Μάστιγα για τα νοικοκυριά η ακρίβεια

Μάστιγα για τα νοικοκυριά η ακρίβεια

Σε μάστιγα έχει μετατραπεί για τα νοικοκυριά η ακρίβεια, με τους καταναλωτές να στενάζουν κάτω από το βάρος των ανατιμήσεων. Τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ προκαλούν πονοκέφαλο στους Έλληνες, που καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, την ώρα που ο οικογενειακός προϋπολογισμός «αιμορραγεί». «Η κυβέρνηση δεν κρίνεται για την ακρίβεια, κρίνεται για την

Σε μάστιγα έχει μετατραπεί για τα νοικοκυριά η ακρίβεια, με τους καταναλωτές να στενάζουν κάτω από το βάρος των ανατιμήσεων. Τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ προκαλούν πονοκέφαλο στους Έλληνες, που καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, την ώρα που ο οικογενειακός προϋπολογισμός «αιμορραγεί».

«Η κυβέρνηση δεν κρίνεται για την ακρίβεια, κρίνεται για την αισχροκέρδεια. Η παραδοχή του πρωθυπουργού, με την επιστολή στη Φον ντερ Λάιεν ότι στην Ελλάδα υπάρχει αισχροκέρδεια από τις πολυεθνικές, νομίζω επιβεβαιώνει αυτό που λέμε εδώ και 2 – 3 χρόνια ότι στη χώρα μας, με την ανοχή της κυβέρνησης, πάρα πολλές πολυεθνικές εκμεταλλεύονται το καταναλωτικό κοινό», δήλωσε νωρίτερα σήμερα το πρωί, σε τηλεοπτική εκπομπή, ο πρόεδρος του επαγγελματικού επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και συμπλήρωσε:

«Δε λέω ότι είναι κακό που έστειλε ο πρωθυπουργός την επιστολή, αλλά δεν πιστεύω ότι η κα Φον ντερ Λάιεν θα πάρει τηλέφωνο τις πολυεθνικές και θα τους πει μην ξανατολμήσετε να πουλήσετε ακριβά προϊόντα στην Ελλάδα. Έχουμε κυρίαρχη κυβέρνηση με την εντολή του ελληνικού λαού, ό,τι ώρα θέλει, όπως έκανε στο βρεφικό γάλα, μπορεί να βάλει πλαφόν στις τιμές των προϊόντων αυτών, μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα, μπορεί να απαγορεύσει και την είσοδο των προϊόντων αυτών στη χώρα. Αυτά γίνομαι με την ανοχή της κυβέρνησης».

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου επεσήμανε πως το 95% του ελληνικού λαού «φωνάζει» πως το κυρίαρχο πρόβλημα που έχει είναι η ακρίβεια. «Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα αποφασίσει η ΕΕ και πότε η κα Φον ντερ Λάιεν θα πάρει πρωτοβουλίες. Αυτό έπρεπε να γίνει χθες. Το επόμενο διάστημα η ακρίβεια θα είναι ακόμα υψηλότερη», τόνισε.

«Έχει ανέβει το λειτουργικό κόστος»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, σημείωσε πως η εστίαση είναι ένας κλάδος αφενός εντάσεως εργασίας, αφετέρου εξαρτάται η τελική τιμή και το κέρδος της επιχείρησης από τις πρώτες ύλες και τα προϊόντα που αγοράζει. «Μεσοσταθμικά πλησιάζουμε τώρα το 40% σε αύξηση του λειτουργικού κόστους στον κλάδο της εστίασης», επεσήμανε και συνέχισε:

«Ο κλάδος της εστίασης έχει απορροφήσει ένα ποσοστό της τάξης του 20% – 25% της αύξησης του λειτουργικού κόστους και εκεί μας δημιουργεί το μεγάλο πρόβλημα ότι ενώ υπάρχει μία αύξηση τζίρου το τελευταίο διάστημα, ταυτόχρονα δεν υπάρχουν κέρδη αλλά υπάρχουν ζημίες στις επιχειρήσεις».

Όπως εξήγησε, το ελληνικό νοικοκυριό βιώνει μια δύσκολη περίοδο λόγω της ακρίβειας. «Έξι στα δέκα νοικοκυριά δηλώνουν ότι το εισόδημά τους επαρκεί για 19 ημέρες. Έχουμε μια ποσοστιαία αύξηση των νοικοκυριών που φτωχοποιήθηκαν μέσα σε έναν χρόνο της τάξης του 10%. (…) Είναι πολιτική απόφαση να μην παρεμβαίνει η κυβέρνηση τις τιμές, είναι πολιτική απόφαση να λέει ο υπουργός Οικονομικών ότι πρέπει να κλείσει το 50% των μικρών επιχειρήσεων», υποστήριξε.

 

Πηγή fantomas.gr

NewsRoom
AUTHOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos