Μάσκα ΚΝ95: «Συνταγές» αποστείρωσης για περισσότερες χρήσεις!

Μάσκα ΚΝ95: «Συνταγές» αποστείρωσης για περισσότερες χρήσεις!

Οι μάσκες υψηλής προστασίας KN95 ή FFP2 είναι πλέον υποχρεωτικές σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σούπερ μάρκετ και εκκλησίες. Εναλλακτικά βέβαια οι πολίτες μπορούν να φορούν διπλή μάσκα. Ωστόσο, ολοένα και περισσότεροι χρησιμοποιούν τις KN95, όχι επειδή προβλέπεται από τον νόμο, αλλά επειδή παρέχουν πολύ μεγαλύτερη προστασία από τη μετάδοση του κορονοϊού. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες,

Οι μάσκες υψηλής προστασίας KN95 ή FFP2 είναι πλέον υποχρεωτικές σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σούπερ μάρκετ και εκκλησίες. Εναλλακτικά βέβαια οι πολίτες μπορούν να φορούν διπλή μάσκα. Ωστόσο, ολοένα και περισσότεροι χρησιμοποιούν τις KN95, όχι επειδή προβλέπεται από τον νόμο, αλλά επειδή παρέχουν πολύ μεγαλύτερη προστασία από τη μετάδοση του κορονοϊού. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, η προστασία φτάνει το 95%, αν η μάσκα εφαρμοστεί σωστά στο πρόσωπο.
Οι μάσκες υψηλής προστασίας όμως έχουν ένα βασικό μειονέκτημα: την τιμή τους. Μία απλή χειρουργική μάσκα κοστίζει περίπου 0,08 ευρώ, ενώ μία KN95 0,70 ευρώ. Επιπλέον, η κατασκευή τους δεν είναι τόσο απλή και γρήγορη, και ενδέχεται να υπάρξει παγκόσμια έλλειψη, όπως υπογραμμίζουν ειδικοί σε άρθρο που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Emergency Medicine.
Στο ίδιο επιστημονικό άρθρο, επιστήμονες σε συνεργασία με τον εφευρέτη της μάσκας ΚΝ95, δρ Γουάνκ, δίνουν συμβουλές και προτείνουν απλούς τρόπους για την απολύμανσή της, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές. Επίσης, επισημαίνουν με ποιον τρόπο δεν αλλοιωθεί το υλικό της μάσκας και δεν θα μειωθεί η αποτελεσματικότητά της.
Τέσσερις μάσκες… για πάντα: Ο πιο απλός τρόπος να εξαφανίσουμε το ιικό φορτίου του κορονοϊού από τη μάσκα, είναι κάθε μέρα να τη βγάζουμε και να την τοποθετούμε μέσα σε μία χάρτινη σακούλα. Ο ιός υπό αυτές τις συνθήκες είναι βέβαιο ότι πεθαίνει μέσα σε τρεις ημέρες. Οι ειδικοί προτείνουν στο άρθρο τους να έχουμε τέσσερις μάσκες, αριθμημένες, και να αλλάζουμε μία κάθε μέρα. Το χρονικό διάστημα που θα παραμείνει η μάσκα στη χάρτινη σακούλα, θα έχει αποστειρωθεί από τον κορονοϊό.
«Ψήσιμο» στους 70 βαθμούς: Οι επιστήμονες δίνουν μια οδηγία η οποία δεν φαίνεται και τόσο πρακτική, καθώς βασίζεται σε… πατέντα που πρέπει να γίνει στον φούρνο του σπιτιού. Προτείνουν, λοιπόν, να κρεμάσουμε τις μάσκες και να τις αφήσουμε στους 70 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα. Με τον τρόπο αυτό θα σκοτωθεί ο κορονοϊός.
Figure thumbnail gr2
Βράσιμο για 5 λεπτά: Ακόμη ένας τρόπος για να απολυμάνετε τις μάσκες, είναι να τις βάλετε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει για 5 λεπτά. Μην τις ανακατεύεται την ώρα που βράζουν, διότι τα προστατευτικά υλικά μαλακώνουν και μπορεί να χάσουν τη φυσική τους δομή. Αφού βράσουν, θα πρέπει να στεγνώσουν καλά. Σε αυτήν την περίπτωση η μάσκες θα χάσουν περίπου το 7,6% της αποτελεσματικότητάς τους.
Στον ατμό: Οι μάσκες KN95 μπορούν να καθαριστούν και με ατμό. Ο ατμός θα πρέπει να είναι στους 125 βαθμούς Κελσίου (μπορείτε να ελέγξετε με ένα θερμόμετρο κουζίνας και τον ατμομάγειρα). Και σε αυτήν την περίπτωση, θα υπάρξει μία μικρή απώλεια προστασίας, από 8,3% έως 2,5%.
Όχι στο σαπούνι και στο οινόπνευμα
Τα «εργαλεία» που έχουμε για να απολυμαίνουμε τα χέρια μας, καταστρέφουν τις προστατευτικές στρώσεις της μάσκας KN95, σύμφωνα με τους ειδικούς. Έτσι, δεν θα πρέπει να τις πλένουμε ούτε στο πλυντήριο με απορρυπαντικό, αλλά ούτε και στο χέρι με σαπούνι και νερό. Αυτό είναι κάτι που θα μειώσει έως και 54% την προστατευτική τους ιδιότητα. Αν πάλι τις πλύνουμε με οινόπνευμα, τότε θα μειωθεί έως και 67% η προστασία της, οπότε είναι κάτι που πρέπει να αποφευχθεί.

Figures

  • Figure thumbnail gr1
    Figure 1(A) Use of a hospital blanket warmer to heat N95 masks to 70°C (158°F) for 60 min. (B) There may be other, better methods to hang N95 masks, but note that masks may need to be > 6″ from the walls of the heater to prevent mask degradation, depending on the temperature of the surface of the walls.
  • Figure thumbnail gr2
    Figure 2 Assembly of a wooden dowel with end caps used to hang N95 masks.

Πηγή fantomas.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν