Κόβει τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία των τραπεζών η Morgan Stanley

Μειώνει τις προβλέψεις για την κερδοφορία των τραπεζών η Morgan Stanley, σε ανάλυσή της για τον κλάδο. Συγκεκριμένα, προχωράει σε μείωση των εκτιμήσεων για την απόφαση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Όπως αναφέρει ο οίκος, η «παραβατικότητα» που καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο σε επίπεδο «συστημικών επιχειρήσεων» (σ.σ.: προφανώς αναφέρεται στην υπόθεση Μαρινόπουλου) κρύβει αυτό που ο οίκος θεωρεί καλύτερη της αναμενόμενης τάση που σημειώνεται αναφορικά με τη χρηματοδότηση, ειδικότερα με το πολύ χαμηλότερο κόστος των collaterals του Πυλώνα ΙΙ, καθώς οι τράπεζες προσπαθούν σκληρά να αναδιατάξουν τη χρηματοδότησή τους, περιορίζοντας τον ακριβό ELA.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα μειώνεται καθώς η χώρα πέρασε την πρώτη αξιολόγηση και εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης. Η εκτέλεση του προϋπολογισμού βελτιώνεται και υπάρχουν «ανοδικά ρίσκα» σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη. Όπως σημειώνει, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται υψηλότερο από τις προβλέψεις των δανειστών και η οικονομία μπορεί να μην καταγράψει συρρίκνωση φέτος.

Η επόμενη αξιολόγηση ξεκινά και πρέπει να ολοκληρωθεί φέτος. Ο οίκος αναμένει ότι θα είναι λιγότερο «βαριά» και πως η ελληνική κυβέρνηση δείχνει «ευέλικτη» σε κρίσιμους τομείς όπως η αγορά εργασίας. Παράλληλα, επικαλείται τα δημοσιεύματα ότι το ΔΝΤ μπορεί να αλλάξει ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που θα διευκολύνει τις σχέσεις του με τους Ευρωπαίους πιστωτές.

Alpha Bank

Για την Alpha Bank μειώνει την εκτίμηση για τα κέρδη, κυρίως λόγω υψηλότερων λειτουργικών εξόδων και απομειώσεων. Η τράπεζα προχώρησε σε επιπλέον απομειώσεις περίπου 170 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο, και η Morgan Stanley προβλέπει ότι οι απομειώσεις θα είναι τελικά υψηλότερες κατά 8%. Στο κομμάτι των εξόδων αυξάνει κατά 6% την πρόβλεψη, με 50 εκατ. έκτακτα μέτρα και 20 εκατ. που αναμένεται να καταγραφούν το β’ εξάμηνο. Ο οίκος περιορίζει την εκτίμηση για τα κέρδη του 2016, όχι όμως και για αυτά του 2017 και του 2018.

Eurobank

Για τη Eurobank ο οίκος αυξάνει τις εκτιμήσεις του για την κερδοφορία της τράπεζας, κυρίως από τα υψηλότερα έσοδα προμηθειών που καταγράφηκαν το πρώτο εξάμηνο και την εικόνα στα κόστη χρηματοδότησης από τον Πυλώνα ΙΙ. Αναμένει νέα μείωση του κόστους, ενώ περιορίζει την πρόβλεψη για τις απομειώσεις το β’ εξάμηνο. Εν τω μεταξύ, αμετάβλητες παραμένουν οι προβλέψεις για το 2017 και το 2018. Μειώνεται η πρόβλεψη για τα κέρδη του 2016 εξαιτίας αυξημένων απομειώσεων και χαμηλότερων εσόδων. Το χαρτοφυλάκιο δανείων μειώθηκε κατά 3% στο εξάμηνο και αναμένεται συνολική μείωση 5% στο έτος. Παράλληλα, μειώνει την πρόβλεψη για κέρδη από την πώληση ομολόγων κατά 90 εκατ. ευρώ. Έτσι, η πρόβλεψη για την κερδοφορία του 2016 περιορίζεται κατά 71%, αλλά παραμένει η εκτίμηση για το 2017-2018.

Εθνική

Τέλος, η πρόβλεψή της για την Εθνική για το 2016 κάνει λόγο περί ζημιών 2,8 δισ. ευρώ, έναντι προβλέψεων για κέρδη 230 εκατ. ευρώ προηγουμένως, καθώς λαμβάνει υπόψη ζημία 3 δισ. ευρώ από την πώληση της Finansbank. Η αύξηση των εσόδων, ωστόσο, παραμένει «εύρωστη» το πρώτο εξάμηνο (+76% σε ετήσια βάση), καθώς το κόστος του Πυλώνα ΙΙ μειώθηκε στο μισό: στα 45 εκατ. ευρώ. Η εκτίμηση για το σύνολο του έτους μιλά για κόστος 60 εκατ. ευρώ, έναντι 150 εκατ. προηγουμένως. Και σε αυτή την τράπεζα η εκτίμηση για το 2017 και το 2018 παραμένει αμετάβλητη.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*