Ροή ειδήσεων

Λινού: Είμαστε σε επικίνδυνη καμπή – Να κάνουμε παραπάνω από ό,τι προβλέπεται για τηλεργασία και χρήση μάσκας

Λινού: Είμαστε σε επικίνδυνη καμπή – Να κάνουμε παραπάνω από ό,τι προβλέπεται για τηλεργασία και χρήση μάσκας

Σε ένα βήμα παραπάνω από το προβλεπόμενο 40% για την εξ αποστάσεως εργασία στις επιχειρήσεις όπου κάτι τέτοιο είναι εφικτό, και σε διεύρυνση της χρήσης της μάσκας σε κάθε έξοδο από το σπίτι, καλεί τους πολίτες η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Ενημέρωση 10-12».

Επιφυλακτική εμφανίστηκε η κ. Λινού στη φαινομενική μείωση των κρουσμάτων, καθώς την Κυριακή καταγράφηκαν 170 νέα κρούσματα, αλλά και 7 θάνατοι: «Μακάρι να μειωθούν τα κρούσματα, αλλά είμαι πολύ επιφυλακτική επειδή φοβάμαι ότι το Σαββατοκύριακο, επειδή πολλά εργαστήρια δίνουν άδεια στους εργαζόμενους, μπορεί να υπάρχει καθυστέρηση στην τεκμηρίωση των κρουσμάτων. Τα τελευταία 3-4 Σαββατοκύριακα είναι γεγονόες πως είχαμε λιγότερα κρούσματα σε σχέση με τις εργάσιμες ημέρες».

«Είμαστε τώρα σε μια πολύ επικίνδυνη καμπή», τόνισε η κ. Λινού. «Ο καθένας μας με την προσπάθειά του μπορεί να προστατεύσει τουλάχιστον δύο τρεις άλλους ανθρώπους και η πολιτεία την πλειοψηφία. Η απειθαρχία στα μέτρα είναι πολύ επικίνδυνη, και βέβαια μπορούμε να την αποδώσουμε στην ψυχοσύνθεση των ανθρώπων, ωστόσο υπάρχει και η ευθύνη ότι δεν μπορέσαμε να τους πείσουμε όλους για την ανάγκη των μέτρων. Θα έπρεπε να έχουμε περάσει το μήνυμα ότι ακόμα και αν κάποιοι δεν ανησυχούν για τη δική τους υγεία, οφείλουν να φροντίσουν για την υγεία και την επιβίωση των υπολοίπων και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Θα πρέπει και οι επιστήμονες και η πολιτεία και τα ΜΜΕ να συγκινήσουμε και να εμπνεύσουμε τους ανθρώπους ότι είναι μια προσπάθεια κοινή, γιατί όλη η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει έναν κοινό εχθρό και αυτό είναι η νόσος και όχι οι άνθρωποι».

Ερωτηθείσα σχετικά με την πιθανότητα ενός νέου lockdown, η κ. Λινού δεν το απέκλεισε, εξήγησε ωστόσο ότι πάντα υπάρχει δρόμος, που θα μας επιτρέψει να το απομακρύνουμε όσο γίνεται περισσότερο. «Νομίζω ότι οι περισσότεροι συμπολίτες μας εξέλαβαν ότι στους χώρους που είναι εφικτό, πρέπει να υπάρξει 40% εξ αποστάσεως εργασία. Θα ήμουν πολύ πιο ευτυχής αν άκουγα μία λέξη παραπάνω: τουλάχιστον 40%. Αυτό θα έδινε ένα έναυσμα και μία έμπνευση σε όσους θα μπορούσαν να το εφαρμόσουν στο 50%, στο 60%, ή γενικευμένο – και υπάρχουν τέτοιες εταιρείες στη χώρα μας, να ξέρουν ότι αυτό είναι επιθυμητό», επεσήμανε.

EUROKINISSI/ ΙΣΜΙΝΗ ΚΑΡΛΗ

Η κ. Λινού επέστησε την προσοχή όλων μας στην κρισιμότητα της κατάστασης στην παρούσα φάση: «Υπάρχουν πολλά κρούσματα αυτή τη στιγμή γύρω μας, και είναι πολύ εύκολο να αυξηθούν και πολύ δύσκολο να περιοριστούν. Με αυτήν την έννοια θα ήθελα να παρακαλέσω όλους, όπως λέμε ένα βήμα παραπάνω για την εξ αποστάσεως εργασία, ένα βήμα παραπάνω για τη μάσκα. Γιατί όχι, χρήση σε όλους τους χώρους, οπουδήποτε κι αν βρεθούμε έξω από το σπίτι μας… Και όσο μπορούμε να επιλέγουμε δραστηριότητες οι οποίες δεν αυξάνουν τη διασπορά και τον συνωστισμό», πρότεινε.

Σχολιάζοντας την αξιοπιστία των νέων rapid test, η κ. Λινού είπε: «Υπάρχει μεγάλη προσπάθεια για να έχουμε όσο γίνεται και πιο αξιόπιστα τεστ. Τα γρήγορα τεστ είναι καινούρια, δεν έχει μελετηθεί επαρκώς η ειδικότητα και η ευαισθησία τους, αλλά προφανώς για να μπουν στην αγορά έχουν ένα επίπεδο αξιοπιστίας. Όσο πιο πολύ τα χρησιμοποιούμε θα καταλαβαίνουμε περισσότερο. Είναι θετικό ότι μεγάλοι Οργανισμοί, μεταξύ των οποίων και ο Εθνικός Οργανισμός Έρευνας της Αμερικής, διαθέτουν πολλά χρήματα για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της νόσου, κι έτσι κάθε μέρα θα έχουμε όλο και καλύτερα τεστ».

Πηγή: ΕΡΤ

www.ert.gr

Check Also

Κορονοϊός: Πώς αντέδρασαν υγιείς και ανοσοκατασταλμένοι μετά τον εμβολιασμό τους

Σημαντικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του κορονοϊού και τη δημιουργία αντισωμάτων σε …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *