Κύμα διαδηλώσεων κατά της ακροδεξιάς στη Γαλλία

Κύμα διαδηλώσεων κατά της ακροδεξιάς στη Γαλλία

Πέραν της έκκλησης για ένωση των αριστερών κομμάτων, οι οργανώσεις νεολαίας, κυρίως φοιτητές και φοιτήτριες, απηύθυναν κάλεσμα σε αντιφασιστική συγκέντρωση. Το κάλεσμα για συγκέντρωση απευθύνθηκε έπειτα από πρωτοβουλία μιας φοιτητικής ένωσης, με τη στήριξη των USL (Union syndicale lycéenne), της ριζοσπαστικής αριστεράς και της πανίσχυρης φοιτητικής ένωσης Unef, ανάφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος Τύπου

Πέραν της έκκλησης για ένωση των αριστερών κομμάτων, οι οργανώσεις νεολαίας, κυρίως φοιτητές και φοιτήτριες, απηύθυναν κάλεσμα σε αντιφασιστική συγκέντρωση. Το κάλεσμα για συγκέντρωση απευθύνθηκε έπειτα από πρωτοβουλία μιας φοιτητικής ένωσης, με τη στήριξη των USL (Union syndicale lycéenne), της ριζοσπαστικής αριστεράς και της πανίσχυρης φοιτητικής ένωσης Unef, ανάφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος Τύπου της ένωσης, Ελεονόρ Σμιτ. «Η ιδέα είναι να απευθύνουμε πρόσκληση για συγκέντρωση για να δείξουμε ότι η νεολαία εναντιώνεται σε αυτό που συνέβη το βράδυ των εκλογών με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών» υπογράμμισε η εκπρόσωπος. Ήδη από το πρωί της Δευτέρας (10/6) νέοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το λύκειο Henri IV στο Παρίσι για να διαμαρτυρηθούν για την ακροδεξιά.

Η συνδικαλιστική ένωση CGT κάλεσε επίσης σήμερα, σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου, «τον κόσμο της εργασίας να συμμετάσχει σε συνδικαλιστικές ενώσεις, να οργανωθεί, να πάρει μέρος σε όλες τις πρωτοβουλίες κινητοποιήσεων κατά της ακροδεξιάς και κατά της πολιτικής του Εμανουέλ Μακρόν, ξεκινώντας από το κάλεσμα των οργανώσεων νεολαίας για συγκέντρωση απόψε το βράδυ». «Βρισκόμαστε εδώ για να πούμε ότι τασσόμαστε κατά της ακροδεξιάς, κατά της απόφασης διάλυσης της βουλής που έλαβε ο Μακρόν, η οποία είναι επικίνδυνη» δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η Γιασίν, μια μαθήτρια λυκείου ηλικίας 17 ετών.

Πέραν όμως του Παρισιού, συγκεντρώσεις κατά της ακροδεξιάς πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη Γαλλία. Στη Μασσαλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, 2.200 άτομα, μεταξύ των οποίων πολλοί νέοι, συγκεντρώθηκαν μπροστά από την περιφερειακή νομαρχία μετά από κάλεσμα πολλών συνδικάτων, αριστερών κομμάτων και της Ligue des droits de l’homme, σύμφωνα με την αστυνομία.

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς στη Γαλλία

«Όχι φασίστες στην εξουσία»
Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν επίσης στη Ρεν (πάνω από 2.500), στη Νάντη (τουλάχιστον 1.000) και στη Ρουέν (800). Περίπου 1.500 άτομα, σύμφωνα με τη νομαρχία, συγκεντρώθηκαν επίσης στην Place de la Victoire στο Μπορντό, υπό τους ρυθμούς των τυμπάνων και τη μελωδία του Bella ciao. Οι πινακίδες έγραφαν «FN, RN des racines et des haines», «Non à l’ère Haine» και «Κάντε τους ρατσιστές να ξαναφοβηθούν».

Χίλια άτομα διαδήλωσαν επίσης στο Μονπελιέ και την Μπεζανσόν, καθώς και στην Τουλούζη, όπου φώναζαν «Όχι φασίστες στις γειτονιές, όχι φασίστες στη Συνέλευση». Στο Στρασβούργο, υπήρχαν 950 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία. «Η ακροδεξιά έχει εμβολιάσει όλες τις βαθμίδες από την Εθνοσυνέλευση μέχρι τη Μακρονί (…). Υπάρχει κρατικός ρατσισμός σε αυτή τη χώρα, το βλέπω στην Εθνοσυνέλευση. Ας μην τους αφήσουμε να το κάνουν!», φώναξε στο μικρόφωνο ο βουλευτής του LFI Εμανουέλ Φερνάντες.

Τα πλακάτ ορισμένων διαδηλωτών στη Λυών έγραφαν «Όχι φασίστες στην εξουσία», «Λεπέν, Χίτλερ, ίδιος αγώνας» και «Ενωθείτε για το μέλλον μας». «Όλοι βρίσκονται σε πόλεμο με το Εθνικό Μέτωπο», «Όλοι μισούν τον Μπαρδέλα» και «Η νεολαία γαμάει το FN», φώναζε το πολύ νεανικό πλήθος που διαδήλωνε στο κέντρο της πόλης. Ανταποκρινόμενη σε κάλεσμα αριστερών και ακροαριστερών κινημάτων, μια πρώτη ομάδα αρκετών εκατοντάδων διαδηλωτών συγκεντρώθηκε γύρω στις 7 το απόγευμα μπροστά από το δημαρχείο, παρατήρησαν οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

Πηγή fantomas.gr

NewsRoom
AUTHOR
PROFILE

Posts Carousel

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos