ΚΥΣΕΑ: Ο Λάζαρος Μαυρόπουλος νέος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. – Γιατί «φαγώθηκε» ο Κων/νος Σκούμας

ΚΥΣΕΑ: Ο Λάζαρος Μαυρόπουλος νέος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. – Γιατί «φαγώθηκε» ο Κων/νος Σκούμας

Στον ορισμό νέου Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σήμερα, με ομόφωνη απόφασή του, το ΚΥΣΕΑ. Στη θέση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας τοποθετείται ο Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες η αντικατάσταση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. ήταν μια απόφαση που είχε ληφθεί προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία της Αστυνομίας καθώς οι επιτελείς του Υπουργείου Προστασίας του

Στον ορισμό νέου Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σήμερα, με ομόφωνη απόφασή του, το ΚΥΣΕΑ. Στη θέση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας τοποθετείται ο Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αντικατάσταση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. ήταν μια απόφαση που είχε ληφθεί προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία της Αστυνομίας καθώς οι επιτελείς του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έκρινα πως ο πρώην Υπαρχηγός και πλέον Αρχηγός της Αστυνομίας, μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα σε αυτόν τον ρόλο.  Αλλωστε στη σχετικά ανακοίνωση τονίζεται πως ο ορισμός του νέου Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. έχει ως στόχο τη βελτίωση και την πιο θετική και αποτελεσματική εφαρμογή των σύγχρονων επιχειρησιακών σχεδίων της Ελληνικής Αστυνομίας για την ασφάλεια των πολιτών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι την απόφαση επηρέασαν τα όσα συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα στα συλλαλητήρια με την Κυβέρνηση να θέλει να δώσει νέα ώθηση στη λειτουργία του Σώματος.

Δεν αναμένονται, πάντως, να υπάρξουν αλλαγές στους Ανώτατους Αξιωματικούς πλην της αντικατάστασης του κ. Μαυρόπουλου, ο οποίος είναι πλέον Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., με την αναβάθμιση ενός Υποστρατήγου σε Αντιστράτηγο.

Την νέα λειτουργία της Αστυνομίας αναμένεται να παρουσιάσει ο νέος Αρχηγός στην τελετή παράδοσης-παραλαβής οπότε και θα γίνει ξεκάθαρο τι αναμένεται να αλλάξει στη λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ.

Στον απερχόμενο Αρχηγό, Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα, ο οποίος προάγεται στον βαθμό του Στρατηγού ε.α., απονέμεται ο τίτλος του Επίτιμου Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας.

skoumas O απελθών Αρχηγός, Κωνσταντίνος Σκούμας

Ποιος είναι ο νέος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Λάζαρος Μαυρόπουλος

Κατάγεται από το Γρανίτη Δράμας και γεννήθηκε το έτος 1963. Το έτος 1985 εισήχθη στη Σχολή Αστυφυλάκων Ελληνικής Αστυνομίας, το έτος 1989 εισήχθη στη Σχολή Αρχιφυλάκων Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ το έτος 1990 εισήχθη στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, όπου και αποφοίτησε το έτος 1993. Το έτος 2006 αποφοίτησε από το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών Στελεχών της Αστυνομικής Ακαδημίας, με βαθμό άριστα. Είναι απόφοιτος της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου (Α.ΔΙ.Σ.ΠΟ.), καθώς και της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας, με βαθμό άριστα. Παρακολούθησε το Σχολείο Επιμόρφωσης Αστυνομικών Διευθυντών το έτος 2014.

Είναι κάτοχος πιστοποιητικών σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου του Δήμου Θεσσαλονίκης με θέμα: «Διοίκηση και Οικονομία», «Ιατρική – Βιολογία – Ψυχολογία– Ναρκωτικά – AIDS», «Βασικές Αρχές Νομικής Επιστήμης», «Θεολογία», «Περιβάλλον και Οικολογία» και «Ιστορία – Αρχαιολογία – Τέχνη».

Συμμετείχε με επιτυχία σε σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, αναφορικά με τη νομιμότητα της διοικητικής δράσης, τη διοίκηση δημόσιων Υπηρεσιών, τη διοίκηση ανθρώπινου παράγοντα, τη σύγχρονη δημόσια διοίκηση (κατευθύνσεις και προοπτικές), την αποτελεσματική επικοινωνία για ανοιχτή και διάφανη δημόσια διοίκηση και την εφαρμογή της αυτεπάγγελτης αναζήτησης δικαιολογητικών στη δημόσια διοίκηση.

Παρακολούθησε διάφορα συνέδρια με σκοπό την εξειδίκευση σε υπηρεσιακά θέματα επιχειρησιακού σχεδιασμού, Διοίκησης και Οργάνωσης Επιχειρήσεων, Διαχείρισης Κρίσεων, Παιδικής Κακοποίησης, Κακοποίησης Ζώων. Επιπλέον, εκπαιδεύτηκε στη διαχείριση κρίσιμων περιστατικών.

Υπηρέτησε κατά σειρά ετών σε θέσεις ευθύνης ως Διοικητής σε πλήθος Αστυνομικών Τμημάτων και Υποδιευθύνσεων του Νομού Θεσσαλονίκης, αλλά και ως Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Αστυν. Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, καθώς και ως Πρόεδρος του Πρωτοβάθμιου, αλλά και Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου Βορείου Ελλάδος Ελληνικής Αστυνομίας.

Τον Ιανουάριο του έτους 2017 τοποθετήθηκε με το βαθμό του Ταξιάρχου ως Διευθυντής στη Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, ενώ τον Ιούλιο του έτους 2019 προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου και τοποθετήθηκε ως Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης.

Την 31/03/2022 προήχθη στο βαθμό του Αντιστράτηγου και τοποθετήθηκε στη θέση του Προϊσταμένου Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την 25/01/2023 τοποθετήθηκε στη θέση του Υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, έχει τιμηθεί για την υπηρεσιακή του απόδοση από την Ελληνική Πολιτεία με τα παράσημα του «Ταξιάρχη του Τάγματος Τιμής» και του «Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα». Του έχουν απονεμηθεί τα μετάλλια «Αστυνομικής Αξίας Α΄, Β΄ και Γ΄ Τάξεως», καθώς και οι Διαμνημονεύσεις «Αξίας και Τιμής Α΄ μετά του αντίστοιχου Αστέρα, Β΄ & Γ΄ Τάξεως», «Ευδοκίμου Διοικήσεως Α΄ και Β΄ Τάξεως», «Ευδόκιμης Επιτελικής Υπηρεσίας Α΄ Τάξεως» και πλήθος ηθικών αμοιβών.

Είναι έγγαμος και πατέρας ενός τέκνου.

«Στις τελευταίες κρίσεις αγνοήθηκαν οι, υπηρεσιακά τεκμηριωμένες, αντιρρήσεις μου για πρόσωπα σε μια πρωτοφανή απαξίωση του θεσμικού ρόλου του Αρχηγού», ανέφερε στην επιστολή του ο πρώην Αρχηγός.

Επιστολή με σοβαρότατες αιχμές απέστειλε ο πρώην Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Σκούμας, ο οποίος έκανε λόγο για απαξίωση του ρόλου του στις τελευταίες κρίσεις και για σύγκρουση με κέντρα εξουσίας που οδήγησαν στη διακοπή της θητείας του, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πιο αναλυτικά η επιστολή του Στρατηγού ε.α. Κωνσταντίνου Σκούμα:

Μοναδικό κριτήριο διαχρονικά κατά την, επί σειρά ετών, υπηρεσιακή μου διαδρομή υπήρξε η προσφορά προς την κοινωνία και τον κάθε πολίτη, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς διακρίσεις.

Η επιχειρησιακή μου ικανότητα και αποτελεσματικότητα είναι διαγνωσμένες εν τοις πράγμασι, τόσο στη διαχείριση της υβριδικής απειλής χιλιάδων μεταναστών στα σύνορα της χώρας μας στον Έβρο το 2020 και την αντιμετώπιση της εξέγερσης 10.000 μεταναστών στη Λέσβο όσο και στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος με απτά στατιστικά δεδομένα.

Η ακεραιότητα του χαρακτήρα μου και η διαφάνεια στις επιλογές μου είναι εγνωσμένες σε όλο το αστυνομικό προσωπικό, τους θεσμικούς φορείς με τους οποίους συνεργάστηκα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και σε όλη στην κοινωνία των πολιτών.

Πίστευα πάντα, και έτσι πορεύτηκα μέχρι σήμερα, από κάθε θέση ευθύνης που υπηρέτησα ότι η εξέλιξη κάθε συναδέλφου πρέπει να γίνεται με κριτήρια αξιοκρατικά και αμιγώς υπηρεσιακά. Με στόχο τον εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας και τη λειτουργία της σύμφωνα με τις Δημοκρατικές Αρχές και το Κράτος Δικαίου. Ουδείς είναι υπεράνω του Νόμου, ουδείς είναι πάνω από το Δημόσιο Συμφέρον.

Διαπνεόμενος από αυτές τις Αρχές και Αξίες επέμενα πάντα να τοποθετούνται σε κρίσιμες, μάχιμες θέσεις μόνο όσοι, με την επάρκεια και εμπειρία τους, μπορούν να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά στα καθήκοντά τους. Στάθηκα εμπόδιο ως Αρχηγός στην απογύμνωση των Αστυνομικών Τμημάτων και των μάχιμων υπηρεσιών του Σώματος και στη μετακίνηση αστυνομικών σε θέσεις που δεν εξυπηρετούν το κοινωνικό συμφέρον. Πάντα βρισκόμουν σε «πόλεμο» με τα κυκλώματα κάθε είδους που λυμαίνονται τον κόπο των Ελλήνων και δρούνε σε βάρος της Κοινωνίας.

Στις τελευταίες κρίσεις αγνοήθηκαν οι, υπηρεσιακά τεκμηριωμένες, αντιρρήσεις μου για πρόσωπα σε μια πρωτοφανή απαξίωση του θεσμικού ρόλου του Αρχηγού και επομένως δεν θα αναλάβω ευθύνες του πολιτικού μου προϊσταμένου ούτε θα γίνω το εξιλαστήριο θύμα κανενός. Τελευταία, όπως εκ του αποτελέσματος διαφαίνεται, οι αποφάσεις μου να δρω όπως το Σύνταγμα ορίζει και η Κοινωνία απαιτεί, δηλαδή με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία δεν έτυχαν της αναμενόμενης αποδοχής. Για την ακρίβεια, αυτές οι Αρχές μου είναι που προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια σε συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας, τα οποία, ως εκ του αποτελέσματος προκύπτει, οδήγησαν στη βίαιη διακοπή της θητείας μου. Μιας θητείας, η οποία ανανεώθηκε μόλις πριν από έναν περίπου μήνα.

Αποχωρώ με αξιοπρέπεια και καθαρή τη συνείδησή μου και παραδίδω στην κρίση όλων τα γεγονότα, τα οποία στην πορεία θα γίνουν ακόμη πιο αντιληπτά.

Επίτιμος Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας
Κωνσταντίνος ΣΚΟΥΜΑΣ
Στρατηγός ε.α

Γιατί αργούν οι κρίσεις στην ΕΛΑΣ – Όλο το παρασκήνιο

Με μία αιφνιδιαστική λοιπόν κίνηση όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Θάνου Σωτήρη στο astinomiko.gr, το ΚΥΣΕΑ έκοψε σήμερα τον «Γόρδιο Δεσμό» της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατούσε στο εσωτερικό της Ελληνικής Αστυνομίας από την ημέρα των πρόσφατων κρίσεων και μετά. Σε έκτακτη συνεδρίαση του και χωρίς κανένας υπηρεσιακός παράγοντας να έχει ενημερωθεί για το παραμικρό, αποστράτευσε τον Αρχηγό του σώματος Κώστα Σκούμα, σε λιγότερο από ένα χρόνο θητείας, και στην θέση του τοποθέτησε τον μέχρι σήμερα Υπαρχηγό, Λάζαρο Μαυρόπουλο.

Η αποστρατεία του Κώστα Σκούμα, για τους γνωρίζοντες τα παρασκήνια της Κατεχάκη ήταν αναμενόμενη για μετά τις εκλογές, όμως τελικά η Κυβέρνηση φαίνεται πως υποχρεώθηκε να επιταχύνει τις εξελίξεις, λόγω ενός ανηλεούς εσωτερικού πολέμου που είχε ξεσπάσει μετά τις κρίσεις με επίκεντρο το γραφείο του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου και μοχλό τον πρώην πλέον Αρχηγό Κώστα Σκούμα και δύο τρείς ακόμη ανώτατους αξιωματικούς του «συστήματος του ογδόου ορόφου», όπως αναφέρουν όλες οι πηγές ενημέρωσης της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, μετά τις κρίσεις και την αποστρατεία των επικεφαλής της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Ηλία Κοσσυβάκη και Πληροφοριών Νίκου Τσέτσικα, που θεωρούνταν  …το δεξί και το αριστερό χέρι του Υφυπουργού Λευτέρη Οικονόμου, και την απομάκρυνση άλλων αξιωματικών του συστήματος αυτού από κομβικές υπηρεσίες, ξεκίνησε ένας εσωτερικός υπόγειος πόλεμος εναντίον των νέων στελεχών που επιλέχθηκαν από τον Υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Γενικό Γραμματέα, και αφού έπεσαν στο κενό οι διαρροές και οι καταγγελίες εναντίον αυτών των δύο πολιτικών προσώπων.

Το άτυπο αυτό εσωτερικό πόλεμο, λένε στο astinomiko.gr στελέχη της Κατεχάκη, συντόνιζε προσωπικά ο Αρχηγός Κώστας Σκούμας, ο οποίος είχε φτάσει σε σημείο να παρεμβαίνει σε επιχειρησιακά θέματα θέτοντας σε κίνδυνο σοβαρές επιχειρήσεις όπως αυτές των μέτρων τάξης στις μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που ακολούθησαν το τραγικό πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η επιχείρηση των ΜΑΤ κατά των «μπαχαλάκηδων» στην συγκέντρωση της περασμένης Πέμπτης, που ενώ οι διαταγές από τους επικεφαλής της ΓΑΔΑ ήταν να γίνει μακριά από τους διαδηλωτές και πριν οι «φορτωμένοι» με μολότοφ νεαροί βρουν από την οδό Σταδίου, οι διμοιρίες διατάχθηκαν να πραγματοποιήσουν τον εγκλωβισμό όταν πλέον οι «κουκουλοφόροι» είχαν βγει στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος με τα γνωστά αποτελέσματα. Κάτι που προκάλεσε την απορία ακόμη και των αξιωματικών που ήταν επικεφαλής των διμοιριών και σίγουρα θα προκαλέσει αντικείμενο έρευνας για το τι ακριβώς συνέβη και οι αρμόδιοι εκφωνητές και συντονιστές των ΜΑΤ έδωσαν ακριβώς τις αντίθετες διαταγές από αυτές του είχαν από τον κεντρικό σχεδιασμό της ΓΑΔΑ.

Όμως, αναφέρουν τα ίδια στελέχη της Κατεχάκη που γνωρίζουν καλά τα παρασκήνια που οδήγησαν στην αποπομπή του πρώην Αρχηγού Κώστα Σκούμα, υπήρχαν και άλλα …επεισόδια σε αυτό τον εσωτερικό πόλεμο, που δημιουργούσαν καθημερινά προβλήματα στους νέους αξιωματικού που ανέλαβαν κομβικές θέσεις μετά τις πρόσφατες κρίσεις, που για πρώτη φορά έγιναν με επιλογές του Τάκη Θεοδωρικάκου και όχι του Λευτέρη Οικονόμου.

Ένα χαρακτηριστικότερο, λένε, ήταν μια διαταγή του Κλάδου Ασφάλειας του Αρχηγείου τις προηγούμενες ημέρες, που επέβαλε την φρούρηση επί 24ωρου βάσεως όλων των δομών που σχετίζονται με διπλωματικό προσωπικό αλλά και απλούς πολίτες συγκεκριμένης χώρας, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί σοβαρότατο πρόβλημα σε προσωπικό Αστυνομικών Τμημάτων της Αθήνας και των Νοτίων προαστίων, αφού για μια τέτοιας έκτασης φρούρηση στόχων, απαιτούνται εκατοντάδες αστυνομικοί!

Μετά την αποστρατεία Σκούμα και την ανάληψη της Αρχηγίας της Ελληνικής Αστυνομίας από τον Λάζαρο Μαυρόπουλο, αναμένεται η αναπλήρωση μιας θέσης Αντιστρατήγου από τους Υποστρατήγους του Σώματος.

 

Πηγή fantomas.gr

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν