Ροή ειδήσεων

Κοστούμι δονείται και επιτρέπει στους κωφούς να «αισθάνονται» τη μουσική

Κοστούμι δονείται και επιτρέπει στους κωφούς να «αισθάνονται» τη μουσική

Λένε ότι η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα. Αλλά για τον Chase Burton, έναν κωφό σκηνοθέτη από το Τέξας, η μουσική ήταν πάντα μια πολύ διαφορετική εμπειρία.

«Όταν ήμουν παιδί, ξάπλωνα στο πάτωμα πάνω από το γκαράζ μας, ώστε να νιώσω τις δονήσεις στο σώμα μου, από τη μουσική που έπαιζε το συγκρότημα του αδερφού μου», δήλωσε ο 33χρονος σκηνοθέτης στο CNN. «Ήταν μια από τις πρώτες φορές που άρχισα να χτίζω μια σχέση με τη μουσική».

Το 2016, η ικανότητά του να βιώνει τη μουσική, άλλαξε δραματικά χάρη στην εταιρεία τεχνολογίας Not Impossible Labs, με έδρα την Καλιφόρνια.

Η αναζήτηση ατόμων σε κτίρια που φλέγονται είναι επικίνδυνο επιχείρημα, έτσι ένας πυροσβέστης αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να κάνει τη δουλειά τους πιο ασφαλή. Σχεδίασε ένα δονούμενο κοστούμι που επιτρέπει στους κωφούς να «αισθάνονται» τη μουσική μέσα από το δέρμα τους. Το κοστούμι, που αποτελείται από ιμάντες σώματος, αστραγάλου και καρπού, «μεταφράζει» τον ήχο σε μια σειρά δονήσεων και παλμών που γίνονται αισθητοί σε 24 σημεία επαφής.

Ο Burton κάνει δοκιμές με το κοστούμι εδώ και τέσσερα χρόνια: «Ο ήχος χτυπά διάφορα μέρη του σώματός σου», λέει ο Burton. «Ίσως να τον νιώσω πρώτα στους αστραγάλους μου. Και μετά θα αρχίσω να νιώθω τις δονήσεις στην πλάτη μου και παλμούς στον καρπό μου».

Το 2018, οι δημιουργοί του δοκίμασαν 150 κοστούμια σε μια ροκ συναυλία στο Λας Βέγκας, όπου τα μισά μέλη του ακροατηρίου ήταν κωφά και τα άλλα μισά, όχι. Από τότε, η Not Impossible  Labs εργάζεται για να βελτιώσει την τεχνολογία του κουστουμιού για το βγάλει σύντομα στην αγορά, ελπίζοντας ότι μελλοντικά θα είναι ένα προϊόν, προσβάσιμο σε όλους. Ο διευθυντής ταλέντου και ανάπτυξης της εταιρείας, Jordan Richardson, δήλωσε στο CNN ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε ζωντανές αθλητικές εκπομπές, βιντεοπαιχνίδια, θεματικά πάρκα ή και μουσεία.

«Πιστεύουμε πραγματικά ότι οτιδήποτε έχει ηχητικό στοιχείο μπορεί επίσης να έχει μια δονητική εμπειρία που σχετίζεται με αυτό». Ως συγγραφέας και σκηνοθέτης που εργάζεται για να κάνει τον κόσμο του κινηματογράφου πιο προσβάσιμο, ο Burton προσέλαβε ένα κωφό συνεργείο και ηθοποιούς για την τελευταία του ταινία κι ελπίζει ότι το δονούμενο κοστούμι θα είναι διαθέσιμο στο κοινό του κινηματογράφου μελλοντικά.

Πιστεύει ότι η συσκευή αυτή μπορεί να ενισχύσει την κινηματογραφική εμπειρία για όλους. «Βλέπω την τεχνολογία ως μια πραγματική ευκαιρία να βοηθήσω τους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα την ιδέα ότι η μουσική ή οι ταινίες δεν τις απολαμβάνουμε μόνο με τα αυτιά».

ΠΗΓΗ: CNN

www.ert.gr

Check Also

Mobile World Congress 2021: Συμμετέχουν 31 ελληνικές εταιρίες και Οργανισμοί από τον χώρο της καινοτομίας

«Επιστρέφει» φέτος δυναμικά, η Mobile World Congress (MWC) της Βαρκελώνης, μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *