Ροή ειδήσεων

Κορωνοϊός: Στιγμές Τσώρτσιλ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Σε ηγετική μορφή της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας εξελίσσεται ο πρωθυπουργός της χώρας καθώς μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες ασύμμετρων απειλών και κρίσεων οι χειρισμοί του χαρακτηρίζονται υποδειγματικοί, ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί. Τα ποσοστά αποδοχής του είναι εξαιρετικά υψηλά ειδικά μετά τα γεγονότα στον Εβρο και στην θωράκιση της χώρας από τον κορονοιό. Η λειτουργία της κυβέρνησης ως τώρα κρίνεται υποδειγματική και σε πολλές περιπτώσεις ανώτερη από πολλές άλλες ευρωπαικές χώρες.

Του Περικλή Σωτηρίου

Κάποιοι λένε ότι «επιτέλους έχουμε κυβέρνηση», θεωρώντας ότι πλέον λειτουργούν σώστά όλες οι υπηρεσίες που σχετίζονται με τις κρίσεις και τις έκτακτες ανάγκες, όπως για παράδειγμα το μήνυμα από το 112 το οποίο προειδοποίησε όλο τον κόσμο για τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοιού καθώς και τα μέτρα που πρέπει να λάβει ο πληθυσμός. Όπως επίσης η τεκμηριωμένη ανάλυση και συνεχής ενημέρωση από τον Κ. Τσιόδρα για την πορεία του ιού, για τις προφυλάξεις και όλα αυτά που πρέπει να αποφύγει ο πολίτης.
Σε άλλη χώρα, όλα τα παραπάνω θα φάνταζαν μία κανονικότητα αλλά στην Ελλάδα του χθες τίποτα από όλα αυτά δεν ίσχυαν. Σήμερα, παρόλο που είμαστε σε μία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι υπηρεσίες ανταποκρίνονται στο έπακρο και φαίνεται ότι αυτό είναι αποτέλεσμα θέλησης και αποτελεσματικής διακυβέρνησης την οποία πιστώνεται αποκλειστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η σοβαρότητα, μάλιστα, της κατάστασης φέρνει πολλούς στο συμπέρασμα ότι η ικανότητα Μητσοτάκη μαζί με την εμψυχωτική του τακτική θυμίζει Ουίνστον Τσώρτσιλ λίγο πριν την εισβολή των Γερμανών στην Γαλλία στα χρόνια του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου. Στα θετικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη συγκαταλέγεται και η διάθεσή του να αναδείξει νέα ικανά στελέχη στον δημόσιο βίο όπως ο Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό προστασίας του πολίτη σχετικά με τις κρίσεις και τις έκτακτες ανάγκες. Αλλά εξίσου σημαντικό είναι ότι έχει αναδειχθεί η προσωπικότητα του Σωτήρη Τσιόδρα ο οποίος ανήκει σε αυτό το στελεχικό δυναμικό που θέλει να αναδείξει ο πρωθυπουργός.

Κερδίζει το στοίχημα η κυβέρνηση
Ο πρωθυπουργός, κινούμενος στο δίπολο αυστηρών αλλά αναγκαίων μέτρων, ανακοίνωσε μεν μέτρα στήριξης σε όλους τους εργαζόμενους αλλά έδωσε και την ευχέρεια στις επιχειρήσεις να κινηθούν ευέλικτα σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον. Kαι οι αποφάσεις της Ε.Ε τον δικαίωσαν, όμως. Η ένταξη της Ελλάδας στα 750 δισ. ευρώ και στο καθεστώς QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αποκλιμακώνει το κόστος δανεισμού της χώρας και εξασφαλίζει μεγάλη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, δεν έγινε τυχαία και από μόνη της, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.«Είναι τεράστια προσωπική επιτυχία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς έγινε έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο ίδιος χθες το πρωί με την επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Κάτι που δεν μπόρεσαν να κάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας επί 4,5 χρόνια. Ενήμεροι για το θέμα ήταν μόνο ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.Πράγματι, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, το δ.σ. της Κεντρικής Τράπεζας ανακοίνωσε έκτακτο πρόγραμμα αγοράς κρατικών τίτλων 750 δισ., αποφασίζοντας μάλιστα ρητώς να συμπεριλάβει και τα ελληνικά ομόλογα παρά το ότι δεν βρίσκονται ακόμα σε επενδυτική βαθμίδα!Με τα 750 δισ. και το πρόγραμμα Pandemic Emergency Purchase Programme, η ΕΚΤ δίνει μια ένεση ρευστότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία, για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, αλλά παράλληλα και στην ελληνική.Ο Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε την απόφαση «ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα μας». «Πλέον τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είναι αποδεκτοί, για το νέο πρόγραμμα, τίτλοι. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά από το 2015, όταν και ξεκίνησε η ποσοτική χαλάρωση, το περίφημο QE, στην οποία η χώρα μας – με ευθύνη της προηγούμενης Κυβέρνησης – ουδέποτε συμμετείχε», τόνισε σε δήλωσή του.
Όλα δείχνουν ότι εάν η κυβέρνηση κερδίσει το στοίχημα της μη εξάπλωσης του κορονοιού στην χώρα και ελαχιστοποιήσει τα κόστη που θα προκύψουν από το σύστημα υγείας, τότε θα μπορέσει να επαναχρηματοδοτήσει το σύστημα της πραγματικής οικονομίας. Και έτσι να ξανακερδίσει το στοίχημα της δημοσιονομικής ισορροπίας και της ανάπτυξης.

Check Also

ΣΥΡΙΖΑ: 60 βουλευτές ζητούν να ανάψει το “πράσινο φως” για τα μονοκλωνικά αντισώματα

Την ανάγκη ενσωμάτωσης των μονοκλωνικών αντισωμάτων στη θεραπευτική στρατηγική της χώρας, μετά τη σχετική γνωμοδότηση …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *