε σήμερα νέα πλήγματα κατά εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη αφού το σιιτικό κίνημα ενέτεινε τις απειλές του κατά της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα.

Νωρίς σήμερα το πρωί, το τηλεοπτικό δίκτυο των Χούτι, το Αλ Μασίρα, γνωστοποίησε αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα σε τουλάχιστον μια τοποθεσία της πρωτεύουσας Σαναά. Στη συνέχεια, η Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM), το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, επιβεβαίωσε γύρω στις 03:45 τοπική ώρα σήμερα (02:45 ώρα Ελλάδος) ότι εξαπολύθηκαν πύραυλοι «κατά τοποθεσίας ραντάρ στην Υεμένη».

Στο πλαίσιο του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, η ένταση οξύνθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στην Ερυθρά Θάλασσα με επιθέσεις των ανταρτών Χούτι να θέτουν στο στόχαστρο τις θαλάσσιες μεταφορές σε ένδειξη αλληλεγγύης με τον παλαιστινιακό θύλακα.

Νωρίς χθες, Παρασκευή, το πρωί αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα είχαν στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ανταρτών Χούτι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλες περιοχές της Υεμένης, μεταξύ των οποίων την πρωτεύουσα Σαναά, προκαλώντας φόβους για μια περιφερειακή διάχυση του πολέμου στη Γάζα που πυροδότησε η άνευ προηγουμένου επίθεση του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απείλησε τους αντάρτες Χούτι και με άλλα πλήγματα σε θέσεις τους αν αυτοί δεν σταματήσουν τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι αντάρτες Χούτι απείλησαν με αντίποινα στα χθεσινά πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη, λέγοντας πως τα συμφέροντα των δύο χωρών θεωρούνται πλέον «νόμιμοι στόχοι».

Μετά τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα της Παρασκευής, οι Χούτι εκτόξευσαν «τουλάχιστον έναν πύραυλο», ο οποίος δεν έπληξε ωστόσο κανένα πλοίο, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός πριν από τα πλήγματα που έγιναν σήμερα τα ξημερώματα με πυραύλους Tomahawk, που εξαπολύθηκαν από το αντιτορπιλικό USS Carney.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε προηγουμένως καλέσει «όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αποφύγουν μια κλιμάκωση (…) προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ερυθρά Θάλασσα και στο σύνολο της περιοχής», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Στεφάν Ντουζαρίκ.

Πηγή fantomas.gr

NewsRoom
AUTHOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos